Niezwykłe właściwości zwykłych przypraw

PrzyprawyPrzyprawy niewątpliwie wzbogacają smak i aromat potraw. Stosujemy je na co dzień, nie zawsze domyślając się, co kryją w sobie cennego, oprócz walorów smakowych. Okazuje się, że wiele przypraw, których byśmy nawet o to nie podejrzewali, doskonale wpływa na zdrowie i urodę, zmniejszenie lub nawet zniwelowanie bólu, wspomagają układ odpornościowy, a niektóre uznawane są także za afrodyzjaki.

 

Cynamon

Cynamon

Jedną z takich cennych i zdrowych przypraw jest cynamon - od najdawniejszych czasów uważany za środek wzmacniający i afrodyzjak. Niegdyś nawet noszono kawałek cynamonu jako talizman, który miał odstraszać wszelkie choroby. Cynamon polecany jest szczególnie cukrzykom, gdyż wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Cynamon zawiera dużo chromu, który jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy. Ponadto zawiera dużo żelaza, manganu, błonnika i wapnia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wykazuje właściwości antyrakowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Warto też wiedzieć, że poprawia pamięć. Ponadto pomaga w zwalczaniu wyprysków skóry i łagodzi jej przebarwienia. Zapobiega chorobie Alzheimera. Poza tym pozytywnie oddziałuje na układ trawienny i przyśpiesza proces trawienia. Najbardziej wartościowym dla zdrowia jest cynamon cejloński.

Papryka

Papryka

Kolejną cenną przyprawą, szeroko stosowaną w kuchni, jest papryka. Papryka ułatwia i przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt, ponadto wzmacnia naczynia krwionośne. Ostra papryka wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarta w papryce kapsaicyna likwiduje zakrzepy i poprawia krążenie krwi. Stosowanie tej ostrej przyprawy zaleca się również w zapaleniu oskrzeli, gdyż pikantne potrawy działają wykrztuśnie. Ponadto papryka oczyszcza błony śluzowe, przynosząc ulgę w zatkanym nosie i zatokach. Zalecana jest także w przypadkach depresji i zmęczenia. Oczywiście, jak wszystkie przyprawy, należy ją stosować z umiarem. Przeciwwskazaniem do stosowania ostrej papryki są choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy oraz choroby skóry i ciąża.

Kurkuma

Kurkuma

Następną przyprawą o niebagatelnych walorach prozdrowotnych jest kurkuma, będąca głównym składnikiem curry. Szczególnie istotny jest fakt, że zawarta w niej kurkumina niszczy komórki rakowe! Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga trawienie i pracę wątroby, przeciwdziała wzdęciom oraz zapobiega wytwarzaniu się toksyn w organizmie. Kurkuma doskonale działa też na pamięć i koncentrację. Kurkumę należy łączyć z pieprzem lub papryką, gdyż wtedy jest łatwiej przyswajalna przez organizm.

Bazylia

Bazylia

Przyprawami godnymi uwagi, ze względu na swoje cenne właściwości, są również bazylia i kolendra. Bazylia wspomaga układy odpornościowy, oddechowy, trawienny oraz pracę nerek i serca. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, antypasożytnicze i rozkurczowe. Ponadto pobudza laktację, poprawia apetyt i zapobiega wzdęciom. Dzięki zawartości witaminy A, korzystnie wpływa na wzrok. Działa też uspokajająco i antydepresyjnie.

Kolendra

Kolendra

Z kolei kolendra uważana jest za roślinę przeciwcukrzycową. Znana jest też z właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antywirusowych. Wykorzystywano ją do leczenia ospy, owrzodzeń jamy ustnej, biegunek, niestrawności, chorób skóry, zapalenia spojówek, zapalenia stawów, osteoporozy, reumatyzmu oraz bezsenności. Świetnie też wpływa na pracę wątroby i układ trawienny. Kolendra jest bogata w witaminy i minerały, np. żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, kwas foliowy, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz C, A i K. Olej z kolendry korzystnie wpływa na przyswajanie witaminy D oraz pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali, takich jak aluminium, rtęć, czy ołów. Liście kolendry odświeżają oddech. Ponadto przyprawa ta wzmacnia układ odpornościowy. Pomocna jest w przypadku leczenia niestrawności, nudności i zgagi. Pomaga w zaparciach, wzdęciach oraz kolce jelitowej. Wpływa na zmniejszenie tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów oraz zwiększenie dobrego cholesterolu. Korzystnie wpływa też na ciśnienie krwi. Wykazuje działanie uspokajające.

Mając na uwadze tak szerokie i rozmaite walory zwykłych przypraw, nie warto w kuchni ograniczać się do stosowania tylko soli i pieprzu, choć i on posiada korzystne właściwości. Pieprz, podobnie, jak inne przyprawy, wspomaga proces trawienia, a nawet uważa się, że chroni organizm przed nowotworami. Zawarta w nim piperyna pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w leczeniu zaparć, wzdęć i nudności. Pieprz działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Dzięki wspomnianej już piperynie lepiej wchłaniają się witaminy z grupy B oraz beta-karoten i selen. Pieprz w połączeniu z kurkumą przyczynia się do niszczenia komórek nowotworowych w organizmie.

Stosując przyprawy warto pamiętać o ich wielorakim dobroczynnym wpływie na zdrowie i dostosowywać je do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki temu skorzystamy nie tylko z ich walorów smakowych, ale i korzystnie wpłyniemy na stan naszego zdrowia.

Komentarze

Paweł
Dzięki za cenne wiadomości. Na pewno się przydadzą. Pozdrawiam