Syrop imbirowy - przepis, właściwości

Syrop imbirowyImbir działa kompleksowo i przyczynia się do poprawy stanu całego naszego organizmu. Nie tylko bardzo skutecznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy oraz wzmacnia odporność, ale również pomaga przy mdłościach i wymiotach (zarówno spowodowanych infekcją żołądkowo - jelitową, jak i tych w czasie ciąży), ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Substancje czynne zawarte w korzeniu imbiru działają przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwbólowo.

Zawiera ona takie cenne składniki jak:

  • przeciwzapalne aldehydy gingerol, zingeron oraz szogalol,
  • olejek eteryczny zawierający kamfen, cyneol, borneol, cytral i felandren,
  • witaminy A, C, E oraz beta - karoten,
  • minerały - wapń, magnez, sód, krzem, żelazo, cynk, fosfor.

Ponadto nie ma skuteczniejszego niż imbir naturalnego leku łagodzącego objawy choroby lokomocyjnej u dzieci i dorosłych. Jest on lepszy niż syntetyczne preparaty, ponieważ nie powoduje senności i zaburzeń koncentracji. Bardzo korzystnie wpływa również na serce i układ krążenia.

Dzięki swoim właściwościom przeciwbólowym imbir jest skuteczny przy uporczywych migrenowych bólach głowy, bólu gardła oraz bólach mięśni i stawów - również tych w przebiegu takich chorób zapalnych jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Syrop imbirowy z miodem i cytryną

Choć już sam imbir ma imponujące właściwości lecznicze, to w połączeniu z miodem i cytryną tworzy niepowtarzalny naturalny lek, który pokona każdą infekcję.

Miód pszczeli od tysięcy lat znany jest ze swoich antybakteryjnych, przeciwwirusowych, wykrztuśnych oraz wzmacniających odporności organizmu właściwości. Jest on szczególnie cenny przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej w nich wydzieliny zapalnej oraz reguluje temperaturę ciała, co pomaga walczyć z gorączką. Dzięki swoim antyseptycznym właściwościom sprzyja też leczeniu wywołanych przez bakterie i wirusy infekcji gardła.

Natomiast cytryna swoje lecznicze działanie zawdzięcza:

  • wysokiej zawartości witaminy C,
  • kwasu cytrynowego,
  • flawonoidów,
  • polifenoli,
  • olejku eterycznego,
  • związków goryczkowych.

Świetnie wspiera system immunologiczny, dodaje energii i poprawia ogólne samopoczucie. Cytryna to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Pomoże uwolnić się od przeziębień i grypy oraz wzmocnić organizm, ale również działa antymiażdżycowo, odmładzająco i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Syrop z korzenia imbiru z miodem i cytryną to więc kompleksowy lek, który pomoże nie tylko w infekcji, ale wspomoże zdrowie całego organizmu. Warto zawsze mieć go w domu.

Syrop imbirowy - przepis

Domowy syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmocni odporność, pomoże zwalczyć wirusy i bakterie oraz złagodzi ból gardła, kaszel i obniży gorączkę. Preparat ten jest nie tylko niezwykle skuteczny, ale również pyszny, dlatego chętnie zażywają go również dzieci.

Do przygotowania syropu imbirowego potrzebne są:

  • 4 centymetry korzenia imbiru,
  • 2 cytryny,
  • około 200 ml miodu - najlepiej sprawdzi się akacjowy, lipowy lub faceliowy.

Najpierw warto porządnie umyć, wyparzyć oraz wysuszyć średniej wielkości słoik. To w nim będzie powstawać lecznicza mikstura. Przygotowanie samego syropu zaczynamy od cytryn. Parzymy je wrzątkiem oraz bardzo dokładnie myjemy szczoteczką, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki wraz ze skórką. Musimy jedynie pamiętać o usunięciu pestek. Imbir obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do przygotowanego wcześniej słoika wlewany dwie łyżki stołowe miodu, a na to kładziemy 4 plasterki cytryny oraz dwie łyżeczki startego imbiru. Następnie powtarzamy te trzy warstwy, aż do wypełnienia całego słoika. Na koniec możemy dodatkowo zalać jeszcze całość nieco większą ilością miodu. Słoik z syropem szczelnie zakręcany i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie można już zażywać syrop. Możemy spożywać sam miodowy płyn, do którego przeszły substancje aktywne z imbiru oraz cytryny, a plasterki cytryny ze startym imbirem wykorzystać na przykład do rozgrzewającej herbaty. Dobrym pomysłem jest również zmiksowanie całej zawartości słoika blenderem na gładką masę i zażywanie w formie gęstej i aromatycznej leczniczej pasty.

Podstawowy przepis na domowy syrop imbirowy na przeziębienie możemy także modyfikować, dodając do niego takich przypraw jak zmielone goździki, szczypta chili, czy łyżeczka kurkumy, co jeszcze wzmocni jego lecznicze właściwości.

Syrop imbirowy to bezpieczny i sprawdzony naturalny lek, który mogą stosować nawet dzieci, osoby starsze raz kobiety w ciąży. Profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu należy przyjmować jedną łyżkę stołową syropu codziennie rano około 30 minut przed śniadaniem.

Z kolei, jeśli już dopadła nas infekcja, zażywajmy syrop imbirowy trzy razy dziennie po jednej dużej łyżce. Już po 2-3 dniach stosowania powinniśmy odczuć znaczną poprawę samopoczucia. Taką zwiększoną dawkę tego naturalnego leku warto wziąć również wtedy, gdy przemokniemy, przemarzniemy i czujemy, że zaczyna nas rozkładać grypa. Jeśli zastosujemy od razu przy pierwszych objawach, jest duża szansa, że pełnoobjawowa infekcja się nie rozwinie i unikniemy choroby.