Naturalne sposoby na ochronę wątroby

Chora wątrobaNaturalne sposoby na ochronę wątroby. Wątroba to wieloczynnościowy gruczoł niezwykle ważny dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oprócz wydzielania żółci pełni także rolę odtruwającą organizm.

Znajduje się w prawej górnej części jamy brzusznej. Jej działanie ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, stąd tak ważne jest aby dbać o jej profilaktyczną ochronę. Do naturalnych ochroniarzy wątroby należą m. in. buraki, karczochy, rzodkiew, ostropest plamisty, żeń-szeń - ale nie tylko.

Buraki

Buraki mają bogatą tradycję, nie tylko jako warzywo jadalne lecz także jako ziele lecznicze. W Babilonie wykorzystywano liście buraków do kuracji zdrowotnych. Przez stulecia buraki były zepchnięte przez trzcinę cukrową na drugi plan. Dzięki Napoleonowi na stałe weszły do menu królewskiego. Warto wspomnieć, że burak był także obecny na stołach Władysława Jagiełły.

Rodzina buraków dzieli się na buraki korzeniowe czyli cukrowe, pastewne, ćwikłowe oraz liściowe: boćwinę. Warzywo to zawiera witaminy B1 i C oraz całą gamę mikroelementów. Dodatkowo wykazują działanie odkwaszające organizm. Jednak najważniejszym elementem jaki zawiera ta roślina okopowa jest betanina oraz betaina. Betanina to nic innego jak barwnik buraków, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. Sposób jej działania jest bardzo prosty. Wnika do środka bakterii, co sprawia, że bakteria zaprzestaje rozmnażania. Nie powoduje to całkowitego wyleczenia chorego organizmu, jednak powoduje zahamowanie rozprzestrzeniania bakterii, dając czas innym narządom na regenerację ciała. Z kolei betaina odtruwa wątrobę przy pomocy metioniny (aminokwas egzogenny). Dla osób cierpiących na nadwagę z pewnością istotna będzie informacja, że barwnik ten jest w zażyłej przyjaźni z choliną. Współpraca tych dwóch substancji, powoduje rozkład tłuszczu w wątrobie.

Karczochy

Karczochy to roślina znana już w starożytności. Początkowo, badania prowadzone na tych bylinach, wykazały, że mają one wpływ na potencję, stąd też w XVI wieku we Francji, kobietom z tzw. dobrych domów nie wypadało jeść tych podniecających roślin. W późniejszych wiekach a dokładnie około XIX, prace badawcze wskazały pozytywny wpływ jedzenia pąków tej byliny na schorzenia pęcherzyka żółciowego a także choroby wątroby. Zawarta w karczochach cynaryna, doskonale czyści naszą wątrobę z toksyn a także poprawia jej ukrwienie. Dodatkowo substancja czynna zawarta w tym warzywie likwiduje zastoje żółci, co chroni wątrobę, jednocześnie ją regenerując. Aby wykorzystać dobroczynne właściwości cynaryny, zawartej w karczochach wystarczy codziennie wypijać łyżkę stołową soku, rozcieńczonego np. w herbacie. Za 500 ml tego soku należy zapłacić około 20 złoty. Sok ten jest łatwostrawny, z reguły nie ma problemów z jego przedawkowaniem.

Rzodkiew

Kolejnym warzywem jakie jest zalecane w trosce o zdrową wątrobę jest rzodkiew. Medycyna ludowa od dawna ceniła właściwości tego warzywa, chociażby panie, które wcierały sok z rzodkwi we włosy, dla polepszenia ich kondycji. Jednak lecznicze zastosowanie rzodkwi, ma na celu głównie ochronę jelit i pęcherzyka żółciowego. Picie soku z rzodkwi, oczyszcza jelito cienkie, które odpowiada za trawienie pokarmu, jaki dostarczamy organizmowi a także wspomaga dobroczynne bakterie jakie znajdują się w ciele ludzkim, jednocześnie blokując rozwój tych szkodliwych. Takie działania mają wpływ na usunięcie żółci z dróg żółciowych, a co za tym idzie wątroba ma możliwość prawidłowego funkcjonowania.

Inne zioła na wątrobę

Również żeń-szeń ma również korzystny wpływ na wątrobę. Zioło to stosuje się w medycynie naturalnej jako lek zapobiegający zatruciom wątroby. Kolejnym "lekiem" jaki z powodzeniem można wykorzystać do ochrony i kuracji wątroby jest ostropest plamisty. Wyciąg z tej niezwykle kłującej rośliny wykazuje dobroczynne działanie w przypadku zapalenia wątroby czy leczeniu marskości alkoholowej wątroby. Warto wspomnieć, że w medycynie naturalnej stosuje się go w przypadku zatrucia trującymi grzybami.

Każda z wymienionych roślin skutecznie poprawia kondycję naszej wątroby. Nie są to warzywa, które są szczytem luksusu - są ogólnodostępne praktycznie w każdym warzywniaku. W dbaniu o jej stan istotne jest też racjonalne żywienie. Jak wiadomo niedobór jak i nadmiar szkodzi, zatem należy wypośrodkować naszą dietę w taki sposób aby uniknąć stanów chorobowych w organizmie.

Ocena: 5.0

Komentarze