Owsianka - smaczne i zdrowe śniadanie. Przepisy na owsiankę

OwsiankaO tym, że warto jeść śniadanie dobrze wiemy ale co zrobić, kiedy na śniadanie brakuje i czasu i… pomysłów? Wtedy z pomocą przychodzi owsianka, zdrowa i smaczna propozycja dla każdego, ponieważ jej liczne odsłony pozwolą nam codziennie jeść inne i nie mniej pyszne śniadanie. Poznajmy więc owsiankę, najprostszy sposób na lekki posiłek zawsze i wszędzie.

Kilka słów o płatkach owsianych

Płatki owsiane czyli ziarno owsa są powszechnie znane i wykorzystywane zarówno ze względu na łatwość ich przyrządzania, jak i obecność cennych składników. Są bardzo zdrowe. Zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B oraz cenne kwasy tłuszczowe. W sklepach zakupimy płatki w kilku odmianach, dostępne są bowiem płatki owsiane górskie, zwykłe oraz błyskawiczne. Można je gotować na wodzie lub mleku. Jeśli decydujemy się na pierwszą opcję, możemy doprawić naszą owsiankę odrobiną kefiru lub naturalnego jogurtu. Nie zaleca się jedzenia płatków owsianych na surowo, gdyż zawierają trudną w trawieniu skrobię.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane szybko i na długo zapewniają uczucie sytości, dzięki dużej ilości błonnika. Wiąże się to z kolejną ich zaletą, a mianowicie wspomaganiem pracy układu pokarmowego. Płatki poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Następna zaleta dotyczy ich dobroczynnego wpływu na serce: chronią je, uszczelniają naczynia, ułatwiają przepływ krwi i chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Poprawiają wydolność naszego organizmu, wpływają pozytywnie na kondycję fizyczną. Ponadto, zawierają dużo magnezu i stabilizują poziom cukru we krwi, skutecznie zapobiegając cukrzycy oraz… astmie oskrzelowej. Jedzenie smacznej i zdrowej owsianki pozwala nam więc dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Spożywanie jej przed snem ułatwia zasypianie i zapewnia nam spokojny, regenerujący wypoczynek.

Zastosowanie płatków owsianych

Najpopularniejszym daniem, jakie możemy przyrządzić z płatków jest oczywiście zdrowa i smaczna owsianka. Poza tym, można je wykorzystać także do ciasta na bułeczki, gofry, racuchy, naleśniki czy smaczne omlety. Można je dodawać nawet do sernika. Kolejną, interesującą propozycją jest panierowanie w płatkach owsianych… kotletów. Co ciekawe, płatki owsiane są tak lubiane i popularne nie tylko ze względu na swój dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy ale również z uwagi na liczne właściwości pielęgnacyjne, a dokładniej peelingujące. Można z ich pomocą przygotowywać domowe skruby do ciała lub maseczki złuszczające. Kosmetyki z dodatkiem płatków owsianych doskonale oczyszczają, pozostawiając skórę gładką i przyjemną w dotyku.

Jak przygotować owsiankę na mleku?

Owsiankę przygotowuje się bardzo szybko. W garnku podgrzewamy mleko z odrobiną cukru lub miodu i wrzucamy do niego porcję płatków owsianych. Gotujemy chwilę i odstawiamy, aby płatki zmiękły. Dodajemy pozostałe produkty i doprawiamy wedle uznania. Na rynku dostępne są również tak zwane owsianki instant, do zalania wrzątkiem. To udoskonala opcja do pracy: możemy w kilka chwil cieszyć się gorącym i smacznym posiłkiem, który na długo zapewni nam uczucie sytości.

Przepisy różne, czyli owsianka na 6 sposobów

Owsianka wiele ma twarzy - pod tym zdaniem z pewnością podpisać się może każdy wielbiciel tego dania, który z radością próbuje codziennie nowych jej odmian. Przepisów jest tak wiele, że nie sposób wszystkich wymienić ale warto wspomnieć o sześciu, najciekawszych propozycjach na zdrową, lekką i smaczną owsiankę.

Owsianka nr 1 - smaczna szarlotka na mleku

Przepis pierwszy to delikatna i smaczna owsianka jabłkowa, gotowana na mleku z dodatkiem prażonych jabłek lub musu jabłkowego, oprószona cynamonem. Doskonała na ciepło, jako smaczna kolacja w jesienne lub zimowe wieczory.

Owsianka nr 2 - wersja egzotyczna

Ten przepis na egzotyczną wersję owsianki na mleku z dodatkiem ulubionych owoców: cząstek pomarańczy, mandarynek, ananasa, moreli czy wiórków kokosowych. Owsianka doskonale smakuje przyrządzona na mleku kokosowym.

Owsianka nr 3 - kakaowa z bakaliami

Bardziej wykwintna wersja owsianki na mleku z dodatkiem kakao. Warto dodać do niej pokruszone ulubione orzechy. Jeśli ktoś lubi eksperymenty, owsiankę może przyprawić kawą, przyprawą korzenną do piernika lub odrobiną chilli.

Owsianka nr 4 - dla sportowców z bananami

Energetyczna owsianka idealna dla sportowców ale nie tyko. Gotowana na mleku z dodatkiem banana, siemieniem lnianym oraz odrobiną nutelli lub masła orzechowego.

Owsianka nr 5 - delikatna na mleku roślinnym

Delikatna wersja owsianki przyrządzona na roślinnym mleku migdałowym, z dodatkiem płatków migdałów oraz malin i miodu lub mleku sojowym, z gruszką i kawałkami mango podprawiona cukrem waniliowym.

Owsianka nr 6 - z owocami leśnymi

Bardziej tradycyjna wersja owsianki na mleku z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz owoców ogrodowych i leśnych: truskawek, malin, poziomek, jeżyn oraz jagód. To słodka i smaczna propozycja na szybkie śniadanie.

Komentarze