Olejek rycynowy

olejek rycynowyOlejek rycynowy. Wiele dobrego słyszymy o olejku rycynowym. Jego liczne zalety zachęcają do bliższego przyjrzenia się temu cudownemu specyfikowi. Warto odpowiedzieć sobie na pytanie, na co pomaga olejek rycynowy. Jego zachwyceni użytkownicy twierdzą, że jest dobry na wszystko.

Jego cenne właściwości zostały docenione już około 4000 lat temu - wzmianki o oleju rycynowym zapisane są w literaturze rzymskiej, arabskiej i greckiej. W spisie leków został umieszczony w 1788r. przez farmakopeę (urzędowy spis leków) londyńską.

Jak jest naprawdę?

Olejek rycynowy jest produktem, otrzymywanym z nasion rącznika pospolitego, rocznej byliny.

Jego przygotowanie obejmuje wyciskanie oleju z nasion rącznika pospolitego na zimno, a następnie wygotowanie z użyciem wody. Jest to bardzo istotne, ponieważ niewygotowany olejek zawiera rycyninę i rycynę, które są substancjami toksycznymi, a ich spożycie może spowodować zatrucie, nawet ze skutkiem śmiertelnym. Dawka powyżej 0,2 g (dawka mieści się w trzech nasionach rącznika) jest już trująca dla człowieka. Początkowe objawy wniknięcia toksyn do organizmu są nieswoiste, obejmują bowiem wystąpienie gorączki, pojawiają się nudności, wymioty, osłabienie. Następnie trucizna oddziałuje na inne organy, zależnie od tego, jaką drogą dostała się do organizmu: pokarmową lub wziewną.

Odpowiednio (ww.) przygotowany olejek nie zawiera szkodliwych substancji, jest więc całkowicie bezpiecznym produktem, stosowanym obecnie w wielu dziedzinach życia. Jest on gęstą cieczą, o barwie żółtej. To substancja bezwonna, nie ma smaku. Olej rycynowy wytłaczany jest na zimno i posiada cenne substancje - witaminę E, białko, nienasycone kawasy tłuszczowe oraz minerały.

Rącznik pospolity

Rącznik pospolity

Zastosowanie w medycynie

Z powodzeniem wykorzystuje się go w lecznictwie, dodając olej rycynowy do środków przeczyszczających.  Enzymy trzustki wchodzą w reakcję z olejem przemieniając się w mydła sodowe i potasowe, co z kolei podrażnia błony śluzowe jelita i wzmaga ich pracę, wynikiem czego jest przenikanie wody do ściany jelita i zwiększenie jego objętości co powoduje przeczyszczenie. Można stosować go również w dawkach do dwóch łyżek stołowych jako środek ułatwiający wypróżnianie się.

Łagodzi bóle głowy, brzucha i krzyża

  • gorący okład z olejkiem rycynowym nałożony w miejsce bólu ma działanie przeciwbólowe,
  • stosowany jest na zaparcia - jego działanie poprawia perystaltykę jelit, skutecznie zapobiegając zaparciom,
  • jest pomocny przy artretyzmie i zapaleniu stawów - olejek posiada właściwości przeciwzapalne, stosowany jako olejek do masażu lub w formie okładów pomaga uśmierzyć ból,
  • stosowany na guzy powierzchniowe - zwiększa produkcję limfocytów,
  • może być stosowany przy schorzeniach układu pokarmowego, w tym podczas bólów brzucha - ma właściwości przeciwzapalne,
  • stosowany w drobnych ranach i otarciach skóry - przyspiesza gojenie i działa przeciwbakteryjnie i zapalnie.

    Olejek rycynowy i nasiona rącznika

    Nasiona rącznika pospolitego i olej rycynowy

    Zastosowanie w branży kosmetycznej i fryzjerstwie

    Od wieków olejek rycynowy jest uważany za cenny dar natury dzięki, któremu w prosty i tani sposób możemy poprawić swoją urodę. Doskonale pielęgnuje skórę, zmiękcza naskórek, poprawia kondycję włosów i paznokci, wydłuża rzęsy. Wykorzystywany jest jako środek pielęgnacyjny dla suchych włosów i skóry. Jest składnikiem wielu odżywek do włosów oraz kremów do balsamów do rąk. Wiele kobiet chętnie dodaje olejek rycynowy do maseczek i innych kosmetyków domowej roboty. Sprawdzonym sposobem na przesuszone i szorstkie dłonie jest smarowanie ich bezpośrednio olejkiem rycynowym. Uwodorniono również, że olejek rycynowy wykazuje zbawienny wpływ na paznokcie: wzmacnia je i odżywia. Pozwala on zmiękczyć skórki, co znacznie ułatwia wykonanie precyzyjnego manicure. Olejek rycynowy sprawdza się także w przypadku pielęgnacji stóp. Warto posmarować je olejkiem na noc i założyć cienkie, bawełniane skarpetki. Rano stopy będą nawilżone, delikatne w dotyku i gotowe do wykonania pedicure, ponieważ olejek odżywi paznokcie i zmiękczy skórki. Olejek stosowany na liszaje, kurzajki i trądzik działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, nawilża i wspomaga regenerację skóry.

    Olejek rycynowy na brwi i rzęsy

    Olejek znakomicie sprawdza się również jako odżywka do łamliwych i słabych rzęs i brwi, przeciwdziała również wypadaniu rzęs. Jedyne co trzeba zrobić to nałożyć olejek na rzęsy przed snem. Regularne stosowanie olejku rycynowego na brwi i rzęsy za pomocą szczoteczki (najlepiej w tym celu sprawdza się umyta szczoteczka po zużytym tuszu do rzęs oraz pędzelek od eyelinera) poprawia ich kondycję, a po dłuższej kuracji stają się one ciemniejsze i znacznie dłuższe.

    Powodem wypadania rzęs może być choroba czy zła pielęgnacja, najbardziej znane przyczyny wypadania rzęs to:

    • uczulenie na kosmetyki czy soczewki stosowanie niektórych leków,
    • niedoczynność tarczycy,
    • infekcje i zapalenia powiek i mieszków włosowych,
    • działanie wolnych rodników (papierosy, zanieczyszczenie środowiska),
    • nieodpowiednia dieta,
    • zaburzenia hormonalne,
    • zabiegi chirurgii oka.

    Kuracja olejkiem rycynowym to stara lecz najefektywniejsza metoda wzmocnienia rzęs - jego właściwości powodują, że są one mocniejsze. Już po kilkunastu dniach kuracji kondycja rzęs znacznie się poprawi. Olejek rycynowy na brwi i rzęsy można stosować przez około 30 dni, potem należy zrobić 7 dniową przerwę i ponownie można powrócić do kuracji.

    Uwaga: jeśli olejek dostanie się do oczu należy jak najszybciej wypłukać oko w przeciwnym razie dojdzie do podrażnienia i przekrwienia gałki ocznej.

    Olejek rycynowy na włosy

    Olejek rycynowy jest doskonałym składnikiem masek odżywiających włosy.

    Odżywiająca maska na suche i zniszczone włosy:

    • 1 żółtko ( dokładnie oddzielamy białko )
    • olejek rycynowy ( około 1 małej łyżeczki )
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka naturalnego miodu pszczelego

    Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i nałożyć na włosy od nasady aż po końce, następnie maskę wcieramy w skórę głowy, dla wzmocnienia efektu możemy nałożyć na włosy foliowy czepek lub woreczek. Maskę pozostawiamy na około 30 min i zmywamy szamponem i ciepłą wodą. Zabieg można powtarzać na zniszczonych włosach raz w tygodniu, potem dla utrzymania efektu lśniących, mocnych i nierozdwojonych włosów zabieg powtarzamy raz w miesiącu.

    Olejek rycynowy na twardy i popękany naskórek

    Na twardą i popękaną skórę na piętach łokciach i kolanach możemy nałożyć maskę regenerująco - zmiękczającą z olejku rycynowego z dodatkiem jogurtu naturalnego i paroma kroplami oliwy z oliwek lub olejku rycynowego z dodatkiem emolientów (preparaty nawilżające skórę) lub  z dodatkiem zwykłego kremu nawilżającego. Aby wzmocnić efekt maski na stopy należy nałożyć woreczki foliowe, a na nie skarpety. Zabieg najlepiej jest wykonywać wieczorem, gdy możemy sobie pozwolić na kilkadziesiąt minut relaksu z wyciągniętymi nogami, co dodatkowo poprawia ukrwienie stóp i działanie maski. Jeśli komuś zależy na szybkiej regeneracji i zmiękczeniu naskórka to maskę można pozostawić na skórze na całą noc, rano wymoczyć stopy, usunąć złuszczający się naskórek. Tak odżywione stopy, kolana czy łokcie powinny być gładkie i miękkie. Dla utrzymania efektu zabieg można powtarzać co 2 tygodnie.

    Olejek rycynowy do twarzy

    Olejek rycynowy ma działanie oczyszczające, jednak prawdziwe cuda może zdziałać w połączeniu z innymi olejkami, które tworzą bardzo tłustą konsystencję i w ten sposób usuwają z cery nadmiar sebum.

    Oczyszczająca maseczka na twarz

    • olejek rycynowy w proporcjach 1/10
    • olejek z pestek winogron w proporcjach 9/10 dla cery suchej, dla tłustej olej jojoba w takich samych proporcjach, w przypadku cery normalnej lepszy efekt osiągniemy z olejkiem z migdałów. Wszystkie olejki  mieszamy i nakładamy na twarz, którą przykrywamy na 2-3 minuty ciepłym ręcznikiem, po tym czasie za pomocą miękkiej szmatki lub ręcznika ściągamy maseczkę z twarzy.

    Olejek rycynowy na wypryski

    Olejek pomaga w leczeniu trądziku. Produkt ten wykazuje także silne działanie przeciwbakteryjne oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Wypryski i zmiany trądzikowe można posmarować olejkiem rycynowym bez żadnych dodatków na noc, regularnie stosowany pomoże pozbyć się drobnych niedoskonałości nawet w 100% lub złagodzić poważniejsze zmiany trądzikowe.

    Tonik do twarzy

    Kobiety chętnie wykorzystują olejek rycynowy jako naturalny tonik do twarzy. Doskonale zmywa resztki makijażu i inne zanieczyszczenia, ale również nawilża i koi skórę. Znakomicie sprawdza się w leczeniu infekcji skórnych i niwelowaniu przebarwień.

    Na zmarszczki, kurze łapki, rozstępy

    Olejek rycynowy jest wykorzystywany dla zapobiegania powstawaniu zmarszczek. Świetnie wygładza i rozjaśnia skórę oraz zapewnia jej zdrowy i młody wygląd. Nakładanie niewielkich ilości olejku na skórę pod oczami zapobiega tworzeniu się zarówno opuchlizny jak i nieestetycznych kurzych łapek. Kobiety z pewnością ucieszy wiadomość, że stosowanie olejku rycynowego może zapobiegać pojawianiu się skórki pomarańczowej i rozstępów.

    Wydaje się, że lista zalet olejku rycynowego nie ma końca. Wielość jego zastosować sprawia, że dla sporej ilości osób staje się produktem uniwersalnym, sprawdzającym się zarówno jako lek jak i kosmetyk.

    Zastosowanie w przemyśle

    Olej stosowany jest do wytwarzania wielu produktów przemysłowych (do zastosowania w przemyśle jest tłoczony na ciepło, bez eliminacji rycyny i rycyniny), w tym lakierów, farb, smarów czy past. Znajduje zastosowanie także w motoryzacji. Smarowanie nim silników zapewnia ich dłuższą i bezawaryjną pracę.

    Jego szerokie zastosowanie oraz przystępna cena sprawiają, że chętnie po niego sięgamy i używamy. Olejek stosowany regularnie w pielęgnacji sprawi, że pozbędziemy się wielu dolegliwości skórnych a nasza skóra będzie, zdrowa i promienna.

    Ocena: 5.0

    Komentarze

    Paula11
    To i ja dodam swoją opinię :)
    Olejek rycynowy to też, jak było w treści, naturalne remedium na rozstępy. Kosmetyk należy regularnie wcierać w partie ciała dotknięte tym problemem, aby choć częściowo wygładzić brzydkie ślady. Systematycznie stosowany stymuluje wzrost nowych komórek oraz poprawia elastyczność naskórka.
    Monika
    Po olejkowy preparat powinny sięgnąć panie, u których pojawiły się pierwsze zmarszczki. Produkt stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, wygładza i zmiękcza naskórek. Olejek można nakładać na twarz tak jak serum lub dodawać kilka kropli do ulubionego kremu. Pozdrawiam :)
    Pati
    Olejek rycynowy jest dostępny w każdej aptece za przysłowiowe parę groszy, a ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetologii od właściwości przeczyszczając ych i przeciwbólowych po pielęgnacyjne i upiększające. Polecam :)
    Gryśka
    Wiedziałam, że potrafi zdziałać cuda z włosami - stosowałam, sprawdziłam, efekty były świetne. Nie sądziłam natomiast, że ma tak wiele innych zastosowań... Poszperałam i okazało się, że może nawet zastąpić niektóre środki chemiczne stosowane do czyszczenia (o czym piszą np. tutaj:http://ww w.interaktywna. pl/styl-zycia/d om/olej-rycynow y-od-starozytny ch-blokow-skaln ych-do-szerokic h-zastosowan-me dycznych/)