Olejek miętowy - właściwości, zastosowanie

Olejek miętowyMięta pieprzowa, bo to właśnie z takiego gatunku rośliny pozyskiwany jest olejek eteryczny, to najczęściej wykorzystywany składnik, patrząc na medycynę naturalną w ogóle.

W Polsce jej właściwości docenili przede wszystkim farmaceuci, chociaż warto zaznaczyć, że na świecie coraz częściej stosuje ją też w przemyśle chemicznym, kosmetycznym i spożywczym.

Olejek miętowy pozyskuje się z liści mięty, rośliny, która naturalnie występuje na obszarach niemalże całej Europy. Łatwy dostęp sprawia, że jest ona tak popularna i szybko doceniono szereg jej właściwości. Olejek z mięty niweluje problemy trawienne, zalecany jest przede wszystkim w celu łagodzenia kolek, niestrawności czy mdłości - w niektórych krajach jest powszechnie stosowaną przyprawą, na przykład do pieczonego mięsiwa.

Wszystko za sprawą składników, jakie olejek posiada. W mięcie znaleźć można bogactwo kwasów organicznych, garbników i flawonoidów. Co więcej, w skład samego olejku wchodzi mentol, limonen czy tymol oraz 30 innych składników. To właśnie dzięki tak obszernej mieszance, właściwości olejku są nieocenione.

Lecznicze działanie olejku miętowego

Jak wspomnieliśmy, olejek z mięty jest u nas znany przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. W sposób całkowicie bezpieczny można z niego korzystać, aby wzmocnić pamięć, pozbyć się suchego kaszlu, pobudzić system nerwowy, pobudzić koncentrację i wzmocnić cały organizm.

Medycy zalecają olejek z mięty w obliczu choroby, jaką jest zespół jelita drażliwego oraz przy migrenowych bólach głowy. Mięta działa tez korzystnie na astmatyków, chorych na wątrobę, reumatyzm, rwę kulszową, grypę, zapalenie oskrzeli czy cierpiących na przewlekły karat (również alergiczny). Olejek miętowy zwalcza trądzik, działa przeciwbólowo, przeciwświądowo i kojąco; wspomaga regenerację stłuczeń.

Kosmetyczne działanie olejku z mięty

Najlepsze działanie olejku miętowego w kosmetyce jest wtedy, gdy zostanie on połączony z olejkiem eukaliptusowym i naturalna oliwa z oliwek. Taką mieszankę można wcierać w skronie. Olejek eteryczny dodaje się też do kremów, past do zębów i płukanek do jamy ustnej. Korzystne są też zabiegi aromaterapii - w najprostszej wersji można dodać kilka kropli do wanny napełnionej wodą i oddać się relaksacyjnej kąpieli. Działa wtedy nie tylko antyseptycznie na skórę ciała, ale odpręża i uspokaja. Z mięty można robić też tzw. parówki. Dodanie kilka kropli do wrzątku i pochylenie twarzy nad tak sporządzoną mieszanką, może zdziałać prawdziwe cuda. Na pewno oczyści skórę, będzie działać przeciwtrądzikowo i złagodzi niedoskonałości skóry tłustej i podrażnionej. Warto przy tym pamiętać, że parówki nie są korzystne dla osób, które posiadają cerę naczynkową.

Przeciwwskazania

Olejek miętowy nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i tych, które karmią piersią. Nie powinno się go stosować pod żadną postacią u niemowląt, przynajmniej do 5-go miesiąca ich życia.

Przed zastosowaniem na skórę, wcześniej należy przeprowadzić próbę uczuleniową, bo chociaż olejek miętowy zalicza się do naturalnych sposobów ziołolecznictwa to może podrażnić skórę, wywołać zaczerwienienie bądź świąd.

Uwaga: Jako zasadę przyjmuje się, że olejki eteryczne służą wyłącznie do użytku zewnętrznego

Autor: www.optima-plus.eu.

Komentarze