Odżywianie

3 produkty, które zawierają najwięcej cholesterolu. Lepiej ich unikać

Wysoki cholesterol

Aby dbać o gospodarkę lipidową organizmu, należy wystrzegać się spożywania pewnych rodzajów produktów. Zbyt du...

 

Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Piramida zdrowego żywienia

Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut Żywności i...

   

Witaminy (A,B,C,D,E,K) - rola, niedobór, przedawkowanie, źródła

Witaminy

Witaminy to substancje, dzięki którym ludzki organizm funkcjonuje w sposób prawidłowy. Są one niezbędne do z...

 

Miód - wybrane odmiany i ich właściwości

Miód pszczeli odmiany

Ponad dwa tysiące lat temu miód nazywany był przez starożytnych greków skarbem od pszczół. To on według wielu ...

   

Czy orzechy są zdrowe? Rodzaje orzechów i ich wartości odżywcze

Rodzaje orzechów

Orzechy to niezbędny składnik diety. Dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na...

 

Mąka - gatunki, właściwości, gdzie stosować?

Rodzaje mąki

Znana od czasów prehistorycznych - jest obecnie podstawowym składnikiem w naszej kuchni. Współcześnie produkow...

   

Białko w diecie wegańskiej - nasiona roślin strączkowych

Nasiona strączkowe

Białko w diecie, bez względu na model żywienia jest najważniejszym makroskładnikiem, który musi zostać przyjęt...

 

Zasady zdrowej diety. Przykłady diet i jadłospisów antycellulitowych

Dieta a cellulit

Kiedyś odżywianie nie było ważnym tematem rozmów - jedliśmy po to, by przeżyć a wybierane przez nas produkty s...

   

Klinika zaburzeń odżywiania

Zaburzenia odżywiania

Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania często borykają się z tym problemem latami, ponieważ ich leczenie jes...

 

Korzeń maca - skład, działanie, korzyści zdrowotne

Korzeń maca

Maca zwana również żeń-szeniem peruwiańskim, jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny Brassicaceae (kapustow...

   

Więcej artykułów…