Poradnik gotowania na parze, czyli co gotować i jak to robić?

Gotowanie na parzeGotowanie dla dziecka na parze ma same zalety, ponieważ w ten sposób na talerzu malucha ląduje wszystko, co najlepsze - wyrazisty smak, zapach, a przede wszystkim składniki odżywcze. Dzięki temu, że produkty gotowane na parze nie mają styczności z wodą, zostaje w nich wszystko to, co ważne, a więc witaminy i minerały.

Decydując się na tę formę przyrządzania posiłków, najlepiej zaopatrzyć się w urządzenie wielofunkcyjne, które ułatwi cały proces. Jest to o tyle lepsze rozwiązanie niż tradycyjny parowar, gdyż posiada dodatkowe funkcje - rozmrażania, miksowania oraz podgrzewania.

Co gotować na parze?

  • Mięso - należy je opłukać, pokroić na kawałki i przyprawić ziołami.
  • Ryby - smaczną opcją są filety z łososia, które wystarczy opłukać, pokroić na paski, a następnie opruszyć koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
  • Warzywa - należy je umyć i obrać. Aby skrócić czas parowania, warto je pokroić na mniejsze kawałki.

Jak gotować na parze? Najważniejsze zasady

  1. Dopilnuj, aby produkty nie stykały się z wodą.
  2. Nie układaj wszystkiego w tym samym momencie - niektóre produkty mogą potrzebować mniej, a inne więcej czasu.
  3. Produkty muszą być ułożone równomiernie.

Na parze można przygotować w zasadzie każdą potrawę. Dla ułatwienia, poniżej przedstawiamy przepisy na dania dla maluchów od 6. miesiąca życia.

Zupka z dyni

Składniki:

  • 1 marchewka
  • wydrążony i obrany kawałek dyni
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 młody ziemniak
  • woda
  • kropelka oleju roślinnego

Sposób przyrządzenia:

Warzywa należy starannie umyć i pokroić w kostkę, a następnie położyć na urządzeniu. Gotowe warzywa należy połączyć z niewielką ilością wody i zmiksować na przecier.

Wiosenna potrawka

Składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 młody ziemniak
  • garść zielonego groszku
  • kawałek piersi z kurczaka
  • woda
  • kropelka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Warzywa należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie, na drobne kawałki kroimy mięso. Wszystkie składniki układamy na parze i przez 15 minut gotujemy.

Gotowanie na parze z urządzeniem wielofunkcyjnym to najzdrowsza i najszybsza forma przyrządzania posiłków dla malucha, która z pewnością ułatwi codzienność każdej mamy. Zdrowo i wygodnie? Czego chcieć więcej!

Wiele niezbędnych akcesoriów w dobrej cenie znajdziesz w sklepie www.ekomaluch.pl. Zapraszamy!

Ocena: 5.0