Młody, zielony jęczmień - właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, cena

Młody jęczmieńJęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Na Bliskim Wchodzie znany był już w okresie neolitu. Egipcjanie piekli z niego placki, a także warzyli piwo. Sięgali po niego również gladiatorzy w celu poprawy kondycji organizmu i pozyskania energii do walki.

Rysunki jego kłosów można też znaleźć na monetach pochodzących ze starożytnej Grecji. W czasach antycznych jego ziarno służyło jako jednostka wartości, miary lub masy.

Dziś, oprócz owoców, wykorzystuje się też jego pędy, które jak dowodzą badania naukowe, są cennym źródłem substancji odżywczych. Jęczmień to niezwykłe zboże, które ze względu na właściwości zdrowotne, zyskuje coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się trawa jęczmienna, zwana także młodym lub zielonym jęczmieniem. Jej walory od tysięcy lat doceniają Japończycy, produkując z niej napój będący świetnym środkiem odtruwającym organizm i poprawiającym jego kondycję.

Trawa jęczmienna

Trawa jęczmienna

Dwa warianty - wiele korzyści

Młody jęczmień jest dostępny w dwóch postaciach - suszonej trawy jęczmiennej oraz suszonego soku z jęczmienia. Pierwszy wariant jest uboższy w składniki odżywcze, co sprawia, że powinien być spożywany w większych ilościach. Zdecydowanie najlepszą opcją jest suszony sok jęczmienny. Pozyskuje się go z maksymalnie siedmiodniowych pędów rośliny. Zawierają one znacznie więcej cennych substancji niż dojrzałe nasiona jęczmienia. Zbieranie młodych pędów powoduje bowiem, że roślina nie zdąży spożytkować składników odżywczych na wzrost i dojrzewanie. Warto pamiętać, że młody jęczmień jest zazwyczaj uprawiany w okolicach prastarych, wyschniętych jezior i podlewany wodą czerpaną bezpośrednio z podziemnych źródeł. Oznacza to, że nie stosuje się nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Jęczmień nie jest też poddawany modyfikacjom genetycznym. Jego suszenie odbywa się w niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 31 stopni Celsjusza. Pomimo to proces przebiega bardzo szybko i zajmuje około dwie minuty. Wszystko za sprawą bardzo wysokiego ciśnienia, które pozwala uzyskać miałki proszek i jednocześnie nie powoduje utraty wartości odżywczych spowodowanym działaniem wysokich temperatur. Co ważne, długotrwałe suszenie powoduje też rozpad chlorofilu, czyli zielonego barwnika pozwalającego przeprowadzić fotosyntezę, który wykazuje wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Kapsułki i proszek z młodego jęczmienia

Sproszkowany młody jęczmień - proszek, kapsułki

Tabletki z młodego jęczmienia

Młody jęczmień - tabletki

Właściwości i wartości odżywcze młodego, zielonego jęczmienia

Młody jęczmień jest prawdziwą bombą składników odżywczych. Aż 45% jego masy całkowitej stanowią białka. Jako jedna z nielicznych roślin zawiera aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, i jednocześnie są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Można w nim znaleźć także szereg witamin, w tym także tokoferol będący silnym antyoksydantem i nazywany witaminą młodości. Młode pędy rośliny są też bogate w witaminę A warunkującą odpowiedni stan narządu oraz witaminę C odpowiedzialną za sprawną pracę systemu immunologicznego. Nie bez znaczenia jest także zawartość mikroelementów. W porównaniu z ziarnami innych zbóż, między innymi pszenicy, pędy jęczmienia zawierają około dwa razy więcej magnezu przyczyniającego się do prawidłowej pracy serca oraz sprawności układu nerwowego, a także pięć razy więcej żelaza, dwadzieścia pięć razy więcej potasu i aż 37 razy więcej wapnia. Z tego względu młody jęczmień znakomicie chroni przed anemią, reguluje ciśnienie krwi i doskonale wpływa na kondycję narządów ruchu, zapobiegając między innymi rozwojowi osteoporozy u kobiet. W jego składzie można też znaleźć wysokie stężenie manganu oraz cynku odpowiedzialnych za dobrą odporność organizmu.

Na uwagę zasługuje także duża zawartość chlorofilu. Ten wyjątkowy barwnik umożliwiający roślinom wytwarzanie substancji pokarmowych, posiada budowę bardzo zbliżoną do struktury cząsteczki hemoglobiny. W ten sposób jest bezkonkurencyjny w walce z anemią. Chlorofil wykazuje także właściwości odtruwające organizm, dzięki czemu sprzyja lepszej kondycji wielu narządów wewnętrznych. Tworzy ponadto skuteczną barierę chroniącą przed promieniowaniem UV i promieniowaniem elektromagnetycznym. Młody jęczmień to także blisko 30 enzymów warunkujących prawidłową pracę wielu narządów organizmu i chroniących przed wystąpieniem w nim stanów patologicznych.

Działanie i zastosowania młodego, zielonego jęczmienia

Młody jęczmień jest substancją zasadotwórczą, co oznacza, że znakomicie odkwasza organizm. W jego składzie można znaleźć o połowę mniej fosforu niż ziarna rośliny, dzięki czemu sprzyja utrzymaniu środowiska alkalicznego w przewodzie pokarmowym.

Zielony jęczmień - wpływ na układ pokarmowy

Co ważne, w pędach rośliny nie występuje gluten, który można znaleźć w jej nasionach. Produkt jest także cennym źródłem błonnika, lecz w przeciwieństwie do innych roślin nie zawiera włókniny, która często powoduje problemy trawienne, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Błonnik z kolei warunkuje prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. W perspektywie długofalowej zielony jęczmień redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jego właściwości bakteriobójcze powodują niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i jednocześnie sprzyjają rozwojowi prawidłowej mikroflory systemu trawiennego. Dzięki temu produkt jest zalecany jako preparat wspomagający układ pokarmowy po kuracji antybiotykami. Zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil wykazuje także świetnie właściwości regeneracyjne. Przyspieszając gojenie się ran, jest substancją sprzyjającą kuracji nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości preparatu przyczyniają się także do redukcji nieświeżego oddechu oraz są skuteczną bronią w walce z próchnicą. Młody jęczmień może też wspomagać leczenie cukrzycy. Ograniczenie kwaśnego środowiska w jelitach zmniejsza przenikalność przez nie węglowodanów, co z kolei pomaga regulować poziom cukrów we krwi.

Wspomaganie w odchudzaniu

Młody jęczmień to także produkt polecany osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że jest doskonałym suplementem w diecie eliminacyjnej. Dba o prawidłową kondycję organizmu i jednocześnie pozwala ograniczyć ilość spożywanych pokarmów. Zawarte w nim rozpuszczalne frakcje błonnika powodują, że osoby przyjmujące zielony jęczmień odczuwają uczucie sytości, przez co rzadziej sięgają po przekąski w ciągu dnia. Z kolei nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego znakomicie regulują perystaltykę jelit warunkując prawidłowe wypróżnianie. Zawarte w preparacie witaminy z grupy B oraz potas przyspieszają spalanie tłuszczów i węglowodanów. Właściwości odchudzające specyfiku potwierdzają liczne badania naukowe. Eksperci z Rural Development Administration, czyli instytutu żywienia z Korei Południowej, na podstawie wielomiesięcznych obserwacji potwierdzili, że spożywanie młodego jęczmienia przez mężczyzn warunkuje zmniejszenie ich masy ciała o około 10% w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały specyfiku. Stosowanie preparatu powoduje także przyspieszenie procesów przemiany materii i w efekcie zmniejszenie tkanki tłuszczowej.

Skuteczne odtruwanie

Zielony jęczmień zaskakuje też właściwościami odtruwającymi organizm, za co odpowiedzialny jest przede wszystkim zawarty w jego pędach chlorofil. Barwnik posiada bowiem zdolność wiązania toksyn, w tym także metali ciężkich w związki nieprzyswajalne przez organizm człowieka. W ten sposób mogą one zostać bezpiecznie wydalone. Czynnik ten nabiera szczególnego znaczenia w perspektywie skażenia środowiska. Trucizny przedostające się do wód gruntowych oraz zawieszone w powietrzu są przyczyną wielu dolegliwości ze strony układy oddechowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego i mogą przyczyniać się do powstawania szeregu chorób. Jest ponadto zalecany osobom po chemioterapii i radioterapii. Co ważne, młody jęczmień doskonale wspomaga pracę wątroby będącej największym filtrem organizmu. Warto też pamiętać o tym, że specyfik ten jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. Oznacza to, że świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się komórek ciała. Jednocześnie warunkuje ich prawidłową przemianę materii pozwalającą pozbyć się substancji szkodliwych dla ich rozwoju. Antyoksydanty są ponadto odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe młodego jęczmienia, co powoduje, że jest on pomocny w przypadku przeziębień i grypy.

"STOP" dla chorób cywilizacyjnych

W dobie chorób cywilizacyjnych, warto też zwrócić uwagę na pozytywny wpływ zielonego jęczmienia na układ sercowo-naczyniowy. Preparat jest znakomitym specyfikiem poprawiającym kondycję krwi, przez co jest stosowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Stymuluje szpik kostny do produkcji erytrocytów i jednocześnie wpływa na podwyższenie poziomu żelaza. Przeciwdziała ponadto zlepianiu się płytek krwi, prowadzącemu do tworzenia się zakrzepów. W ten sposób redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Obecność przeciwutleniaczy powoduje eliminację wolnych rodników, które uszkadzają śródbłonek naczyń. Tworzą w ten sposób środowisko sprzyjające odkładaniu się blaszki miażdżycowej, co z kolei może skutkować zawałem serca lub udarem mózgu. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w zielonym jęczmieniu skutecznie wiążą cholesterol i powodują, że nie przedostaje się do krwiobiegu. U osób spożywających regularnie preparaty z młodym jęczmieniem zaobserwowano znaczące obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie jego frakcji HDL. Co ważne, specyfik dzięki bogatej zawartości mikroelementów poprawia kondycję mięśnia sercowego. Zawarty w nim chlorofil pozwala z kolei lepiej dotlenić jego komórki. W ostatnich latach naukowcy udowodnili pozytywny wpływ młodego jęczmienia na profilaktykę chorób nowotworowych. Wydzielona z młodych pędów 2-0 glikozylisowiteksyna to silny przeciwutleniacz o właściwościach antyoksydacyjnych kilkanaście razy większych niż witamina E. Substancja ta skutecznie eliminuje komórki kancerogenne. Co ważne jest wyjątkowo skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami, które wnikają do komórek, uszkadzają je i warunkują niekontrolowane namnażanie ich w poszczególnych narządach organizmu.

Młody jęczmień w trosce o zdrową skórę i młody wygląd

Młody jęczmień znakomicie wpływa też na urodę. Zawarte w nim substancje o charakterze detoksykującym pozwalają oczyścić skórę, przez co staje się ona bardziej świetlista i promienna. Preparat wykorzystywany jest jako suplement wspomagający kurację trądziku. Duża zawartość substancji odżywczych dostarcza z kolei składników do prawidłowego funkcjonowania cery. Już po kilku tygodniach stosowania zielonego jęczmienia skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta. Poprawie ulega też jej gęstość oraz nawilżenie. Bogactwo przeciwutleniaczy sprawia z kolei, że specyfik jest niezastąpionym środkiem pozwalającym zachować młody wygląd. Eliminacja wolnych rodników obniża tempo starzenia się komórek, co z kolei chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. Warto też podkreślić, że chlorofil zawarty w pędach rośliny posiada właściwości regeneracyjne. Ułatwia gojenie się skaleczeń, oparzeń, owrzodzeń. Młody jęczmień jest także stosowany w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Nie tylko pozwala szybciej wrócić do formy, ale także warunkuje lepsze zabliźnianie się ran.

Dobry nastrój i świetna sprawność umysłowa

Mówiąc o młodym jęczmieniu, należy pamiętać także o tym, że jest to preparat działający na organizm kompleksowo. Z jednej strony poprawia kondycję fizyczną i wspomaga leczenie dolegliwości somatycznych, z drugiej – wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dodając energii wykazuje działanie zbliżone do kofeiny. Przeciwdziała zmęczeniu psychicznemu, przez co jest zalecany w stanach ogólnego osłabienia, a także przed ważnymi egzaminami, czy sprawdzianami. Młody jęczmień jest specyfikiem w pełni naturalnym, co sprawia, że mogą stosować go zarówno osoby dorosłe, jak i uczniowie. Zawarty w nim magnez odpowiada też za prawidłową pracę neuronów, poprawia koncentrację i sprawność kojarzenia. Znakomicie łagodzi też skutki stresu i pomaga wyciszyć organizm. Badania prowadzone na przestrzeni ostatnich lat potwierdziły też jego działanie antydepresyjne. Spożywanie zielonego jęczmienia redukuje stężenie czynnika Nerve Growth Factor - NGF w hipokampie, co z kolei niweluje spadki nastroju. Zawarty w nim tryptofan jest z kolei aminokwasem, który stymuluje przysadkę mózgową do wydzielania serotoniny zwanej potocznie hormonem szczęścia oraz melatoniny regulującej cykl dobowy organizmu. W ten sposób zielony jęczmień nie tylko przyczynia się do dobrej kondycji psychicznej, ale także jest pomocny dla osób borykających się z trudnościami ze snem.

Dawkowanie młodego jęczmienia

Dawkowanie młodego jęczmienia zależy od formy posiadanego suplementu (kapsułki, tabletki, proszek). Każdą z form dawkuje się inaczej. Preparat w formie proszku można zażywać w ilości jednej-dwóch łyżeczek dziennie, w formie tabletek - jedna, dwie tabletki dziennie, w formie kapsułek - zazwyczaj dwie do czterech dziennie. Preparaty jednakże różnią się jednakże między sobą zawartością, dlatego też zawsze należy się zapoznać z informacją przekazaną na opakowaniu produktu lub ulotce informacyjnej przez producenta i koniecznie nie przekraczać opisanej tam dawki dziennej. Przed zastosowaniem suplementu należy również koniecznie sprawdzić podaną datę ważności i jej również nie przekraczać.

Cena

Cena sproszkowanego soku z jęczmienia to średnio od 30-60zł za 100 g. Cena sproszkowanej trawy jęczmiennej to średnio 20-30 zł za 1/2 kg. Ceny produktów zależą od producenta oraz certyfikacji.

Komentarze