Przyprawy

Gorczyca - biała, czarna, zółta - właściwości

Gorczyca

Gorczyca przyprawa - pospolita, a jednak wyjątkowa. Gorczyca to jedna z najpopularniejszych p...

 

Kolendra - właściwości lecznicze. Zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce

Kolendra

Kolendra jest popularną na całym świecie przyprawą, oprócz walorów smakowych i zapachowych posiada również lic...

   

Ocet - właściwości, zastosowanie wodnego roztworu kwasu octowego

Ocet

Ocet wiele osób odstrasza intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Znany jest przede wszystkim jako przyprawa zn...

 

Chrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Chrzan

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był niezwykle p...

   

Czosnek - właściwości, działanie, zastosowanie, przechowywanie, kalorie

Czosnek

Czosnek - przyprawa która leczy: właściwości odżywcze i lecznicze, działanie, zastosowanie ...

 

Kardamon - aromatyczna przyprawa: historia, właściwości, zastosowanie

Kardamon

Kardamon jest najstarszą i zarazem jedną z najdroższych przypraw na świecie. Z jego macerowanych w wodzie nasi...

   

Imbir - właściwości lecznicze, zastosowanie

Imbir

Imbir jest nazywany współczesnym cudem botaniki, rozgrzewa, łagodzi ból, działa jak afrodyzjak - czego jeszcze...

 

Goździki i ich niezwykłe właściwości

Goździki

Choroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś są coraz ...

   

Niezwykłe właściwości zwykłych przypraw

Przyprawy

Przyprawy niewątpliwie wzbogacają smak i aromat potraw. Stosujemy je na co dzień, nie zawsze domyślając się, c...

 

Koper włoski (fenkuł) - właściwości, zastosowanie, uprawa, przepisy

Koper włoski

Koper  włoski (fenkuł włoski) jest znanym i cenionym surowcem lecznic...