Olejek lawendowy - właściwości, zastosowanie

Olejek lawendowyLawenda lekarska cieszy się w ziołolecznictwie dużą popularnością. W okresie kwitnienia sprawia, że pola uprawne Prowansji zyskują swój unikalny, kojący odcień fioletu, nazywany powszechnie lawendowym. Działanie lawendy jest z kolei równie przyjemne i kojące, jak jej kolor. W medycynie naturalnej stosuje się suszone kwiaty lawendy oraz pozyskiwany z nich olejek  lawendowy.

Sam zapach lawendy usuwa zmęczenie i jednocześnie ułatwia zasypianie.

Wystarczy kilka kropli olejku dodanych do wieczornej kąpieli albo rozcieńczonych w kominku zapachowym, aby zapewnić sobie głębszy, spokojniejszy sen. Lawenda zewnętrznie, podobnie jak melisa, jest bezpieczna dla dzieci i można bez obaw skropić jedną lub dwiema kropelkami poduszkę albo przytulankę niespokojnego malucha.

Olejek lawendowy ma charakterystyczny zapach przez jednych uwielbiany przez innych nie znoszony. Olejek lawendowy od stuleci jest wykorzystywany przy produkcji perfum, odświeżaczy oraz w kosmetologii, a także w specyfikach odstraszających owady. Ponadto olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Głównymi składnikami olejku lawendowego są linalol i octan linalolu. Składniki te są bardzo szybko wchłaniane przez skórę. W aromaterapii olejek lawendowy stosowany jest najczęściej w stężeniu 1%.

Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych olejku lawendowego należą: podniesienie odporności, poprawienie krążenia krwi, wspieranie leczenia układu oddechowego, działanie przeciwbólowe, zapobieganie wypadaniu włosów, łagodzenie stanów zapalnych skóry oraz trądziku młodzieńczego. Poprzez sedację (obniżenie aktywności) ośrodkowego układu nerwowego olejek lawendowy działa uspokajająco, antydepresyjnie i nasennie.

Olejek lawendowy na skołatane nerwy i bezsenność

Aromatyczny olejek lawendowy ma działanie uspokajające, dzięki pięknej i relaksującej woni pomaga w stanach wyczerpania nerwowego, nieprawidłowej pracy serca spowodowanej nadmiernym i długotrwałym poddenerwowaniem. Badania wykazały, że systematyczne stosowanie olejku eterycznego powoduje zmniejszenie stresu, zwiększenie funkcji poznawczych i koncentracji podczas wytężonego wysiłku umysłowego. Olejek lawendowy jest więc polecany studentom podczas sesji oraz pracownikom umysłowym podczas nawału pracy. Wystarczy do specjalnego komina na podgrzewacz zaaplikować kilka kropli olejku i zapalić aby zbawienna moc olejku zaczęła działać.

Dzięki ww. właściwościom olejek lawendowy jest wykorzystywany w aromaterapii jako naturalny środek na bezsenność oraz poprawienie jakości snu poprzez uprzednie ukojenie i zrelaksowanie aromatyczną wonią. Dzięki działaniu rozluźniającemu i zwalczającemu stres oraz nadmierne zmęczenie olejek ma szerokie zastosowanie w leczeniu bezsenności u osób prowadzących bardzo aktywny i stresogenny tryb życia.

Olejek lawendowy na trądzik i inne zmiany skórne

Część lekarzy dermatologów uważa, że olejek lawendowy ma bardzo pozytywne wyniki w leczeniu trądziku młodzieńczego oraz trądziku występującego u osób dorosłych, który charakteryzuje się rozognionymi rankami na twarzy, dekolcie i plecach, rozwijających się w okolicach gruczołów łojotokowych na skutek infekcji bakteryjnych i najczęściej roznoszących się na szersze partie ciała.

Ponadto aromatyczna moc olejku lawendowego poprzez zmniejszenie ognisk zapalnych towarzyszących trądzikowi minimalizuje blizny potrądzikowe. Olejek lawendowy ma działanie hamujące rozwój bakterii, które są odpowiedzialne za zakażenia, reguluje poziom sebum, którego nadmierne ilości są wydzielane przez organizm najczęściej w okresie rozregulowanej gospodarki hormonalnej, która w głównej mierze jest przyczyną zmian trądzikowych i innych wyprysków skórnych.

Jak stosować olejek lawendowy na zmiany skórne?

Kilka kropli olejku lawendowego należy dodać do kremu lub balsamu do codziennej pielęgnacji, natomiast w celu wykonania w 100% domowego kosmetyku należy wymieszać 3 łyżki jogurtu naturalnego z kilkoma kroplami olejku lawendowego i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Tak przygotowaną mieszankę należy nałożyć na twarz i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie zmyć.

Olejek lawendowy łagodzi dolegliwości bólowe

Olejek lawendowy od stuleci jest wykorzystywany jako naturalny środek przeciwbólowy, który głównie pomaga w łagodzeniu i usuwaniu dolegliwości bólowych mięśni, bólów rematycznych, bólów towarzyszącym skręceniom i zwichnięciom oraz przy lumbago. Bardzo skuteczne w uśmierzaniu dolegliwości bólowych są masaże z użyciem olejku lawendowego, którego aromatyczna moc dodatkowo przedłuża działanie zabiegu oraz działa relaksująco na chorego.

Olejek lawendowy na wypadanie włosów

Olejek lawendowy oprócz licznych właściwości leczniczych jest również nieocenionym środkiem zmniejszającym wypadanie włosów. Jest często wykorzystywany u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, u których skóra traktuje cebulki włosów jako ciało obce i odrzuca je. Badania przeprowadzone na grupie kilkudziesięciu pacjentów wykazały, że u ponad 40% badanych regularne wcieranie olejku lawendowego poprawiło stan włosów i cebulek włosowych oraz zahamowało proces wypadania włosów. Ponadto olejek lawendowy był kiedyś wykorzystywany jako profilaktyczny środek na zapobieganie zarażeniu wszawicą.

Olejek lawendowy na owady i ukąszenia

Aromat olejku lawendowego znajduje również zastosowanie w odstraszaniu szczególnie uciążliwych w okresie letnim insektów, do których należą przede wszystkim komary, meszki, muszki i ćmy. Zaletą olejku jest możliwość stosowania go bezpośrednio na skórę bez uprzedniego rozcieńczania. Olejek lawendowy ma właściwości łagodzące skutki ukąszeń, pomaga bowiem zmniejszyć obrzęki, podrażnienie i świąd skóry.

Uwaga: Jako zasadę przyjmuje się, że olejki eteryczne służą wyłącznie do użytku zewnętrznego

Olejek lawendowy może wywoływać reakcję alergiczną oraz ze względu na liczne właściwości ingerujące w pracę organizmu nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią, a także przez osoby chore na cukrzycę.

Ocena: 4.8

Komentarze