Olej z pestek malin - dlaczego warto?

Olej z pestek malinMaliny to jedne z najchętniej jedzonych owoców z tak zwanej grupy "leśnej". Mają wspaniały słodki smak, pięknie wyglądają i są mechate - za to je kochamy. A za co jeszcze powinniśmy? Maliny, a tym samym również produkty z nich wykonane, są cennym źródłem witamin i minerałów, których w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Wśród wielu dobroczynnych właściwości malin, można wyróżnić na przykład zbawienne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Aby wzmocnić efekt, warto stosować również olej z pestek malin (zewnętrznie). W czym tkwi sekret oleju z pestek malin? W czym pomoże?

Olej z pestek malin w walce z suchą skórą

Olej z pestek malin to produkt naturalny, który nadaje się praktycznie do każdego typu skóry. Co ważne, zimnotłoczony olej z pestek malin nie powoduje podrażnień, nie zatyka porów. Warto dodać, że zawarte w oleju z pestek malin NNKT są głównym składnikiem płaszcza lipidowego skóry, którego zadaniem jest utrzymanie prawidłowego stopnia nawilżenia skóry. W związku z tym, że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować NNKT, należy mu ich dostarczać, zarówno wewnętrznie (dieta oparta na oleju lnianym, rybach, orzechach, produktach bogatych w kwasy omega 3 i omega 6), jak i zewnętrznie (np. olej z pestek malin).

Olej z pestek malin w walce z problemami skórnymi

Wielu kosmetologów i fitoterapeutów zaleca osobom z trądzikiem i problemami skórnymi stosowanie oleju z pestek malin. Olej ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie, odmładza. Warto stosować go zarówno samodzielnie, bezpośrednio na skórę, jak również jako uzupełnienie domowych maseczek, peelingów, kremów.

Skóra skłonna do rogowacenia? Problemy z suchą, pękającą skórą? Rozwiązaniem jest olej z pestek malin! Wystarczy, że naniesiesz kilka kropli na skórę i dokładnie rozsmarujesz - czynność należy powtarzać codziennie! Efekty widoczne już po kilku dniach - ale co najważniejsze, efekt osiągasz w 100% naturalnie – bez chemii, bez sztucznych dodatków, tylko 100% oleju z pestek malin.

Olej z pestek malin w walce ze starzeniem

Tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony olej z pestek malin to prawdziwa bomba witaminowa dla naszej skóry - zawiera mnóstwo karotenoidów, flawonoidów i witaminę E, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Olej z pestek malin doskonale chroni skórę przed negatywnym w skutkach działaniem wolnych rodników, które sprawiają, że skóra szybciej się starzeje, jest zmęczona i brzydka. Co więcej, regularnie stosowany (nakładany na przykład w formie masażu) olej z pestek malin wygładzi zmarszczki, przyspieszy naturalną regenerację skóry i przywróci jej elastyczność.

Olej z pestek malin na przebarwienia

Olejowi tłoczonemu z pestek malin przypisuje się również działanie rozjaśniające - czy też należałoby raczej stwierdzić, wyrównujące koloryt skóry. Takie właściwości olej z pestek malin zawdzięcza NNKT takim jak kwasy Omega 3 i Omega 6. Kwasy NNKT skutecznie hamują też produkcję melaniny przez naszą skórę - zastosowanie tego oleju w czasie zwiększonej ekspozycji na słońce powinno przynieść nam zamierzony efekt.

Olej z pestek malin na włosy

Olej z pestek malin doskonale nadaje się też do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Warto zadbać o skórę głowy przy nasadzie włosa - odpowiednio nawilżona i odżywiona nie będzie narażona na infekcje i podrażnienia. Olej z pestek malin możesz dodać do ulubionej maseczki, odżywki lub stworzyć z niego mgiełkę, którą spryskasz włosy przed wyjściem z domu.

Autor: www.labioskin.pl.

Komentarze

Anna
Super! Zaraz lecę do zielarskiego - mam nadzieję, że będą mieli :)