Sok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie

Sok z brzozy - oskołaNiegdyś nieodzowny element polskiej wiosny, jeszcze do niedawna zapomniany - dziś przebojem wkracza na półki polskich sklepów.

Mowa o oskole - soku z brzozy (Succus Betulae) będącym od lat jednym z głównych zdrowotnych eliksirów naszych babć.

Czym jest oskoła?

Oskoła to tradycyjne słowiańskie określenie wody brzozowej nazywanej też czasem sokiem brzozowym czy bzowiną. Pozyskiwana jest wczesną wiosną z drzew które jeszcze nie wypuściły zielonych pąków. Poprzez nacięcie pnia lub gałęzi z drzewa zaczyna wysiąkać słodkawa ciecz, którą przy odrobinie finezji na przykład za pomocą rurki i butelki można efektywnie zbierać.

Sok z brzozy posiada specjalne właściwości odżywcze a zarazem zdrowotne, w jego skład wchodzą:

  • proste cukry (łatwe w przyswajaniu),
  • sole mineralne,
  • witaminy,
  • aminokwasy (elementy białek),
  • peptydy (połączenie cząsteczek aminokwasów wiązaniem peptydowym),
  • kwasy roślinne,
  • flawonoidy (działanie antyoksydacyjne)

Właściwości lecznicze i zdrowotne soku z brzozy

Woda brzozowa jest wytworem sterylnym, a jednocześnie jest bardzo miękka. Łatwo przyswajalne mikroelementy, garbniki i peptydy sprawiają że oskoła ma właściwości antyoksydacyjne. Ma działanie detoksykujące, dzięki czemu skutecznie wypłukuje toksyny (oczyszczanie organizmu) oraz wzmacnia odporność. Powinna być zatem przede wszystkim spożywana w okresie zwiększonej zachorowalności na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jej picie jest też naturalnym środkiem profilaktycznym w walce z wieloma rodzajami nowotworów, w tym groźnego raka płuc. Spożywanie soku z brzozy jest więc szczególnie polecane osobom, palącym papierosy oraz biernym palaczom. Sok rewelacyjnie radzi sobie też z wszelkimi problemami trawiennymi, w tym nieżytem żołądka czy chorobą wrzodową. Posiada on również wiele witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B. Jest źródłem żelaza (zapobiega anemii), fosforu, wapnia, potasu oraz aminokwasów. Jest stosowany w profilaktyce chorób serca, zapobiega chorobie niedokrwiennej oraz zakrzepicy. Ponadto, oczyszcza wątrobę oraz nerki. Posiada betulinę, która obniża poziom szkodliwego cholesterolu, przyczyniając się do sprawnej pracy nerek.

Liczne własności zdrowotne wykazuje również sok z młodych liści czy pączków tego drzewa. Każdy z tych soków ma nieco inne właściwości i - co za tym idzie - zastosowanie.

Sok z liści brzozy wykazuje działanie przeciwbólowe, dzięki czemu używany jest w leczeniu dolegliwości bólowych pochodzenia mięśniowego oraz stawowego. Stosuje się go w postaci okładów przy bólach reumatoidalnych, łagodzi ból przy atakach rwy kulszowej, można go wcierać również w postaci maści. Sok z liści wykazuje też działanie moczopędne, pomaga w leczeniu kamieni nerkowych oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Sok z pączków brzozowych ma właściwości przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe, może być więc stosowany przebiegu przeziębienia i grypy. Doskonale radzi sobie z bólem mięśni oraz bólem gardła.

Oskoła jest naturalnym produktem do efektywnego detoksu. Jak go przeprowadzić? Poniżej skuteczny przepis.

Detoks sokiem z brzozy

Kuracja powinna obejmować picie świeżego soku z brzozy, pozyskiwanego wczesną wiosną. Porcja to szklanka pita 2 razy dziennie przez okres 2 tygodni. Co ciekawe, efekty zauważmy już po kilku dniach. Poza oczyszczeniem detoks sokiem pozwala nam na przyspieszenie przemiany materii, zgubienie zbędnych kilogramów oraz pozbycie się uporczywej skórki pomarańczowej, co jest szczególnie ważne dla pań. Ponadto, sok wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, zapobiega tworzeniu się zmarszczek oraz przywraca cerze młody wygląd.

Skąd wziąć sok z brzozy?

Od niedawna możemy go spotkać w dobrze zaopatrzonych sklepach w postaci butelkowanej lub kartonowanej, niestety jest to wersja pasteryzowana a co za tym idzie niepełnowartościowa. Cena soku - około 10zł za litr - też może grać ważna rolę. Tak więc niezmienionym od wieków niezawodnym sposobem jest pozyskanie go własnoręcznie, co gwarantuje nam najlepsze właściwości oraz może być źródłem dużej satysfakcji.

Jak wybrać drzewo i pozyskać sok?

Brzoza, z której chcemy dostać sok powinna rosnąć z dala od miejskiego zgiełku oraz zanieczyszczeń, w tym oddziaływania spalin samochodowych. Drzewo powinno być co najmniej 10-letnie. W pniu wiercimy otwór, umieszczamy w nim rurkę, pod którą podstawiamy naczynie, np. słoik i czekamy aż się napełni. Uzbrójmy się w cierpliwość, sok spływa dość wolno, więc najlepiej przyjść po naczynie wieczorem lub kolejnego dnia. Pamiętajmy, by po uzyskaniu soku zakleić otwór specjalną pastą, zakupimy ją w dobrych sklepach ogrodniczych. Sok przechowujemy w lodówce i powinniśmy go spożyć w ciągu maksymalnie trzech dni.

Sok z brzozy, woda brzozowa, oskoła - pozyskiwanie

Z czym i jak pić sok z brzozy?

Sok z brzozy możemy pić sam, najlepiej lekko schłodzony, a jeśli nam nie smakuje, wzbogacać go innymi dodatkami, dzięki czemu zyska jeszcze więcej właściwości. Doskonale smakuje sok z brzozy z dodatkiem malin. Wystarczy ugotować porcję malin (około 300 gram) w jednej czwartej szklanki wody i ewentualnie dosłodzić. Całość na niewielkim ogniu gotujemy niecałe pól godziny, następnie przecedzamy i łączymy z porcją soku brzozowego (około pół litra). Gotowy sok pijemy w celach leczniczych, np. zwiększaniu odporności. Jest zalecany także w leczeniu przeziębienia i grypy, a ze względu na duża zawartość witaminy C polecany jest także w leczeniu objawów alergii. Kolejny przepis to sok z brzozy z cytryną, witaminowa bomba, którą przyrządza się w bardzo prosty sposób: mieszamy sok z brzozy z sokiem z cytryny w takich samych proporcjach, np. po pół litra. Zestawienie jest doskonałe w przypadku obniżonej odporności, skutecznie oczyszcza organizm oraz usprawnia przemianę materii. Warto spróbować też soku z brzozy z jabłkiem. Wyciskamy sok z 4-5 sporych jabłek (możemy też zetrzeć je na tarce, przegotować i odcedzić na sicie) i mieszamy go z sokiem z brzozy, którego potrzebujemy około pół litra. Taki sok usprawnia procesy przemiany materii, oczyszcza żołądek oraz nerki. Z kolei błonnik zapewnia nam uczucie sytości i walczy z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia czy wzdęcia. Z kolei latem warto wypróbować sok z brzozy z listkami świeżej mięty: napój najlepiej smakuje schłodzony, rewelacyjnie gasi pragnienie, dostarcza nam witamin oraz minerałów. Pamiętajmy, że samego soku z brzozy nie wolno zagrzewać, wiele osób jednak lubi go mrozić.

Sok z brzozy: inne sposoby zastosowania

Co ciekawe, sok z brzozy znajduje zastosowanie nie tylko z kuchni. Można z jego użyciem przyrządzić wiele domowych kosmetyków czy nawet naturalnych leków. Ciekawym przykładem jest olejek z soku z brzozy oraz soku ze świeżych pokrzyw. Miksturę należy wcierać w bolące miejsca: doskonale łagodzi wszelkie dolegliwości, w tym bóle głowy. Można sok z brzozy dodawać do kremów i maści przeciwbólowych: wzmocni ich działanie. Dodanie soku do maści stosowanych na skórę również sprawi, że ich działanie będzie skuteczniejsze. Sok można nakładać na włosy lub dodawać do szamponu czy porcji odżywki. Zabieg taki wzmocni nasze włosy, odżywi je, pomoże uporać się z łupieżem oraz zapobiegnie nadmiernemu wypadaniu włosów.

Podsumowując - specyficzny skład i właściwości fizyko-chemiczne soku z brzozy sprawiają, że może on z powodzeniem stać się elementem naszej zdrowej diety.

Ocena: 5.0

Komentarze

data-matched-content-rows-num="1,4" data-matched-content-columns-num="4,1" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed">