Rumianek - właściwości, zastosowanie dawniej i dziś

RumianekRumianek pospolity jest rośliną stosowaną w leczeniu, sięgamy po niego przy wielu dolegliwościach jak np. ból brzucha, gardła lub chociażby dla własnej przyjemności. Rumianek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, pobudza przemianę materii, przyspiesza gojenie ran i neutralizuje działanie toksyny bakteryjnej. Posiada także właściwości rozkurczające, rozszerza naczynia krwionośne, a także działa przeciwstresowo.

Rumianek jest uprawiany w Polsce jako roślina zielarska. Zaliczany jest do gatunku astrowatych (astrowate są jedną z najliczniejszych rodzin roślin naczyniowych). Roślina występuje też w stanie dzikim w Europie - rumianek można napotkać na terenie Kaukazu, Uralu, Afganistanu, Indii. Rumianek można spotkać też w Australii i Ameryce Północnej - który jako gatunek zawleczony (gatunek napływowy) rozprzestrzenił się w środowisku naturalnym.

Surowcem zielarskim są koszyczki zbierane na początku kwitnienia w suche i słoneczne dni. Koszyczki suszy się rozkładając cienką warstwą na płachcie - tak pozyskany rumianek zawiera najwięcej substancji czynnych, bogaty jest w olejek rumiankowy (eteryczny), posiada też w swoim składzie flawonoidy, terpentynę, kumarynę, kwasy organiczne, śluzy, cholinę oraz składniki mineralne - jest doskonałym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia.

W różnych wierzeniach przypisywano mu właściwości magiczne, jak np. z grzesznymi myślami może pomóc umycie rąk w wywarze rumianku , a aby schronić dom przez złymi mocami wystarczyło skropić dom tym oto wywarem. A w rzeczywistości te kwiatki zawierają substancje, które ciężko znaleźć wśród innych pospolitych roślin. Rumianek w ogromnej ilości posiada dużą ilość, aż do około 1,5% olejku eterycznego bogatego w związki o charakterystycznych właściwościach, m. in. chamazulen, który działa przeciwalergicznie.

Jako roślina lecznicza stosowany jest na wiele dolegliwości, niesie ze sobą wiele korzyści, jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych oraz gotowych preparatów.

Zastosowania lecznicze rumianku

Napar z tej rośliny można zastosować wewnętrznie tj. pić oraz zewnętrznie np. przemywać skórę.

Na podrażnienia i stany zapalne spojówek

Podrażnienia i stan zapalny spojówek - roślina posiada właściwości ściągające i przeciwzapalne, hamuje wydzielanie histaminy. Kompres z rumianku skutecznie koi podrażnienie i stan zapalny spojówek.

Na przeziębienie

Infekcje jamy ustnej i gardła - substancje zawarte w rumianku: olejek eteryczny, spiroeter oraz alfa - bisabolol sprawiają, że działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej. Stosowany w formie płukanki radzi sobie ze wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi w obrębie jamy ustnej i gardła. Herbaty z rumianku można pić w czasie przeziębienia.

Na ból brzucha

Wzdęcia, bóle brzucha, kolka jelitowa - napar  z rumianku posiada właściwości wiatropędne, łagodzi wzdęcia, wspomaga procesy trawienia. Flawonoidy znajdujące się w kwiatach mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit. Jego działanie antyseptyczne i rozkurczowe rumianku sprawia, że jest on pomocny także przy problemach z pęcherzem moczowym i nerkami.

Problemy z trawieniem - napar  z rumianku posiada właściwości rozkurczające i przeciwzapalne, stosowany przy różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych działa korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy, poprawia przepływ żółci, spożywany przy chorobie wrzodowej żołądka pomaga i przynosi ukojenie. Herbatka z rumianku wypita po obfitym posiłku ułatwi jego strawienie.

Na stres

Rumianek potrafi też zapobiec złemu samopoczuciu. Posiada działanie antystresowe, uspokaja i odpręża - kąpiel z dodatkiem naparu z rumianku pomaga wyciszyć się i odprężyć po męczącym i stresującym dniu, wypicie jednego kubka herbaty z rumianku przed snem pomoże zasnąć. Mało kto wie, ale w bólu żołądka związanym ze stresem i nerwowością rumianek spisuje się na 6.

Na problemy skórne

Rumianek zawiera w swoim składzie: alfa - bisabolol, spiroeter i chamazulen - substancje te sprawiają, że rumianek posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyalergiczne. Okłady z rumianku stosowane są przy różnego rodzaju problemach skórnych takich jak: zmiany trądzikowe, zmiany spowodowane grzybicą, oparzenia, owrzodzenia, kompres z rumianku łagodzi świąd i podrażnienie suchej skóry. Umieszczony na bliźnie pomoże zagoić ranę oraz rozjaśni skórę w tym miejscu. Ta roślina jest naturalnym lekiem w problemach skórnych, leczy stany zapalne, oparzenia słoneczne, a w niektórych przypadkach pomaga w leczeniu łuszczycy.

Dla pielęgnacji ciała

Rumianek jest częstym składnikiem wielu kosmetyków pielęgnujących na całym świecie, dodawany jest między innymi do: szamponów i odżywek do włosów, balsamów, kremów i past do zębów. Jego kojące właściwości często są wykorzystywane w kosmetykach organicznych przeznaczonych do wrażliwych cer. Jego działanie jest oczyszczające, zmiękczające, ujędrniające oraz wygładzające. Na bazie rumianku można zrobić domowe kosmetyki jak np. tonik do twarzy, wyżej wymienione płukanki do włosów lub nawet peelingi. Rumianek dodawany jest do mieszanek ziołowych oraz gotowych preparatów aptecznych, niezwykłe właściwości tej niepozornej i delikatnej rośliny sprawiają, że jest znana i powszechnie stosowana z uwagi na swoje cenne zalety i działanie.

Dla pielęgnacji włosów i na ich rozjaśnienie

Pielęgnacja włosów - rumianek ma działanie pielęgnujące włosy, często występuje jako jeden ze składników w kosmetykach do włosów. Napar  z rumianku zapobiega przetłuszczaniu skóry głowy, wypadaniu włosów, odżywia i wzmacnia cebulki włosów oraz pomaga w walce z łupieżem. Rumianek ma właściwości rozjaśniające, zatem po myciu włosów można spłukać włosy naparem z rumianku. Należy pamiętać, że ta roślina wysusza, dlatego lepiej będzie po płukaniu użyć nawilżającej odżywki do włosów. Efekt nie będzie oczywiście tak mocny i szybki jak po sztucznych rozjaśniaczach, ale na pewno mniej zniszczy włosy.

Ocena: 4.9

Komentarze

Agata
Rumianek to bez wątpienia jedno z najpopularniejs zych i najczęściej stosowanych ziół. Korzystne działanie tej rośliny było znane medycynie ludowej od stuleci. Niepozorny, biały kwiat zalecany jest w przypadku wielu różnych problemów w postaci herbatki. Aby przynosiła efekty, należy stosować ją systematycznie, najlepiej dwa razy dziennie przez okres co najmniej kilku tygodni.