Patelnie i garnki granitowe - właściwości, użytkowanie

Patelnia granitowaPatelnia granitowa może budzić mieszane uczucia, z jednej strony wygląda jak naczynie z zamierzchłych czasów, z drugiej charakteryzuje się niepowtarzalnymi właściwościami. W naszym artykule postaramy się przedstawić wszystkie właściwości tego naczynia oraz obalić mity.

Na wstępie naszego artykułu należy zaznaczyć, że patelnia granitowa chociaż wygląda na naczynie toporne, w rzeczywistości takie nie jest. Granitowe patelnie, wbrew pozorom, wcale nie są ciężkie - ich waga porównywalna jest do naczyń wykonanych z innych materiałów, na jej wagę ma również wpływ grubość dna.

Najczęściej produkowane są one z wysokiej jakości aluminium - materiał ten jest nie tylko lekki, ale także bardzo dobrze rozprowadza ciepło w patelni podczas jej użytkowania.

Dlaczego warto kupić patelnię granitową?

Przy wyborze patelni należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej możliwości oraz materiał, z którego została wykonana - patelnia nie może być szkodliwa dla zdrowia. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów patelni, jednym z naczyń wartych uwagi jest patelnia granitowa.

Patelnia granitowa to naczynie, którego główną zaletą jest bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne. Powłoka nie ulega uszkodzeniu nawet, gdy podczas jej użytkowania wykorzystywane są akcesoria kuchenne wykonane z metalu. Warto zaznaczyć, że bardzo często producenci na patelnie granitowe udzielają kilkuletniej gwarancji - najlepsi producenci obejmują swoje produkty 5-letnią ochroną.

Kolejną wielką zaletą patelni granitowej jest powłoka non-stick, do której nie przylegają potrawy, nawet jeśli danie smażone jest bez użycia tłuszczu. Dzięki nieprzywieralności potrawy nie tylko prezentują się znacznie lepiej, ale także taką patelnię łatwiej jest utrzymać w czystości – nie trzeba spędzać długich minut na szorowaniu jej powierzchni. Niewskazane jest przegrzewanie tego rodzaju patelni, dlatego też warto zainwestować w naczynie, które będzie wyposażone we wskaźnik temperatury, czyli Thermopoint - patelnie z taką możliwością są nieco droższe od tych standardowych. Dzięki takiemu wskaźnikowi można nie tylko łatwiej przygotować potrawę, ale można również uniknąć poparzenia podczas jej mycia - ponadto na powłokę źle wpływa nagła różnica temperatur i przed myciem należy poczekać aż ostygnie.

Jeśli powyższe argumenty nadal nie są przekonujące to może kolejne będą jeszcze bardziej przemawiać za patelnią granitową. Bardzo ważne jest to, aby naczynie nie było wykonane z materiałów zawierających nikiel i metale ciężkie - stosowanie takich patelni zawsze negatywnie odbija się na ludzkim zdrowiu. Patelnie granitowe renomowanych producentów nie zawierają szkodliwych substancji, są one wolne nie tylko od niklu czy metali ciężkich, ale także od PTFE i PFOA. By kupić bezpieczną patelnię dla zdrowia i środowiska, przed zakupem należy zawsze sprawdzić oznaczenia - czasami warto jest dołożyć kilkadziesiąt złotych więcej i kupić naczynie z nieszkodliwych materiałów.

Powoli kończąc nasz artykuł należy również zaznaczyć, że patelnie granitowe są nie tylko bardzo funkcjonalne, ale także reprezentują one wysokiej jakości walory wizualne. Ich design w rzeczywistości przypomina powierzchnię granitu, co sprawia, że są one bardzo efektowna - w wyposażeniu kuchni mogą nawet odgrywać rolę ozdobnego detalu, który doda wnętrzu ciekawszego charakteru.

Patelnia granitowa to bardzo dobre naczynie, które wykorzystywane może być w każdej kuchni. Dzięki swojej trwałości będzie ona właściwie służyć przez długi czas, a jej odporność na uszkodzenia mechaniczne na pewno sprawdzi się w każdym domu.

Artykuł powstał we współpracy z Ballarini.

Komentarze


Nóż japońskiJaponia to kraj o bardzo długiej historii i bogatej kulturze. Kraj Kwitnącej Wiśni sły


Kuchenka indukcyjnaKażdy, kto remontuje lub urządza swoją kuchnię staje przed koniecznością


Blachy do pieczeniaZ całą pewnością nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki własnej


Płyta indukcyjnaPłyta indukcyjna to często pojawiający się w naszych domach typ kuchenek.