Owoce morza - kilka przepisów na pyszne małże i skorupiaki

Owoce morzaTo jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Owoce morza zawdzięczają swoją popularność składnikom odżywczym, w które są bogate. To nie tylko źródło białka, wapnia oraz jodu, ale także witamin z grupy B i żelaza. Warto je jeść także ze względu na zawarty w nich cynk (ostrygi), który czyni z nich silny afrodyzjak. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem małży i krewetek.

Świeże mule

Frutti di mare przyrządzić można na wiele oryginalnych sposobów. Ich niepowtarzalny smak sprawia, że mają one swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Jednak trudno ukryć, że jedzenie tych smakołyków wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Jak więc przyrządzić apetyczne świeże mule? Po pierwsze, należy zaopatrzyć się w świeże małże z hurtowni. Po wyciągnięciu z opakowania trzeba opłukać je pod zimną wodą i oczyścić z osadów. Do gotowania nadają się wyłącznie mule zamknięte. Na początek należy wlać do garnka szklankę bulionu, wrzucić do niego pokrojoną cebulę por i marchewkę, a także tymianek, seler oraz natkę pietruszki. Gotować wszystko kilka minut, po czym wrzucić pierwszą porcję muli, a także doprawić solą i pieprzem. Całość gotować na mocnym ogniu ok. 3 minuty, cały czas potrząsając garnkiem tak, by mule się otworzyły. Te małże, które pozostaną zamknięte, należy wyrzucić. Tak przyrządzone aromatyczne mule najlepiej jeść z bagietką posmarowaną masłem lub frytkami.

Krewetki

Krewetki i małże idealnie nadają się na przyjęcia, ale nie zawsze jest czas na to, aby przygotować je na uroczysty rodzinny obiad. Z pomocą przychodzą takie lokale jak Estella, które zapewniają catering z owocami morza na imprezy okolicznościowe w Poznaniu. Co jednak kiedy samemu pragnie się przygotować frutti di mare? Mrożone krewetki (lub świeże) należy najpierw odpowiednio obrać z pancerzy pozostawiając ogonki, a następnie naciąć grzbiet i w razie potrzeby usunąć jelita. Tak przygotowane skorupiaki umyć i osuszyć. W tym czasie można przygotować makaron - według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek (w plasterkach), krewetki oraz odrobinę masła i posolić. Smażyć ok. minuty na każdej stronie, po czym dodać pomidorki koktajlowe i poczekać aż zmiękną. Dołożyć makaron i zagotować wszystko razem z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem oraz posypać świeżą bazylią.

Homar

Homara dobrze kupić już ugotowanego i zamrożonego. Wtedy wystarczy gotować go ok. 5 minut we wrzątku, a następnie obrać (co jest nieco skomplikowaną czynnością, w której warto mieć wprawę). Kiedy mięso jest już wyciągnięte, należy pokroić je na mniejsze kawałki, po czym zabrać się za przygotowanie reszty składników. Awokado rozgnieść i dodać do niego sok z limonki, a następnie trzeba stworzyć sos - majonez połączyć z łyżeczką marynaty adobo chipotle i wymieszać. Na lekko podgrzaną tortillę nałożyć awokado, następnie mięso z homara i polać sosem. Udekorować marynowaną cebulką i posypać natką pietruszki. Gotowe!

Autor: www.estella.pl.

Komentarze