Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

PasternakPasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny. Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w sobie wiele różnorodnych właściwości, za które powinien być bardziej doceniany. Mowa oczywiście o pasternaku zwyczajnym, uprawianym zarówno jako warzywo, jak i surowiec zielarski. W Polsce nie jest on bardzo popularny, o wiele bardziej znana jest jego kuzynka, pietruszka. Warto jednak poznać zalety pasternaku i dowiedzieć się, dlaczego warto go spróbować.

Czym jest pasternak zwyczajny?

Pasternak zwyczajny to roślina, warzywo z rodziny selerowatych. Wyglądem i kolorem przypomina pietruszkę. To roślina dwuletnia, w roku pierwszym wypuszcza liście, a w drugim korzeń, który jest jadalny. Pasternak w Polsce rośnie dziko ale z powodzeniem można uprawiać go we własnym ogrodzie, jak inne warzywa korzeniowe.

Jego znaczenie w naszym kraju jest niestety niewielkie, głównie używany jest jako surowiec na paszę dla zwierząt. Warto jednak poznać jego właściwości, aby wiedzieć, jak wykorzystać posiadane przez pasternak zalety i… nie mylić go z pietruszką.

Pasternak a pietruszka

Wiele osób myli pasternak z pietruszką, co wykorzystują nieuczciwi sprzedawcy, handlując tymi warzywami zamiennie, wiedząc, że pasternak jest tańszy... Jak je od siebie odróżnić? Pietruszka ma bielszy korzeń, pasternak kwitnie na żółto. Rozróżnić je można również na podstawie liści: baldachim pasternaku jest pierzasty, a liście mają ząbkowane brzegi. Nie pomylimy ich także dzięki degustacji. Pasternak jest delikatniejszy i słodszy w smaku, ma bowiem dużo więcej cukru.

Właściwości pasternaku zwyczajnego

Pasternak zwyczajny zawiera wiele witamin, mikro- oraz makroelementów. Jest cennym źródłem witaminy C, witamin PP, witaminy E, prowitaminy A, błonnika i wielu innych. Zawiera też witaminy z grupy B. Witamina B1 odpowiada za metabolizm węglowodanów, pozytywnie wpływa także na pracę układu nerwowego oraz wspomaga odporność organizmu. Witamina B2 chroni wzrok, wspomaga regenerację skóry, włosów i paznokci oraz uwalnia od wolnych rodników. Pasternak zawiera też cenna witaminę B6, której zadaniem jest przemiana tłuszczów i aminokwasów w witaminy oraz hormony. Zawiera również witaminę B9 - kwas foliowy, więc szczególnie polecany jest paniom, planującym zajść w ciążę lub spodziewającym się dziecka. Spożywanie pasternaku zwiększa apetyt, uspokaja nerwy, obniża ciśnienie krwi oraz działa moczopędnie.

Pasternak jako roślina lecznicza

Dzięki różnorodnym i cennym właściwościom, pasternak zyskuje na znaczeniu jako roślina lecznicza. Jest przydatny w przypadku braku apetytu, problemów z nerkami, zwiększonym ciśnieniem krwi, działa on również uspokajająco oraz rozkurczowo. W celach leczniczych pasternak stosować można w różnej formie: soków czy nalewek ale nie zapominajmy, że pasternak to również warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w nowoczesnej kuchni.

Pasternak jako warzywo

Pasternak ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak oraz orzechowy aromat. Dzięki temu można go stosować w kuchni razem lub też zamiennie z pietruszką. Pasternak doskonale smakuje na ciepło, na przykład pieczony z dodatkiem miodu i czosnku. Rewelacyjnie smakuje także w zupie czy surówce warzywnej, w dodatkiem marchewki. Świetnie pasuje także do spożycia na surowo, wyśmienity jest gotowany oraz duszony. Można z niego przyrządzić smaczne puree, placki wegetariańskie, pasztet warzywny, można go dodać do mięsa, np. gulaszu lub potrawki z kurczaka. Ze względu na słodki smak pasternaku, znajduje on swoje miejsce także w przepisach na desery. Można z jego dodatkiem piec ciasta lub karmelizować pasternak.

Zapominane warzywo

Nie ulega wątpliwości, ze pasternak jest nieco zapomnianym warzywem, a zupełnie niepotrzebnie, ponieważ posiada niezwykle cenne właściwości oaz znajduje szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Spożywając go na co dzień możemy zapobiegać i leczyć wiele schorzeń. Zapraszając zdrowy i smaczny pasternak do swojej kuchni i życia z pewnością nie będziemy tego żałować. I już nigdy nie pomylimy go z pietruszką.

Ocena: 4.7

Komentarze