Mocznik - czym jest? Zastosowanie i stężenia mocznika w kosmetyce

Mocznik w kosmetyceMocznik (urea, carbamide, iso urea lub carbonyl diamide) to substancja silnie nawilżająca, stosowana do produkcji kremów do twarzy, emulsji do ciała, peelingów i wielu innych kosmetyków. Mocznik znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji dłoni i stóp. Jednak często kosmetyki z mocznikiem zawierają zbyt małe stężenie tej substancji, a jego zawartość jest tylko chwytem reklamowym. Sprawdź, ile mocznika powinien zawierać skuteczny kosmetyk nawilżający i czym dokładnie jest mocznik.

Mocznik to składnik kosmetyków, który zapewnia głębokie nawilżenie, ale nie tylko. Nie powinno go zabraknąć w nawilżających kremach do twarzy, rąk i stóp. Emulsje do ciała, a nawet szampony i odżywki do włosów z mocznikiem są szczególnie polecane w sezonie letnim. Mocznik (jako składnik kosmetyków) jest traktowany jak eliksir młodości, dzięki któremu skóra jest nawilżona, sprężysta i wygląda młodziej. Jest jednak pewien haczyk, tylko odpowiednie stężenie tej substancji ma moc super nawilżenia i często kupując kosmetyki z mocznikiem, otrzymujemy preparat, który tylko w niewielkim stopniu nawilża skórę. W sprzedaży dostępne są również preparaty z mocznikiem na łupież, rozstępy i wiele innych problemów skórnych. Zobacz, jak znaleźć skuteczne kosmetyki z mocznikiem, oraz jaki rodzaj mocznika lepiej nawilża skórę.

Czym jest mocznik? Rodzaje mocznika

Mocznik to substancja występująca również pod nazwą urea, carbamide, iso urea lub carbonyl diamide, która powstaje w procesie przemiany białek w organizmie i jest wydalana z moczem oraz potem. Substancja ta ma działanie nawilżające, a jej odpowiednie stężenie pod skórą sprawia, że naskórek jest dobrze nawilżony, nie przesusza się i nie pęka. Mocznik odpowiada za prawidłową szczelność skóry i należy do grupy humektantów, czyli substancji pochłaniających duże ilości wody. Stężenie mocznika pod skórą wraz z wiekiem maleje, dlatego kosmetyki z tą substancją są tak popularne wśród pań po 30-tce.

Rozróżniamy dwa rodzaje mocznika:

  • mocznik naturalny będący produktem ubocznym przemiany białek;
  • mocznik syntetyczny to diamid kwasu węglowego, nazywany również karbamidem, który ma kolor biały i występuje pod postacią białego krystalicznego bezwonnego proszku. Ten rodzaj mocznika jest pozyskiwany z dwutlenku węgla i amoniaku.
  • Co to jest mocznik?

Mocznik - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Mocznik znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry, jako składnik nawilżający. Jest znany w kosmetologii już od 1943 roku. Jednak początkowo kobiety niechętnie stosowały kosmetyki z mocznikiem, ze względu na nazwę tej substancji, która skutecznie odstraszała i zniechęcały panie do stosowania kremów i emulsji z tym składnikiem.

Obecnie mocznik jest jedną z najpopularniejszych substancji, którą można spotkać w kremach do twarzy, szczególnie kosmetykach dedykowanych dla grup wiekowych powyżej 30 roku życia. W emulsjach do ciała, kremach do opalania kremach i maskach do rąk i stóp, a także dermokosmetykach np. łagodzących objawy atopowego zapalenia skóry, w emolientach, maściach dermatologicznych itp. Mocznik jest również częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, a nawet past do zębów. W kosmetologii stosowany jest mocznik syntetyczny, który ma podobne działanie do naturalnego, ale budzi znacznie mniej kontrowersji i łatwiej jest go wyprodukować na masową skalę.

Jak działa mocznik w kosmetykach?

Mocznik to substancja, która ma wielorakie zastosowanie, które jest inne w zależności od stężenia tej substancji w kosmetykach. Odpowiednie stężenie mocznika skutecznie:

  • nawilża - z tego też powodu jest składnikiem wielu kremów do cery suchej, a także tych o działaniu regenerującym i przeciwzmarszczkowym;
  • wygładza - w przypadku produktów przeciwzmarszczkowych oraz preparatów na rozstępy;
  • zmiękcza skórę, dlatego spotykamy go w kosmetykach zapobiegających rogowaceniu skóry;
  • ujędrnia - w tym celu mocznik jest stosowany w kremach 50+, a także balsamach do ciała, kremach ujędrniających biust, uda i pośladki;
  • regeneruje - substancja ta jest stosowana w większości preparatów na skórę o działaniu regenerującym. Mocznik przyspiesza podział komórek, jest to proces bezpośrednio odpowiedzialny za regenerację skóry;
  • poprawia elastyczność skóry - mocznik, jako jedna z niewielu substancji, skutecznie nawilża keratynę, dzięki czemu skóra staje się elastyczna i wygląda młodo oraz znacznie później się starzeje;
  • łagodzi świąd i podrażnienia skórne;
  • utrzymuje prawidłową pracę rogowej warstwy naskórka - regularnie stosowane kosmetyki do stóp z mocznikiem zapobiegają rogowaceniu skóry na stopach. Na rynku dostępne są również maski do zadań specjalnych, które zmiękczają i złuszczają zrogowaciały naskórek, pozostawiając skórę stóp miękką, gładką i dobrze nawilżoną.

Ponadto mocznik:

  • ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu jest skuteczny w leczeniu trądziku;
  • przyspiesza gojenie - w odpowiednim stężeniu odkaża i przyspiesza gojenie uszkodzonego naskórka, np. popękanych lub posiekanych zimą dłoni;
  • ma właściwości przeciwłupieżowe - w odpowiednim stężeniu ma silne działanie przeciwłupieżowe, dlatego jest częstym składnikiem szamponów przeciwłupieżowych oraz zapobiegających powstawaniu łupieżu;
  • jest sprawdzony w walce z rozstępami - jest to substancja, która ma silne działanie nawilżające i wygładzające, jest więc cennym składnikiem kosmetyków na rozstępy. Ponadto można go stosować profilaktycznie, w okresie zwiększonego ryzyka powstania rozstępów, podczas zmiany wagi lub w ciąży. W ostatnim przypadku stosowanie jakichkolwiek kosmetyków na rozstępy warto skonsultować z lekarzem.
  • Zastosowanie mocznika w kosmetyce

Skutecznie stężenie mocznika w kosmetykach

Zdarza się, że kupujemy kosmetyk z zawartością mocznika, który w bardzo słabym stopniu nawilża skórę lub włosy. Dzieje się tak dlatego, że mocznik ma nawilżającą moc, pod warunkiem, że jest w odpowiednim stężeniu. Niestety, nie zawsze zawartość tej substancji w produktach pielęgnujących i myjących do ciała i twarzy jest prawidłowa. Dzieje się tak dlatego, że nadal wielu producentów stosuje "popularny" składnik jako wabik na klientów i chwyt reklamowy. Jak zatem rozpoznać kosmetyki z mocznikiem, które skutecznie nawilżają? Po pierwsze warto nauczyć się czytać ulotki, przyjęło się, że skład kosmetyków jest podawany zgodnie z przyjętym na całym świecie kluczem. Składnik, którego jest najwięcej w kosmetyku otwiera listę substancji, jakie znajdują się w produkcie. Jednak w przypadku niektórych składników, takich jak omawiany mocznik, powinno być podane również jego stężenie na 100 ml kosmetyku. Jeśli więc na ulotce zamieszczono informację, że produkt zawiera mocznik, ale nie wiadomo w jakim stężeniu, prawdopodobnie nie jest to zalecana proporcja tej substancji, dlatego nie zamieszczono szczegółowych informacji o jego stężeniu.

Mocznik to substancja, która może mieć bardzo różne działanie, w zależności od stężenia tej substancji kosmetyki z mocznikiem mogą nawilżać, odmładzać, likwidować zmarszczki, rozstępy, nawilżać i zmiękczać skórę na stopach oraz leczyć popękane dłonie lub skórę trądzikową. Zanim sięgniesz po kosmetyki z mocznikiem, koniecznie sprawdź, jakiego stężenia tej substancji w nich szukać.

Odmładzające działanie mocznika

Mocznik jest częstym składnikiem kremów odmładzających i regenerujących cerę. Jednak uwaga, takie działanie mają tylko kremy zawierające 2% mocznika. W takim stężeniu omawiana substancja przyspiesza podział komórek w warstwie ziarnistej. Jest to warstwa skóry odpowiadająca za przepuszczanie wody i wysuszanie skóry. Podział komórek w tej partii skóry sprawia, że zgromadzona woda pozostaje pod skórą, dzięki czemu dochodzi do regeneracji bariery ochronnej, zatrzyma woda pod skórą, nawilża ją i przywraca promienny wygląd.

Peelingująca moc mocznika

Szukasz peelingu z mocznikiem? Najskuteczniejszy będzie preparat ze stężeniem mocznika od 30% do 40%, który zmiękcza i złuszcza naskórek, pozostawiając skórę gładką. Regularne stosowanie peelingów z mocznikiem ściera martwy naskórek i przyspiesza proces regeneracji cery, a także motywuje naskórek do ciągłej regeneracji. Wybierając peeling do twarzy, warto wybrać produkt z minimalnym rekomendowanym stężeniem mocznika, na dekolt i ramiona z nieco większym, a na resztę ciała z maksymalnym 40% stężeniem mocznika.

Mocznik na suche stopy i zrogowaciały naskórek

Mocznik znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków do stóp, jednak tylko odpowiednio dobrany kosmetyk, jest skuteczny a efekty kuracji długotrwałe. Wybierając krem lub maseczkę nawilżającą do stóp, należy wybierać produkty ze stężeniem mocznika nie mniejszym niż 3% i nie większym niż 10%. Takie stężeniem tej substancji działa w rogowej warstwie naskórka, czyli dokładnie w miejscu, które jest kłopotliwe. Mocznik o stężeniu od 3% do 10% zmiękcza zrogowaciały naskórek i zwiększa zatrzymywanie wody oraz głęboko nawilża skórę stóp. Jeśli więc masz problem z suchymi, pękającymi lub zrogowaciałymi piętami, kosmetyki do pielęgnacji stóp z mocznikiem w tym stężeniu sprawią, że stopu będą gładkie, miękkie i dobrze nawilżone.

Właściwości mocznika

Kosmetyki z mocznikiem na trądzik

Mocznik o 10% stężeniu działa przeciwbakteryjnie i jest polecany do cery trądzikowej z tendencją do powstawania wyprysków. Pamiętaj, jednak że większe stężenie mocznika w toniku nie oznacza, że produkt będzie bardziej skuteczny czy szybciej pomoże Ci się uporać z trądzikiem. Mocznik to substancja, która działa w różnych warstwach skóry i tylko odpowiednie proporcje i stężenie tej substancji może przynieść oczekiwane efekty.

Mocznik w dermokosmetykach i lekach - jakie stężenie mocznika jest skuteczne?

Najskuteczniejszy mocznik w dermokosmetykach to 10% - 30%. Takie stężenie substancji zrywa keratyny, czyli wiązania wodorowe i powoduje zmiękczenie skóry oraz realnie podwyższa jej przepuszczalność. Mocznik w dermokosmetykach jest stosowany jako substancja pomocnicza, ułatwiająca wnikanie w głębokie warstwy skóry preparatów leczniczych.

Mocznik do zadań specjalnych

Najwyższe dopuszczalne stężenie mocznika to 40 - 50% - tak silna substancja jest stosowana wyłącznie w lekach i maściach o przeznaczeniu dermatologicznym i ma działanie silnie złuszczające. Czterdziestoprocentowy mocznik jest składnikiem preparatów na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, rybią łuskę.

Jak znaleźć mocznik na ulotce - skrót oznaczający mocznik?

Bardzo często kupując kosmetyki, nawet nie wiemy, że dany produkt posiada mocznik, gdyż na ulotkach i etykietach firmy kosmetyczne stosują tajemniczo brzmiące nazwy. Mocznik na etykietach kosmetyków znajdziemy pod nazwą urea, carbamide, iso urea lub carbonyl diamide. Obok jednego z wymienionych terminów powinno znaleźć się stężeniem mocznika, która ma bezpośredni wpływ na działanie kosmetyku, tylko wówczas możemy mieć pewność, że kupowany produkt rzeczywiście będzie skuteczny.

Mocznik - stężenia, przeciwwskazania

Kosmetyki z mocznikiem na lato

Popularność kosmetyków z mocznikiem wzrasta co roku w sezonie letnim, ponieważ substancja ta w odpowiednim stężeniu zapobiega nadmiernemu wysuszeniu włosów, cery i całego ciała. Ponadto mocznik jest niezastąpiony po powrocie z urlopu nad morzem lub w górach. Promienie słoneczne, wiatr i słona woda (w przypadku wakacji nad morzem) sieją spustoszenie na naszej skórze i poważnie wysuszają włosy. Odpowiednio dopasowane kosmetyki z mocznikiem można więc zastosować zaraz po powrocie z urlopu, nie czekając, aż skóra zacznie się złuszczać i tracić elastyczność, a włosy zaczną się puszyć i łamać.

Domowe kosmetyki z mocznikiem

Mocznik jest również cennym składnikiem kosmetyków naturalnych. Uwaga: do wykonania skutecznych domowych kosmetyków z tą substancją niezbędna jest wiedza o tym, jakie stężenie powinien zawierać mocznik w każdym z kosmetyków. W sprzedaży dostępne są saszetki z syntetycznym mocznikiem, które można stosować do kosmetyków o różnym zastosowaniu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie stężenie mocznika.

Kto nie powinien stosować mocznika?

Osoby uczulone na mocznik nie powinny stosować kosmetyków z tą substancją. Choć zdarza się to niezwykle rzadko, ponieważ mocznik ma działanie antyalergiczne, może uczulać w połączeniu z innymi substancjami, wywołując tak zwaną alergię krzyżową.

Komentarze