Ostropest plamisty - lecznicza roślina o cudownych właściwościach

Ostropest plamistyOstropest plamisty - dlaczego się o nim mówi? Właściwości, zastosowanie.
Zapewne wiele z nas po usłyszeniu nazwy ostropestu plamistego ma na myśli kwiat albo zioło ale zwykle nie wiemy, jakie właściwości ma ta roślina. Jesteśmy blisko prawdy, gdyż ostropest to jednoroczna roślina z rodziny astrowatych, stosowanych już w starożytności.

Jej właściwości lecznice odkryto jednak dopiero w kolejnej epoce. Jak do tej pory nie wykazano żadnego, szkodliwego działania tej rośliny na nasz organizm. Co więcej: ostropest doskonale sprawdza się w walce z przesuszoną skórą, problemami z wątrobą, skutecznie odtruwa organizm oraz reguluje pracę woreczka żółciowego.

Czym jest i w jakiej formie dostępny jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty: nazwa wielu z nas może kojarzyć się nawet negatywnie, z chwastem lub czymś, co jest trujące. W przypadku tego gatunku jest wręcz przeciwnie: ostropest plamisty jest rośliną astrowatą, występującą naturalnie basenie Morza Śródziemnego. Uprawia się ją również w naszym kraju, nierzadko w celach ozdobnych. Wykorzystywane są zarówno liście, nasiona jak i owoce ostropestu.

Ostropest jest dostępny na rynku w formie ziaren: całych lub sproszkowanych oraz formie tabletek, pastylek czy gotowych preparatów oraz suplementów. Należy je przyjmować zgodnie z zaleceniem lekarza lub informacjami, zawartymi w ulotkach produktów. Jeśli posiadamy nasiona, powinniśmy je przyjmować w ilości nieprzekraczającej 2-3 łyżeczek dziennie. Sproszkowane nasiona ostropestu nie mają konkretnego smaku, więc z powodzeniem możemy je dodawać do dowolnych potraw w celach prozdrowotnych. Do nabycia jest również olej z ostropestu, tłoczony na zimno. Najczęściej otrzymamy tego typu produkty w tradycyjnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

Właściwości ostropestu plamistego

Nasiona, liście oraz najbardziej cenne owoce ostropestu plamistego mają wiele pozytywnych właściwości, które sprawiają, że roślina ta jest znanym środkiem leczniczym w naturalnej medycynie.

Zioła na wątrobę

Owoce ostropestu plamistego służą do produkcji specyfików, wspomagających pracę wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Ze względu na zawartość silnego przeciwutleniacza: sylimaryny, amin biogennych oraz flawonoidów pozwala na profilaktykę wielu chorób wątroby, w tym marskości, stłuszczeniu oraz niewydolności ale także jest skuteczny w walce z żółtaczką oraz kamicą pęcherzyka żółciowego.

Poza tym, produkty z dodatkiem ostropestu sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Stosuje się je również w przypadku wszelkiego rodzaju przebarwień skóry, siniaków czy wybroczyn. Ostropest plamisty wykazuje właściwości detoksykacyjne, czyli może być wykorzystywany w procesie odtruwania - oczyszczania organizmu, w tym w usuwaniu z niego szkodliwych toksyn, na przykład nagromadzonych w okresie jesienno-zimowym.

To jednak nadal nie wszystko. Ostropest wykorzystywany jest w profilaktyce chorób serca, w tym miażdżycy. Skutecznie chroni przed zawałem, obniża zawartość cholesterolu oraz wzmacnia odporność.

Liście ostropestu wykorzystywane są głównie w kuchni, gdzie służą jako składnik zdrowych i smacznych sałatek. Nasiona rośliny wykorzystywane są do wytwarzania oleju z ostropestu, który stosowany jest w kosmetyce. przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka oraz doskonale nawilża. Z jego pomocą możliwe jest także odtrucie organizmu, regeneracja skóry oraz leczenie stanów zapalnych.

Zastosowanie - do czego używać ostropestu plamistego

Ostropest w formie sproszkowanej używać można dowolnie w kuchni, przyprawiając nim różne potrawy. Znakomicie pasuje do mięs, sałatek, surówek, zapiekanek. Można go dodawać również do dań na słodko, w tym serków, jogurtów płatków na śniadanie czy musli. Stworzymy tym samym zdrowe i smaczne śniadanie, dające energię na cały dzień. W kuchni używać możemy także liście, które dodają ciekawego smaku sałatkom. Z kolei kremy z dodatkiem oleju z ostropestu wykorzystuje się do codziennej pielęgnacji skóry.

Wato pić również zdrowy napar z ostropestu. Przygotowuje się go prosto i szybko. Dwie łyżeczki sproszkowanego ostropestu zalewamy przegotowaną wodą i wypijamy. Inni nakazują kilkuminutowe gotowanie wywaru z ostropestu. Zaleca się także zjedzenie zamoczonej rośliny, na przykład poprzez dodanie jej do twarożku czy jogurtu. Sam ostropest, jak został wspomniane, nie ma smaku, wiec warto dodać go do innej, ulubionej potrawy.

Z kolei olej z ostropestu zaleca się pić po nadmiernym spożyciu alkoholu czy zjedzeniu zbyt dużej ilości ciężkostrawnych potraw. jego działanie wspomoże pracę układu pokarmowego oraz skutecznie odtruje organizm. Olej stosować można również zewnętrznie: smarując nim skórę.

Należy pamiętać o tym, że kuracja z wykorzystaniem ostropestu oraz przyjmowanie innych leków i niektóre schorzenia, w tym cukrzyca powinny zostać skonsultowane z lekarzem. Nie wykazano negatywnych skutków przyjmowania ostropestu dla kobiet ciężarnych i karmiących, aczkolwiek przyszłe i młode mamy powinny w tej kwestii również indywidualnie zasięgnąć porady swojego lekarza.

Jak widać, ta niepozorna roślina o cudownych właściwościach powinna stać się stałym gościem w naszym życiu. Wykazuje zarówno właściwości prozdrowotne, jak i pielęgnacyjne. Możemy dzięki niej zmniejszyć ryzyko wielu chorób oraz zapewnić sobie młody i doskonały wygląd.

Ocena: 5.0

Komentarze

Ela
Nigdy bym nie powiedziała że ta roślina może leczyć...
Jolanta
Dowiedzieliśmy się o ostropeście kilka lat temu. Mąż zaczął stosować, aby wzmocnić wątrobę, po długotrwałym leczeniu lekami, które miały zły wpływ na wątrobę. Poczuł ulgę. Ostropest zawiera sylimarynę.