Odżywianie
Czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego?
Catering dietetyczny, czyli popularna dieta pudełkowa, cieszy się coraz większą popularnością. Sięgają po to r...
Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut Żywności i...
Witaminy (A,B,C,D,E,K) - rola, niedobór, przedawkowanie, źródła
Witaminy to substancje, dzięki którym ludzki organizm funkcjonuje w sposób prawidłowy. Są one niezbędne do z...
Mąka - gatunki, właściwości, gdzie stosować?
Znana od czasów prehistorycznych - jest obecnie podstawowym składnikiem w naszej kuchni. Współcześnie produkow...
Zasady zdrowej diety. Przykłady diet i jadłospisów antycellulitowych
Kiedyś odżywianie nie było ważnym tematem rozmów - jedliśmy po to, by przeżyć a wybierane przez nas produkty s...
Płatki na śniadanie - jakie mamy rodzaje i z czym je jeść?
Popularyzacja płatków kukurydzianych, które niekoniecznie są najzdrowszą opcją, sprawiła niestety, że wiele i...
Klinika zaburzeń odżywiania
Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania często borykają się z tym problemem latami, ponieważ ich leczenie jes...
Korzeń maca - skład, działanie, korzyści zdrowotne
Maca zwana również żeń-szeniem peruwiańskim, jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny Brassicaceae (kapustow...
Orzechy nerkowca - właściwości, skład, cena
Chrupiące nerkowce łączą w sobie słodki i łagodny smak z niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zaskakująco b...
Nasiona kopru włoskiego - właściwości, działanie lecznicze, uprawa
Słodki, ziołowy aromat kopru włoskiego znajdą już niemowlęta, którym pomaga przy kolce lub innych dolegliwości...
Więcej artykułów…
- Zalety i wady GMO
- Skwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie
- Miechunka peruwiańska (jadalna) - właściwości, wartości odżywcze, uprawa
- Lukrecja - właściwości. Korzeń i cukierki z lukrecji
- Jajka - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Skorupki jaj
- Grzyby shiitake - właściwości, składniki odżywcze, cena
- Kawa palona, czy nie palona - którą wybrać?
- Ogórki kiszone - wartości odżywcze, właściwości. Woda z kiszonych ogórków
- Lucerna siewna, kiełki lucerny - właściwości, zastosowanie, uprawa
- Ocet jabłkowy
- Co to jest kapsaicyna?
- Ksylitol - cukier brzozowy: właściwości, kalorie, cena
- Syrop klonowy - właściwości lecznicze i odżywcze, cena, kalorie
- Potęga soku z kiszonej kapusty
- Sezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy
- Sok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie
- Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie
- Płatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
- Siemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko
- Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia
- Grzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka