Nasiona kopru włoskiego - właściwości, działanie lecznicze, uprawa

Nasiona kopru włoskiegoSłodki, ziołowy aromat kopru włoskiego znajdą już niemowlęta, którym pomaga przy kolce lub innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dorośli z kolei nie wyobrażają sobie, że mogłoby go zabraknąć np. w słoiku z kiszonymi ogórkami. Koper włoski, to nie tylko roślina, która znakomicie wzbogaca smak wielu potraw, ale także zaskakuje szeregiem wartości odżywczych i prozdrowotnych. Najwięcej walorów mają jej drobne, płaskie nasiona, cenione za wyjątkowy aromat. Dlaczego warto po nie sięgać? Jak nasiona kopru wpływają na organizm?

Właściwości i działanie zdrowotne nasion kopru włoskiego

W nasionach kopru można znaleźć wiele składników wspomagających zdrowie. Roślina słynie z obecności olejków eterycznych, stanowiących około 4% suchej masy nasion. Można znaleźć w nich także kwasy organiczne - kawowy i chlorogenowy, flawonoidy oraz związki kumarynowe. To także bogactwo witamin. Obok beta-karotenu niezbędnego dla prawidłowej kondycji wzroku oraz pięknej skóry, występuje w nich wysokie stężenie witamin z grupy B, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i biorących udział w procesach krwiotwórczych. Owoce kopru dostarczają też witamin D oraz K, niezbędnych dla mocnych kości oraz kwasu askorbinowego i tokoferolu. Ten ostatni nie bez przyczyny jest nazywany witaminą młodości. Jako silny przeciwutleniacz hamuje procesy starzenia się komórek. Witamina E wpływa także na płodność u kobiet i mężczyzn. Nasiona kopru zawierają ponadto szereg mikroelementów w tym żelazo, wapń, magnez, mangan, miedź, potas oraz cynk.

Pomaga w walce z bólem brzucha

Nasiona kopru, za sprawą obecnych w nich estragolu, fenchonu oraz anetolu, słyną z wyjątkowych właściwości rozkurczających. Doskonale wpływają na mięśnie gładkie, niwelując bolesne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są zalecane przy wzdęciach oraz kolkach u małych dzieci. Łagodzą ponadto objawy refluksu żołądkowego. Składniki aktywne zawarte w owocach kopru niwelują też nieprzyjemny zapach z ust. Herbata z owoców kopru sprawdzi się także przy zatruciach oraz w przypadku infekcji dróg moczowych. Pozwala także łagodzić objawy kamicy pęcherzyka żółciowego. Na tym jednak nie koniec, ponieważ owoce kopru to także naturalny specyfik wspomagający trawienie. Stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Optymalizują wchłanianie substancji pokarmowych w jelitach oraz zapobiegają rozwojowi szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu są zalecane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Pomagają w rozpoczęciu procesów trawienia i wspierają produkcję enzymów żołądkowych.

Owoce kopru w diecie kobiety

Napar z nasion kopru doskonale sprawdza się przy dolegliwościach kobiecych. Ponieważ wykazuje działanie rozkurczające, pozwala naturalnie zredukować bóle miesiączkowe. Jest też zalecany matkom karmiącym. Dlaczego? Ponieważ podobnie jak anyż, wzmaga produkcję mleka i pozwala ustabilizować laktację. Warto także dodać, że owoce kopru doskonale sprawdzają się jako środek łagodzący objawy menopauzy, w tym nieprzyjemne uderzenia gorąca. Mogą być też stosowane w celu podniesienia libido. Nasiona kopru włoskiego cechują się także właściwościami moczopędnymi. Z tego względu mogą być stosowane wspomagająco przy leczeniu infekcji pęcherza moczowego. Pomagają też usunąć z organizmu toksyny, dzięki czemu nie tylko wspierają wątrobę, ale także warunkują piękny wygląd skóry. Co ważne, skutecznie wspomagają także odchudzanie. Pozwalają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, przyspieszają metabolizm i hamują apetyt.

Korzystnie wpływa na serce

Ekstrakt z nasion kopru wykazuje także silne działanie spazmolityczne, dzięki czemu zapobiega chorobie wieńcowej serca. Rozszerzając naczynia krwionośne, warunkuje lepsze odżywienie mięśnia sercowego oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Lekarze i dietetycy coraz częściej zalecają osobom cierpiącym na schorzenia układy krwionośnego żucie nasion kopru. Czynność ta powoduje zwiększenie zawartości azotynów w ślinie - substancji słynących z właściwości regulujących ciśnienie tętnicze. Rozkurczowe właściwości nasion kopru sprawiają, że są pomocne w walce z infekcjami oskrzeli. Rozszerzając drogi oddechowe, redukują uporczywy kaszel. Mają też właściwości wykrztuśne, dzięki czemu rozrzedzają zalegającą w nich wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszanie.

Pomaga w walce z problemami skórnymi

Koper ma też właściwości antyseptyczne. Doskonale radzi sobie z infekcjami wywołanymi przez bakterie i grzyby. Napar z nasion kopru można stosować do przemywania ran, owrzodzeń oraz poparzeń. Specyfik nie tylko łagodzi dolegliwości, ale przyspiesza jej gojenie się i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Nasiona kopru spożywane regularnie łagodzą także objawy trądziku. Co jest tego przyczyną? Zawarte w nich minerały - cynk, selen oraz wapń, które świetnie regulują gospodarkę hormonalną organizmu i zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu sebum, które zapycha pory w skórze i prowadzi do pojawiania się stanów zapalnych.

Nasiona kopru włoskiego - przepisy

Nasiona kopru znajdują też szerokie zastosowanie w kuchni. Od lat są dodawane do kiszonek - ogórków oraz kapusty, ponieważ świetnie wzbogacają ich smak. Można także doprawiać nimi zupy lub sałatki. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do wypieku chleba. W tej kwestii mogą zastępować popularny kminek. Dietetycy zalecają także dodawanie owoców kopru do mięs - szczególnie pieczonej lub grillowanej wieprzowiny. Dlaczego? Ponieważ nasiona te wspomagają trawienie i redukują uczucie ciężkości po posiłku.

Uprawa kopru włoskiego

Koper włoski jest rośliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jego ojczyzną są kraje Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie nie występuje w formie dzikiej. Jest jednak powszechnie uprawiany na wszystkich kontynentach. Dobrze przystosowuje się do warunków klimatycznych. Najlepiej rośnie na dobrze nasłonecznionych stanowiskach, osłoniętych od wiatru oraz w lekko wilgotnym podłożu. Ziemia powinna być dobrze spulchniona i nawożona. Jego łodygi osiągają maksymalnie 120 centymetrów wysokości. Na ich szczycie znajdują się baldachowate kwiatostany, pojawiające się od lipca do września. Pod koniec kwitnienia roślina wytwarza soczewkowate nasiona, kryjące wiele składników cennych dla zdrowia. Ich zbiór następuje pod koniec sierpnia, wówczas, kiedy są już w pełni dojrzałe.

Herbatki z nasion kopru - przeciwwskazania

Bez względu na to, że nasiona kopru są naturalnym produktem, który od lat znajduje zastosowanie w kuchni, w niektórych przypadkach należy zachować szczególną ostrożność. Wywar z owoców rośliny nie jest zalecany kobietom w ciąży, ponieważ może prowadzić do skurczów macicy. Wbrew powszechnej opinii, trzeba uważać przy podawaniu go małym dzieciom. Badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat dowodzą, że herbatki z kopru stymulują wydzielanie estrogenów, przez co mogą wpływać na przedwczesne dojrzewanie dziewczynek. Dorośli, którzy zdecydują się sięgnąć po napary z nasion kopru, nie powinni natomiast stosować ich dłużej niż przez dwa tygodnie. Po tym czasie należy zrobić 14 dni przerwy.