Olejek z pestek opuncji - właściwości, zastosowanie, cena

Olejek z pestek opuncjiPozyskiwany z pestek owoców opuncji figowej olej jest jednym z najcenniejszych naturalnych kosmetyków. Olej z opuncji jest tak ekskluzywny i drogi, ponieważ proces jego tłoczenia jest bardzo czasochłonny i trudny. Drobne pestki pozyskiwane z owoców wytłacza się na zimno, a proces ten nie jest zbyt wydajny, gdyż zawartość oleju w pestkach jest niska. Aby uzyskać 1 litr oleju, potrzebnych jest aż milion pestek.

Olej z opuncji to idealny kosmetyk do pielęgnacji cery dojrzałej z takimi problemami jak zmarszczki, utrata jędrności skóry, czy jej przesuszenie. Potrafi on szybko zregenerować naskórek i sprawia, że cera nabiera ładnego jednolitego kolorytu oraz zdrowego blasku. Olej ten nadaje się do cery bardzo wrażliwej i alergicznej. Ma działanie przeciwzapalne i stymuluje procesy naprawcze zachodzące w skórze.

Olej z pestek opuncji - właściwości

Olej pozyskuje się z pestek rośliny Opuntia ficus-indica z rodziny kaktusowatych występujących na południu Europy, w Afryce oraz Ameryce Środkowej i Południowej.

Skład oleju z pestek opuncji

Swoje dobroczynne dla skóry działanie olej z opuncji zawdzięcza wysokiej zawartości takich składników aktywnych jak:

Witamina E
Występuje ona w oleju w postaci kompleksu tokoferoli oraz cennego gamma-tokoferolu. Substancje te mają silne działanie antyoksydacyjne, chronią więc komórki przed starzeniem się oraz procesami degeneracyjnymi wywołanymi działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenie środowiska, czy promieniowanie UV. Kompleks tokoferoli odżywia skórę, przywraca jej jędrność i elastyczność oraz łagodzi podrażnienia i zapobiega wysuszeniu oraz łuszczeniu się naskórka.

Nienasycone kwasy tłuszczowe - głównie kwas linolowy Omega 6
To właśnie dzięki niemu skóra jest odpowiednio nawilżona i napięta, a także znacznie szybciej się regeneruje. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają odbudować naturalną barierę lipidową naskórka, chroniącą naszą skórę przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi oraz zapobiegającą nadmiernej utracie wilgoci.

Fitosterole
Przypominają one naturalnie występujące w naszej skórze sterole, dzięki czemu olej z pestek opuncji wykazuje dużą biozgodność. Fitosterole wzmacniają skórę, wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące, przeciwalergiczne, immunostymulujące, regenerujące i gojące. Sterole roślinne działają również silnie przeciwzmarszkowo, uelastyczniają i ujędrniają skórę, a także normalizują pracę gruczołów łojowych, wspomagając nawilżenie skóry zbyt suchej i zapobiegając łojotokowi w przypadku skóry tłustej.

Korzyści stosowania oleju z pestek opuncji

Korzyści, jakie odniesiemy ze stosowania tego specyfiku to:

  • złagodzenie podrażnień i stanów zapalnych skóry,
  • spłycenie zmarszczek,
  • głębokie odżywienie i nawilżenie skóry,
  • usprawnienie naturalnych procesów naprawczych zachodzących w skórze,
  • ochrona przeciwsłoneczna,
  • zapobieganie wysuszeniu skóry,
  • złagodzenie objawów takich chorób skórnych jak: trądzik, łuszczyca, egzema,
  • poprawa kolorytu skóry,
  • zwiększenie jędrności i napięcia skóry.

Zastosowanie oleju z pestek opuncji

Olej z pestek opuncji możemy stosować zarówno solo, jak i jako cenny dodatek do używanych przez nas na co dzień kosmetyków. Poniżej przykładowe zastosowania.

Przeciwzmarszczkowy olejek do twarzy
Olej stosujemy na lekko zwilżoną skórę. Najlepiej nałożyć go bezpośrednio po myciu twarzy. Olej ten jest bardzo wydajny, wystarczą więc 2-3 krople na całą buzię i szyję. Wmasowujemy go w skórę, wykonując koliste ruchy. Można go stosować również na delikatne okolice oczu oraz do pielęgnacji skóry dekoltu.

Żel intensywnie nawilżający
Olejek z opuncji jest idealnym dodatkiem do nawilżającego i regenerującego serum. Zrobimy je, łącząc ze sobą czysty żel hialuronowy lub żel aloesowy z kilkoma kroplami oleju z pestek opuncji. Ilość olejku dodanego do żelu dostosujemy do swojego rodzaju cery. W przypadku skóry bardzo wysuszonej oraz dojrzałej może to być nawet 10 kropli na 100 ml żelu, natomiast dla skóry normalnej, mieszanej i tłustej wystarczy 3-5 kropli. Kosmetyk nakładamy na twarz 1-2 razy dziennie.

Odżywczy dodatek do kremu na noc
Kilka kropli oleju możemy dodać do całego kremu i dokładnie wymieszać jednorazową szpatułką lub przed każdym nałożeniem zmieszać na dłoni odrobinę kremu z jedną kroplą oleju z nasion opuncji. Poprawimy w ten sposób właściwości pielęgnacyjne, nawilżające i odżywcze preparatu, a także sprawimy, że będzie się on lepiej nakładał. Regularne stosowanie takiego wzbogaconego kremu na noc sprawi, że nasza skóra będzie idealnie gładka, sprężysta i promienna.

Cena oleju z pestek opuncji

Olej z pestek opuncji nie należy do tanich - 50 ml kosztuje 130-150 złotych. Jest on za to bardzo wydajny i stosunkowo trwały, więc wystarczy nam na długo. Jednak - dokonując zakupu - dokładnie zapoznajmy się z etykietą. Wybierzmy 100% olej z pestek opuncji, tłoczony metodą na zimno i pozyskiwany z ekologicznych certyfikowanych plantacji. Nie warto decydować się na zakup podejrzanie tanich preparatów, ponieważ olej ten często bywa rozcieńczany innymi tańszymi olejami w celu obniżenia jego ceny. Niestety nie ma on już wtedy tak dobrych właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych.

W sprzedaży można spotkać również maceraty z kwiatów opuncji, opatrzone nazwą oleju z opuncji. W rzeczywistości jednak jest to inny olej roślinny, w którym macerowano kwiaty opuncji. Nie ma on nic wspólnego z tym pozyskiwanym z jej pestek - jego właściwości i skład są inne.

Komentarze