Olej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie

Olej z pestek winogronCeniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej zdrowych produktów z rodziny olejów roślinnych. Na popularności zyskuje między innymi olej kokosowy, słonecznikowy, olejek jojoba czy olej lniany. Do listy tej dołącza jeszcze olej z pestek winogron, który znany i ceniony był już w starożytności.

Dziś, po wielu wnikliwych badaniach i analizach dowiedziono, że faktycznie produkt ten ma niezwykłe właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne.

Zdrowy tłuszcz

Każda kobieta na dźwięk słowa "tłuszcz" lub "tłuste" od razu czuje zagrożenie dla swojej wymarzonej sylwetki. Owszem, olej z pestek winogron jest tłuszczem ale niezwykle zdrowym. Musimy zdawać sobie sprawę również z tego, że tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest tak choćby dlatego, że wiele witamin, w tym witamina A, D, E oraz K rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Wiele tłuszczów, w tym tłuszcze zwierzęce (zwłaszcza jeśli są spożywane w nadmiernej ilości) niosą za sobą zagrożenie dla naszego zdrowia. Olej z pestek winogron jest inny. Aż trudno uwierzyć, ale niewielkie pesteczki winogron, których zazwyczaj unikamy podczas jedzenie owoców, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają bowiem dużo pożytecznych tłuszczów wielonienasyconych ale także inne, cenne dla naszego zdrowia składniki.

Olej z pestek winogron - bardzo ekologiczny

Smaczny i zdrowy olej z pestek winogron doskonale wpisuje się we współczesną myśl ekologiczną. Pozyskiwany jest bowiem z pestek tych winogron, które zostały użyte do wyprodukowania wina. Wybierajmy olej, który był tłoczony na zimno: jest najbardziej bogaty w składniki odżywcze. Olej jest koloru jasnozielonego, w smaku jest delikatny i łagodny, z lekko orzechową nutą, co z pewnością spodoba się osobom, które nie przepadają na smakiem oleju. Poza tym, olej ten praktycznie nie ma zapachu, co sprawi, że nasze dania, w tym sałatki zachowają swój wyjątkowy aromat.

Właściwości oleju z pestek winogron

Obecność tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasu linolowego w oleju z pestek winogron sprawia, że obniża on poziom złego cholesterolu. Stosuje się go również profilaktyce chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy wszelkie choroby serca. Olej ten zawiera także dużo witaminy E, której zadaniem jest dbanie o młody wygląd skóry oaz przyspieszanie jej regeneracji. To bardzo silny przeciwutleniacz. Poza tym, olej ten zawiera dużo witaminy K, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi: zapobiega więc różnych krwawieniom oraz powstawaniem krwiaków. Jest również nieoceniony w przypadku uporczywych oraz nawracających żylaków. Poza tym, charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi oraz antybakteryjnymi. Zawiera także fosfolipidy i karoten.

Gdzie kupić i jak przechowywać olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron można kupić w coraz większej liczbie marketów, sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Dostępny jest on w butelkach z ciemnego szkła, przechowujemy go w lodówce. Olej należy zużyć w terminie do 6 miesięcy od daty produkcji, umieszczonej na opakowaniu.

Olej z pestek winogron - zastosowanie

Zastosowanie w kuchni

Olej, pozyskiwany z pestek winogron, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się podczas gotowania. Smażenie na nim nie jest zalecane, ze względu na zawartość, wspomnianych już, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem można na jego bazie przygotowywać zdrowe sosy sałatkowe. Olej z pestek winogron rewelacyjnie komponuje się z bukietem świeżych warzyw. Pasuje do sałaty, pomidorów oraz zielonych ogórków oraz sera feta. Ciekawa będzie też kompozycja z sałaty, dyni, orzechów laskowych oraz chudej kiełbasy. Olej świetnie sprawdza się także jako składnik zdrowych past, którymi możemy smarować pieczywo oraz marynat do mięs.

Olej z pestek winogron w pielęgnacji

Oleju z pestek winogron używać również można do pielęgnacji całego ciała. Jest składnikiem wielu kosmetyków, zawłaszcza linii dedykowanych skórze wrażliwej i skłonnej do zaczerwienień. Sam olej stosowany może być również w celu zregenerowania naskórka, odżywienia oraz nawilżenia. Znakomicie koi podrażnienia, na przykład po goleniu, co z pewnością docenią mężczyźni. Z jego wykorzystaniem przygotować można także zdrowe peelingi, w tym z dodatkiem płatków owsianych. Co ciekawe, skład oleju bardzo przypomina skład warstwy lipidowej, czyli tłuszczowej, naszej skóry. Dzięki temu doskonale się w nią wchłania. Dobrym sposobem jest dodawanie niewielkiej ilości oleju do płynu do kąpieli lub tego, jakiego używamy pod prysznicem oraz oczywiście do balsamu do ciała. Skóra całego ciała będzie później odpowiednio wygładzona, nawilżona i przyjemna w dotyku. Olej poleca się także na włosy. Należy nakładać go delikatnie, na kolejne partie włosów, aby zanadto ich nie obciążyć. Doskonale radzi sobie z suchymi, rozdwajającymi się końcówkami. Oczywiście olej zmywamy z włosów dużą ilością wody. Później możemy normalnie umyć je szamponem. Olejek stosowany jest także w przypadku alergii skórnych, doskonale łagodzi oparzenia słoneczne. Można stosować go także do masażu: szybko się rozprowadza i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy.

Ocena: 5.0

Komentarze