Pieczywo bezglutenowe - rodzaje, właściwości i wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Pieczywo bez glutenuChleby, bułki, bagietki oraz panini - różnego typu pieczywo często gości na naszym stole. Kanapki są popularne na śniadanie, przekąskę czy kolację. Co jednak z osobami, które z jakiegoś powodu nie mogą lub nie chcą spożywać produktów z glutenem? Jest na to rada - pieczywo bezglutenowe, które nie obciąża organizmu, a jest tak samo smaczne. Przyglądamy mu się bliżej!

Gluten - jeść czy nie jeść?

Świadomość nietolerancji pokarmowych oraz alergii jest coraz większa. Jedną z nich jest nadwrażliwość na gluten albo wręcz celiakia, czyli choroba obejmująca nie tylko jelita, ale i cały ustrój, gdzie gluten działa toksycznie oraz prowadzi do szeregu powikłań.

Czym jednak jest owy gluten? To nic innego jak po prostu białko roślinne, które jest obecne przede wszystkim w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Może też znaleźć się w owsie, gdy zostanie ono zanieczyszczone innymi zbożami. Swoją nazwę wzięło zaś od angielskiego słowa glue, czyli klej, gdyż w połączeniu z wodą tworzy lepką sieć i sprawia, że wyrabiane ciasto jest bardzo elastyczne.

Co ważne, nie należy bagatelizować wzdęć, wymiotów, biegunki, bólu brzucha i głowy, silnego zmęczenia czy pokrzywki skórnej, które nastąpiły po spożyciu produktów z glutenem. To jasny sygnał, że należy go odstawić. Nie trzeba jednak obawiać się, że ukochane kanapki odejdą w zapomnienie. Pieczywo bezglutenowe jest równie smaczne, co standardowe, a na pewno zdrowsze.

Pieczywo bezglutenowe, czyli jakie - najpopularniejsze rodzaje

Wiele osób może zastanawiać się, jakie to pieczywo bezglutenowe właściwie jest? Odpowiadając na to pytanie, pieczywo bezglutenowe produkuje się z następujących mąk oraz dowolnych ich mieszanek:

  • mąki ryżowej,
  • mąki kukurydzianej,
  • mąki gryczanej,
  • mąki jaglanej,
  • mąki migdałowej,
  • mąki kokosowej,
  • mąki amarantusowej,
  • mąki z komosy ryżowej,
  • mąki z tapioki,
  • mąki z ciecierzycy,
  • mąki owsianej, jeśli nie została zanieczyszczona glutenem na przykład w procesie produkcyjnym.

Pozostaje jeszcze kolejne pytanie - gdzie kupić pieczywo bezglutenowe. Szeroki wybór znajdziemy przede wszystkim w internetowym sklepie ze zdrową żywnością: https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/pieczywo-tortille/pieczywo-bezglutenowe. Tutaj, poza klasycznymi wypiekami jasnymi i ciemnymi, są także liczne dodatki, jak ziarna, słonecznika, burak, cebula i czosnek, cukinia, sezam, oliwki, a nawet kapusta kiszona. Dodatkowo ciekawym rozwiązaniem jest chrupkie pieczywo bezglutenowe, w sam raz jako przekąska.

Pieczywo bez glutenu

Zrób to sam, czyli mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego

W sklepach ze zdrową żywnością kupimy nie tylko gotowe pieczywo bezglutenowego, ale również mieszanki do samodzielnego wypieku. Dzięki temu nie musimy obawiać się o właściwe proporcje czy szukanie składników. Gotowy produkt w najprostszych przepisach wystarczy jedynie połączyć z mlekiem bądź napojem roślinnym oraz olejem, przełożyć do formy i upiec.

W sekcji pieczywo bezglutenowe dostępna jest także bułka tarta, krakersy i wafle, mieszanki na naleśniki i racuchy oraz różnego typu panierki, które doskonale nadają się do kotletów mięsnych i warzywnych.

Jak przechowywać pieczywo bezglutenowe?

Bezglutenowe pieczywo, w tym głównie chleb, powinniśmy przechowywać w miejscu suchym i trzymającym temperaturę pokojową. Najlepiej zawinąć go w lniany woreczek lub ściereczkę i położyć odciętą częścią do dołu. Lniana tkanina jest tutaj nieprzypadkowa, gdyż ma właściwości antybakteryjne, antyalergiczne oraz pochłaniające wodę. Spowalnia zatem proces wysychania i zabezpiecza przed ewentualnym pleśnieniem.

W żadnym razie zaś nie należy też umieszczać bezglutenowego pieczywa w lodówce (chyba że producent tak zaleca), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nadprogramowe kromki, bułki czy całe bochenki mrozić w zamrażarce.

Podsumowując, gluten nadaje sprężystości i pulchności wypiekom, jednak działa niekorzystnie na nasze jelita. Alternatywą tradycyjnych kanapek są te przygotowane z pieczywa bezglutenowego. Do wyboru jest wiele wariantów smakowych, więc nikt nie powinien mieć problemu z wybraniem tego, który najlepiej trafi w gust.

Komentarze