Roślinne mleko owsiane - zamiennik mleka krowiego: właściwości. Jak je zrobić?

Mleko owsianeO mlekach roślinnych mówi się wiele: że są zdrowe, smaczne i stanowią ciekawą alternatywę dla mleka krowiego. Obecnie do grupy tych napojów dołącza mleko owsiane: zdrowy i smaczny napój pozyskiwany z popularnych płatków.

Stanowi źródło żelaza i błonnika, można go używać w kuchni oraz przygotowywać z jego wykorzystaniem domowej roboty kosmetyki.


Mleko owsiane i jego zalety

Mleko owsiane pozyskiwane jest z płatków owsianych i jego obecnie bardzo popularnych napojem roślinnym. W smaku nieco podobne jest do mleka sojowego ale jest nieco lżejsze i delikatniejsze, to płyn białawy, wodnisty. Jest również bardzo zdrowe, zawiera wiele cennych składników i witamin. Mleko owsiane jest źródłem błonnika, żelaza i witaminy A. Zawiera też witaminę E oraz lecytynę, wspomagającą pamięć i koncentrację uwagi. Owies działa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, krążeniowego oraz nerwowego. To oczywiście także źródło cennych aminokwasów oraz łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też kwas foliowy i potas. Mleko owsiane poleca jest osobom, uczulonym na laktozę: nie zawiera jej, a jest źródłem kwasu foliowego oraz wapnia. Poza tym skutecznie zapobiega chorobom serca oraz nowotworom. Działa antybakteryjnie, zawiera niewiele tłuszczu.

Jak przygotować mleko owsiane?

Mleko owsiane z powodzeniem kupimy w sklepie ze zdrową żywnością oraz w Internecie, można je też prosto i szybko przygotować we własnej kuchni. Czego potrzebujemy? Oczywiście płatków owsianych oraz wody w proporcji 100 ml wody na jedną łyżkę płatków owsianych. Namoczone przez kilka godzin płatki umieszczamy w blenderze i zalewamy wodą, dodajemy cukier lub odrobinę soli i miksujemy. Po około minucie otrzymujemy papkę, która zalewamy wodą i odstawiamy. Po pewnym czasie zlewamy płyn i otrzymujemy zdrowe i smaczne mleczko owsiane. Możemy do niego dodać również cukier waniliowy, odrobinę kakao czy wiórki czekoladowe, otrzymamy w ten sposób wersje smakowe. Pozostałą papkę możemy wykorzystać do wypieku ciasteczek owsianych. Domowej roboty mleko owsiane możemy przechowywać maksymalnie 2-3 dni w lodówce.

Zastosowanie mleka owsianego w kuchni

Mleko z płatków owsianych ze względu na swoje właściwości i ciekawy smak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania smacznej zupy mlecznej oraz koktajli. Jest polecane do przygotowywania smacznych owsianek oraz zup mlecznych, na przykład z ryżem czy makaronem. Mlekiem owsianym można tez zalać płatki: otrzymamy smaczne i zdrowe śniadanie. W przypadku koktajli również mamy szerokie pole do popisu: mleko owsiane świetnie komponuje się z różnymi owocami, w tym z truskawkami, brzoskwiniami czy owocami leśnymi. Warto spróbować także wypieków z dodatkiem mleka owsianego, zarówno ciasteczek, jak i ciast i chleba. Doskonale nadaje się do ciasta na naleśniki i gofry. Nie poleca się stosowania go do kawy, lekko ją osładza ale nie zabiela, napój jest jedynie bardziej rozwodniony.

Mleko owsiane jako naturalny kosmetyk

Mleko owsiane - poza swoją popularnością w kuchni - zyskuje także na znaczeniu jako naturalny kosmetyk. Jest oczywiście składnikiem wielu gotowych produktów, w tym balsamów do ciała, kremów do twarzy czy kremowych żeli pod prysznic ale i peelingów. Mleko owsiane często jest też składnikiem mydeł. W domu również możemy przygotować szereg kosmetyków z wykorzystaniem mleka owsianego. Jest doskonałe dla skóry i włosów: doskonale nawilża oraz odżywia. Zaleca się nawet kąpanie niemowląt w mleku bądź płatkach owsianych. Dodawanie mleka zalecane jest także dorosłym, taka kąpiel przywodzi na myśl relaksujące rytuały w najlepszych SPA. Mleko można traktować jako tonik do twarzy, ponieważ dobrze oczyszcza i skutecznie łagodzi podrażnienia.

Ocena: 4.8

Komentarze