Płytki do kuchni i łazienki. Jakie właściwości płytek podłogowych są istotne?

Płytki do kuchni i łazienkiPłytki ceramiczne są praktycznym materiałem wykończeniowym i gwarantują również doskonałe efekty estetyczne. Wybierając płytki do kuchni lub łazienki, trzeba jednak zwrócić uwagę na ich właściwości. Jakie cechy odgrywają kluczową rolę?



Płytki z różnych materiałów - czym się różnią?

Na rynku można spotkać płytki wykonane z takich materiałów jak glazura, terakota i gres. Płytki z glazury są wypalane, a następnie pokrywane specjalnym szkliwem. W ten sposób uzyskuje się atrakcyjny kolor i połysk. Glazurowane płytki ceramiczne są przeznaczone do wykończenia ścian. Terakota jest wypalana w wyższej temperaturze niż glazura, a w efekcie charakteryzuje się lepszymi parametrami technicznymi, wykazuje większą odporność na uszkodzenia mechaniczne i obciążenia. Często jest wykorzystywana jako materiał podłogowy. Polecanym materiałem jest zdecydowanie gres, którym wykłada się zarówno ściany, jak i podłogi. Doskonale sprawdza się w pomieszczeniach o dużym natężeniu ruchu. Wykazuje odporność na zmianę temperatur, dlatego płytki kuchenne powinny być wykonane właśnie z niego. Znakomite właściwości wiążą się z wypalaniem w bardzo wysokiej temperaturze 1200°C, co wpływa na zwiększenie twardości i wytrzymałości.

Stopień nasiąkliwości - jakie płytki do wilgotnych pomieszczeń?

Płytki różnią się między sobą parametrami, a wybierając płytki łazienkowe lub kuchenne należy zwrócić uwagę m.in. na nasiąkliwość. Nasiąkliwość wodna zależy od rodzaju masy bazowej i szkliwa. Istotną rolę odgrywa również porowatość powierzchni i nasycenie pigmentem. Nasiąkliwość wiąże się ze stopniem mrozoodporności płytek. W pomieszczeniach bez ogrzewania i narażonych na zachlapanie oraz działanie wilgoci, np. w postaci pary, sprawdzają się płytki o nasiąkliwości nieprzekraczającej 3%. Jest to tzw. I grupa nasiąkliwości. Grupa II obejmuje płytki o nasiąkliwości między 3% i 10%. Płytki należące do III grupy wykazują nasiąkliwość na poziomie od 10% do 20%. Do III grupy zaliczają się płytki szkliwione, którymi można wykładać tylko ściany. Wszystkie rodzaje płytek oferuje salon płytek w Poznaniu, a dostępne warianty można zobaczyć na stronie https://www.paste-group.pl/.

Twardość, czyli odporność na zarysowania

Kolejna ważna cecha płytek to stopień twardości. Twardość minerałów mierzy się w skali Mohsa od 1 do 10. Pod uwagę brane są rozmaite materiały – miękki talk, jak i twardy diament. Badane płytki są poddawane próbom zarysowania powierzchni danym materiałem. Najniższy wskaźnik oznacza możliwość zarysowania nawet paznokciem. W pomieszczeniach domowych sprawdzają się płytki o twardości 5 lub 6, ale w garażu lub na zewnątrz budynku wartość musi być wyższa.

Odporność na plamienie - kiedy płytki sprawdzą się w kuchni?

Odporność na plamienie odnosi się do płytek szkliwionych. Rozróżnianych jest 5 klas odporności. Najwyższą odpornością charakteryzują się płytki należące do klasy 5. Oznacza to, że z płytek najłatwiej usunąć nawet duże zabrudzenia. Na płytkach zaliczanych do klasy 1 większe zabrudzenia mogą pozostawać widoczne.

Komentarze