Oregano - właściwości i zastosowanie. Olejek z oregano

OreganoOregano, a tak naprawdę lebiodka pospolita (Origanum vulgare), to znana roślina przyprawowa, powszechnie wykorzystywana w naszych kuchniach. Czy jednak tak naprawdę wiemy, jak wykorzystać oregano i jakie kryje w sobie właściwości? Warto się o tym przekonać.

Oregano - kuzynka mięty i majeranku dawniej i dziś

Na pewno niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że oregano, czyli lebiodka pospolita to zioło z tej samej rodziny roślin co… mięta. Jest również związana z majerankiem, nazywana jest nawet czasem dzikim majerankiem. Wywodzi się z pogranicza Europy i Azji, występuje również w krajach Basenu Morza Śródziemnego. W Polsce jest bardzo znana, głównie jako przypawa. Jest rośliną wieloletnią, jej liście mają delikatny, przyjemny zapach. Smak oregano jest lekko gorzki, dobre odmiany są bardziej intensywne. Smak wydobywany jest również przez suszenie zioła. Dawniej wierzono, że chroni przed czarami, używano oregano jako barwnika, za pomocą którego farbowano tkaniny. Lebiodka była i jest znanym ziołem leczniczym. Dziś powszechnie używana jest w kuchni jako samodzielna przyprawa ale wchodzi też w skład mieszanki znanej jako zioła prowansalskie.

Oregano - kwiaty, liście i łodyga

Właściwości zdrowotne oregano

Oregano wykazuje liczne właściwości zdrowotne, przez co jego stosowanie jest polecane dla poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Poprawia bowiem funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym pracę żołądka, wątroby oraz jelit, jak i układu oddechowego. Dawniej stosowane było jako środek uśmierzający ból gardła oraz łagodzący kaszel. Wykazuje także właściwości obniżające temperaturę w przypadku wystąpienia gorączki oraz ma właściwości przeciwbólowe. Wzmacnia apetyt oraz poprawia przemianę materii. Co ciekawe, dawniej oregano stosowane było jako naturalny lek uspokajający oraz nasenny.

Lebiodka stosowana jest jako naturalny lek na chorobę wrzodową. Oregano zawiera wiele witamin, w tym witaminę C i E oraz wiele cennych pierwiastków, w tym magnez, wapń, potas i miedź. Wiele badań przekonuje, że oregano jest środkiem profilaktycznym w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak miażdżyca czy schorzenia metaboliczne, np. cukrzyca. Udowodniono też jego działanie antynowotworowe. Poza tym, oregano wykazuje działanie antyseptyczne, wiatropędne, moczopędne, dezynfekujące, odtruwające oraz antyutleniające. Ma także działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe. Z uwagi na to z liści oregano pozyskuje się cenny olejek, który doskonale zwalcza grzyby i bakterie ale ma też wiele innych własności.

Olejek z oregano

Olejek z oregano i jego właściwości

Olejek pozyskuje się z młodych i świeżych liści oregano, które są najbardziej bogate w składniki odżywcze. Olejek ten wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz zwalczające inne drobnoustroje. Pomaga także w zwalczaniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w problemach trawiennych oraz wykazuje działanie przeciwbólowe, doskonale radząc sobie z bólami menstruacyjnymi, tak uciążliwymi dla wielu kobiet. Olejek działa również antyalergicznie, łagodzi bowiem przykre dolegliwości uczuleń, w tym swędzenie i przyspiesza gojenie się zmian, np. pokrzywki alergicznej. Ponadto, zapobiega starzeniu się skóry, przywraca jej piękny, młody wygląd oraz zapobiega chorobom oczu. Olejek z oregano zalecany jest także osobom na diecie: wspomaga odchudzanie poprzez spowalnianie tworzenia się warstwy tłuszczowej. Olejek posiada także wiele cennych składników, podobnie jak samo zioło, jest źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów.

Oregano w kuchni - znana przyprawa

Oregano jest powszechnie używane w kuchni. Przyprawiamy nim mięsa, sałatki oraz potrawy kuchni włoskiej, w tym makarony i pizze. Oregano doskonale komponuje się również z daniami z grilla, warzywami, przyrządzanymi w różny sposób, zupami, rybami i owocami morza. Można go łączyć z innymi przyprawami, w tym natką pietruszki, rozmarynem oraz suszonym czosnkiem. Z pomocą oregano aromatyzować można także tłuszcze, w tym oliwę z oliwek oraz napoje alkoholowe, takie jak wódki, likiery czy gotowe drinki.

Z oregano można przyrządzić również leczniczy napar. Stosować go można jako płukankę lub dodawać do kąpieli w celach pielęgnacyjnych.

Przepis na napar z oregano

Dwie łyżki ziela zalewamy dwiema szklankami wrzątku i parzymy około 10-15 minut. Odstawiamy na tyle samo czasu i dokładnie przecedzamy. Płuczemy mieszanką gardło lub pijemy po pół szklanki 2 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem jako środek niwelujący problemy gastryczne i wspomagający trawienie. Napar możemy dolać do kąpieli, wzbogacając go o inne zioła, w tym mniszek.

Uprawa i przechowywanie oregano

Oregano zakupimy jako przyprawę w postaci suszonej ale oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nie wyhodować lebiodki we własnym ogrodzie. Najlepiej rośnie w glebie średnio kwaśnej lub silnie zasadowej. Powinna być ona sucha, a miejsce dobrze nasłonecznione. Nasiona wysiewamy w sporej odległości od siebie. Zioło wysiewamy wiosną i zrywamy według potrzeb. Świeże liście oregano przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Jeśli marzy się nam suszone oregano, listki suszymy w temperaturze maksymalnie 40 stopni i następnie umieszczamy w szczelnie zamykanych pojemnikach.