Pokrzywa - właściwości lecznicze i odżywcze, zastosowanie, przepisy

PokrzywaPokrzywa zwyczajna jaką znamy i jakiej nie znamy - właściwości i zastosowanie pokrzywy. Pokrzywa to jednoroczna roślina z rodziny zielnych, która wielu z nas kojarzy się z poparzonymi w dzieciństwie w trakcie zabaw na łąkach stopami i dłońmi, od bardzo dawna jest jednym z najbardziej uznanych roślin w ziołolecznictwie.

Tak, jest chwastem ale nierzadko niedocenianym przez ludzi z miasta. Na wsi bowiem ceni się ją za właściwości lecznicze oraz odżywcze. Co ciekawe, dawniej z pokrzywy gotowano pożywną i zdrową zupę. Dziś na nowo odkrywa się jej zalety, korzystając z dobrodziejstw tego niepozornego zioła. Warto lepiej ją poznać i dowiedzieć się, jak można korzystać z jej walorów.

Pokrzywa dziś stosowana jest w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń, służy poprawie funkcjonowania organizmu oraz polepszeniu naszego samopoczucia. Coraz więcej osób przekonuje się do tej rośliny, korzystając z jej darów i lecząc się w sposób naturalny.

Właściwości lecznicze, zdrowotne i odżywcze pokrzywy

Pokrzywa jest cennym źródłem witamin, zawiera między innymi witaminę A, B2, C oraz witaminę K. Witamina A wykazuje zbawienny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina C podnosi odporność organizmu, wiec pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne. Z uwagi na to w przypadku szeregu schorzeń i zmian skórnych zaleca się okłady z liści pokrzywy. Są one skuteczne przy zmaganiem się z nawracającym lub bardzo silnym trądzikiem, ropniami, stanami zapalnymi skóry, łupieżem czy nadmiernym wydzielaniem łojotoku. Witamina K bierze udział w procesie krzepliwości krwi, więc pokrzywa przydatna jest w przypadku wszelkich problemów z krzepliwością oraz długo gojącymi się ranami. Pokrzywa dostarcza też mikro- i makroelementów, w tym fosforu, sodu, jodu, krzemu, siarki, żelaza oraz wapnia. Zawiera bezcenne kwasy organiczne, serotoninę, sole mineralne oraz flawonoidy. Dawniej uważana była za naturalny antybiotyk. Poza tym pokrzywa zawiera chlorofil, karotenoidy, a także kwas pantotenowy, regenerujący zniszczoną, przesuszoną skórę oraz działający przeciwzapalnie. Zawiera także duże ilości żelaza, co sprawia, że wykorzystywana jest w przeciwdziałaniu i leczeniu anemii. Z kolei wyciąg z korzenia pokrzywy wykazuje właściwości przeciwgrzybicze.

Kwiaty pokrzywy

Działanie i zastosowanie pokrzywy

Na dolegliwości trawienne - doskonale reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga oczyszczanie dróg pokarmowych, żółciowych, poprawia prace żołądka, trzustki oraz jelit. Pozwala szybko uporać się z biegunką. Wspiera regenerację wątroby. Wspomaga proces trawienia, gdyż pobudza produkcję soków trawiennych. Jednocześnie zapobiega wrzodom, chorobom śledziony, schorzeniom wątroby oraz woreczka żółciowego. Niektórzy twierdzą, że regularne picie herbaty pokrzywowej może zahamować rozrost zmian nowotworowych, umiejscowionych w obrębie układu pokarmowego.

Na problemy z układem moczowym - doskonale radzi sobie z wspieraniem pracy nerek oraz dróg moczowych. Jest moczopędna, wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego. Ułatwia usuwanie z organizmu mocznika. Jest znanym naturalnym lekiem, wykorzystywanym w przypadku dny moczanowej, zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach.

Na oczyszczanie organizmu - wspomaga przemianę materii oraz ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Zalecana jest więc osobom, których celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów. Skutecznie zmniejsza obrzęki, usuwa z organizmu nadmiar wody.

Na kości, stawy, reumatyzm i artretyzm - dzięki zawartości wapnia, wspomaga zdrowie kości, sprzyja ich zrastaniu się po złamaniach, dba o stawy. Stosuje się ją również wspomagająco w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.

Na problemy skórne - jej właściwości obejmują również leczenie wszelkich problemów skórnych, w  tym uporczywego i nawracającego trądziku, ropni, czyraków, guzków ale i stanów zapalnych skóry. Sprawdza się ona w leczeniu łupieżu, nadmiernego pocenia się, wypadania włosów. Można ją stosować w postaci naparu ale i okładów na chorobowo zmienione miejsca. W formie płukanki z naparu sprawdza się w przypadku zakażeń i owrzodzeń i jamie ustnej.

Na alergie - picie naparu z pokrzywy oraz stosowanie jej w postaci maści skutecznie wspomaga łagodzenie objawów alergii, w tym wysypek skórnych, zwanych jako… pokrzywka. Zmniejsza również dotkliwe (zwłaszcza w porze letniej) objawy kataru siennego.

Dla ogólnego zdrowia - dzięki zawartości żelaza, zapobiega ale i wspomaga leczenie anemii. Pozwala na obniżenie cukru we krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze. Wspomaga ogólną odporność i zmniejsza zapadalność na infekcje. Hamuje krwawienia. Sprzyja detoksykacji organizmu. Dodaje energii i jest zalecana w diecie antynowotworowej. Jest wskazana dla osób po antybiotykoterapii: oczyszcza organizm oraz go wzmacnia.

Dla urody - stosowanie jej w codziennym życiu, na przykład w postaci naparów lub preparatów z jej dodatkiem polecane jest osobom, które chcą poprawić stan swojej skóry, włosów oraz paznokci.

Aby korzystać z dobra, jakie ma w sobie pokrzywa, można spożywać ją w postaci naparu, odwaru z suszu, gotowej herbatki lub przyrządzić sok ze świeżych, soczystych liści.

Jak stosować pokrzywę? Przepisy

W codziennym życiu można wykorzystać ją na wiele sposobów. Zaleca się picie naparów i herbat z pokrzywy. Wiosną i latem warto przygotowywać napój ze świeżych pokrzyw, a zimą pić specjalną herbatę z suszu. Mieszankę otrzymamy między innymi w sklepach zielarskich.

Przepis na napar, herbatę z pokrzywy

Przepis na zdrowotny napar z suszu pokrzywowego jest niezwykle prosty. Jeśli przyrządzamy go z samodzielnie przygotowanego suszu, musimy wiedzieć, jak i kiedy zbierać listki. Najlepiej robić to w okresie kwitnienia rośliny lub przed, wczesną wiosną. Zbierajmy pokrzywę w rękawiczkach, aby nie narazić się na zbytnie poparzenia dłoni. Nie wkładajmy jej potem to foliowej reklamówki: liście się zaparzą! Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie mały kartonik lub koszyk. Zebrane listki (wraz z łodyżkami) suszymy w suchym i zacienionym miejscu, a następnie umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie narazić suszu na działanie wilgoci.

Kopiastą łyżeczkę do herbaty zalać 250 ml. (szklanką) wrzącej wody i pozostawić na krótko do naciągnięcia. Pić powoli małymi łykami 1 szklankę rano na czczo i w ciągu dnia 1-2 szklanki.

Do przyrządzania zdrowotnego naparu z liści pokrzywy potrzebujemy około kopiastej łyżeczki suszu lub świeżych liści, który zalewamy szklanką wrzątku i parzymy około 3 minut w przypadku liści świeżych lub pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut w przypadku suszu. Herbata ma lekko gorzki smak, jest smaczna również bez cukru ale nie gasi pragnienia. Napar pojemy w porcjach po pół szklanki dziennie. Napary i herbatki z pokrzywy poprawiają nastrój, pomagają zwalczyć zmęczenie, redukują negatywne smutki stresu oraz okazują się skuteczne w walce z uczuleniami i wysypkami typu alergicznego. Zaleca się pić je na czczo. Nie należy przekraczać dawki do trzech filiżanek, ponieważ w innym wypadku nadmiar może wywołać krótkotrwały efekt przeczyszczający.

Przepis na odwar

Z kolei odwar z liści pokrzywy przygotowujemy poprzez zalanie 2 - 2 i 1/2 łyżek suszu 2 szklankami wody. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Odwar odstawiamy na około 10 minut i umieszczamy w termosie czy dzbanku. Możemy pić po pół szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu. Dzieciom, które mają skłonności na infekcje można podawać w zależności od wieku od 1 do 2 łyżeczek, starszym  1-2 łyżki 3 razy dziennie. Mona go również używać do przemywania skóry, np. w przypadku problemów skórnych czy nadmiernej potliwości. Można też przygotować odwar z korzenia pokrzywy, który dodatkowo ma właściwości przeciwbiegunkowe.

Jeśli nie chcemy samodzielnie przyrządzać suszu, możemy zakupić gotowy (w aptekach lub sklepach zielarskich) lub skorzystać z gotowej, ekspresowej herbatki z pokrzywy.

Sok ze świeżych pokrzyw - dawka energii i zdrowia

Napary i odwary to jednak nie wszystko. Zdrowa pokrzywa pozwala nam na przyrządzenie z jej liści smacznego soku. Do sporządzenia soku potrzebujemy dość dużej ilości liści, gdyż pokrzywa sama w sobie nie jest zbyt soczysty ziołem. Aby pozyskać z nich sok, należy liście rozdrobnić, możemy w tym celu je zmielić oraz odcisnąć z nich sok na ściereczce lub po prostu wycisnąć sok w sokowirówce. Dawka soku obejmuje dwie, trzy łyżeczki dziennie. Możemy dodatkowo dosłodzić go miodem - zyska na wartości. Możemy także przelać sok do pojemnika na kostki lodu i zamrozić go. Dodawanie go do napojów czy nawet drinków będzie ciekawym urozmaiceniem i porcją zdrowia.

Sok z pokrzywy

Nalewka z pokrzywy

Z pokrzywy przygotowuje się także smaczne nalewki, doskonale sprawdzające się na rodzinnych imprezach oraz spotkaniach towarzyskich. Nie można zapominać, że są one również… zdrowe! By ją przygotować wystarczy sparzyć około 300 gramów liści pokrzywy i zalać je wódka (około 0,5 litra). Całości odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i odstawiamy jeszcze na dobę. Nalewka jest gotowa. Pijemy ją w celu zwiększenia odporności, oczyszczenia i odtrucia organizmu. Nalewka jest doskonałym naturalnym lekiem na zatrucia pokarmowe i problemy z pęcherzem moczowym.

Uwaga! Nalewka zawiera alkohol, więc pijmy ją najlepiej wieczorami, nawet rozcieńczona nie jest zalecana kierowcom!

Zupa, pasta, chipsy

Pokrzywa przydaje się w kuchni na co dzień. Można bowiem, idąc śladami naszych przodków, przygotować zdrową zupę z pokrzyw. Wykorzystujemy do niej jedynie górne liście rośliny. Do zupy dodajemy wywar z włoszczyzny lub bulion, czosnek i inne ulubione przyprawy. Potrawę zabielamy mąką, mlekiem albo śmietaną.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie zdrowej pasty z pokrzywy, która idealnie smakuje ze świeżym chlebem. Posiekane liście pokrzywy miesza się ze szczypiorkiem, odrobiną śmietany, doprawia solą, pieprzem i gotowe! Smaczna pasta do kanapek zastąpi wędlinę i ser.

Kolejnym, niezwykle interesującym przepisem są chipsy z pokrzywy. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób: wybrane liście obtacza się w cieście na naleśniki i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Można dodać do nich ulubione przyprawy, w tym paprykę, bazylię czy rozmaryn. Gotowe chipsy są zdrowe, smaczne i chrupiące.

Jak i kiedy zbierać pokrzywę?

Liście pokrzywy należy zbierać w okresie kwitnienia, czyli od wiosny aż do późnej jesieni. Suszymy je w pomieszczeniach ciemnych i przewiewnych. Po sezonie jest dobry czas na wykopywanie korzeni rośliny.

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy

Mimo iż pokrzywa posiada tak wiele cudownych własności, niektóry powinni unikać jej stosowania. Na pokrzywę uważać powinny osobom które:

  • przyjmują leki na cukrzycę: pokrzywa może nasilać ich działanie;
  • przyjmują leki przeciwzakrzepowe;
  • odbyły niedawno lub mają zaplanowany zabieg chirurgiczny;
  • panie, u których stwierdzono cysty na jajnikach.

W sporadycznych przypadkach większe dawki soku, odwaru, naparu z pokrzywy mogą wywołać reakcje alergiczne, skąpomocz, podrażniać żołądek.

    Ciekawostki a temat pokrzywy i jej zastosowania

    • dawniej posiekana podawana była kurczętom, by te lepiej się rozwijały;
    • jest cennym surowcem kosmetycznym, dodawana do szamponów zapobiega wypadaniu włosów, niweluje problem łupieżu oraz odżywia pasma - płukanka z pokrzywy na włosy.
    • można ją wykorzystać też w kuchni - po sparzeniu wrzątkiem czy przesmażeniu traci własności parzące - z powodzeniem można ją dodać do sałatki czy jajecznicy.

    Pokrzywa to samo zdrowie! Korzystaj z tego, co daje i ciesz się doskonałym samopoczuciem każdego dnia.

    Ocena: 5.0

    Komentarze

    Majka
    Herbatka z pokrzyw to dobra sprawa - po niespełna miesięcznej kuracji zdecydowanie poprawił się stan moich włosów i paznokci, polecam wszystkim.
    OneMoreCup
    Ja bardzo lubię herbatę z pokrzywy :)
    https://onemorecup.pl/

    data-matched-content-rows-num="1,4" data-matched-content-columns-num="4,1" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed">