Szafran - najdroższa przyprawa: właściwości, zastosowania, cena

SzafranSzafran, czyli krokus to znany kwiat ale i cenna przyprawa. Nie bez powodu jedna z najdroższych na świecie… na czym polega fenomen szafranu i dlaczego jest tak pożądany? Czy poza kuchnią też jest przydatny? Warto poznać jego właściwości i dowiedzieć się, jak wykorzystywać szafran w codziennym życiu.

Krokus, czyli szafran

Szafran, zwany również krokusem to rośliną z rodziny kosaćcowatych, posiada piękne, fioletowe kwiaty, które kwitną zwykle jesienią. Liście zaś wykorzystywane są jako przyprawa oraz produkt spożywczy do barwienia potraw. Kwitną silnie po kwitnieniu krokusa. Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a dokładniej z Walencji w Hiszpanii, dlatego często nazywany jest szafranem hiszpańskim. Pojawia się w kuchni śródziemnomorskiej ale i azjatyckiej. Z uwagi na swoje liczne cenne właściwości, szafran traktowany jest zarówno jako roślina ozdobna, przyprawa i produkt spożywczy ale i surowiec medyczny.

Krokus

Co ciekawe, nazwa krokusa pochodzi od imienia bohatera w mitologii greckiej. Według mitu Crocus (Krókos, Koroks) zamieniony został w fioletowy kwiat. Z kolei samo słowo szafran, pochodzi z języka arabskiego i oznacza nić w kolorze żółtym.

Odrobina luksusu w kuchni, czyli szafran jako przyprawa

Szafran możemy kupić jako gotową przyprawę. Bez problemy zakupmy szafran w delikatesach oraz w Internecie. Sproszkowany szafran ma kolor pomarańczowy. Dostępny jest w postaci wysuszonych słupków krokusa. Jedną z najciekawszych informacji o szafranie jest to, że nadaje potrawom żółty kolor, podobnie jak kurkuma, zawiera bowiem barwnik, krocetynę. Szafran ma zdecydowany, silny zapach, możemy wyczuć w nim aromat skoszonej trawy, a nawet nutkę miodu. W smaku zaś jest cierpki, gorzki. Użytkowany jest w kuchni jednak nie tylko z tego powodu ale i z uwagi na swoje właściwości. Szafran służy bowiem zarówno do barwienia, jak i aromatyzowania potraw. Doskonale barwi sosy oraz ryż. Dodawany jest także do ciast oraz bułeczek. Wykorzystywany jest też do wszelkiego typu drinków oraz deserów.

Szafran przyprawa

Właściwości lecznicze szafranu

Lek na depresję i problemy trawienne, czyli szafran w medycynie

Szafran to także znany surowiec medyczny. Z uwagi na swoje właściwości wykorzystywany jest w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Zawiera karotenoidy, w tym beta karoten, znany i ceniony przeciwutleniacz. Dzięki niemu szafran wzmacnia naszą odporność oraz zapobiega nie tyko przez drobnymi infekcjami ale i rożnymi schorzeniami, w tym nowotworem. Wykazuje też działanie przeciwdrgawkowe, wspomaga pracę układu krwionośnego oraz pokarmowego. Pobudza apetyt oraz niweluje problemy trawienne, w tym wzdęcia, biegunki czy zaparcia. Jego działanie jest wykorzystywane w terapii zaburzeń nastroju, w tym depresji. Podnosi bowiem poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia oraz dopaminy. Jego stosowanie jest więc zalecane głównie w okresie jesienno-zimowym, kiedy możemy uskarżać się na gorsze samopoczucie i brak chęci do działania. To jednak nadal nie wszystko. Szafran przyspiesza gojenie ran, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne. Sporządzanie naparu z szafranu zalecane jest w przypadku bolesnych kolek u niemowląt. Ponadto, szafran zawiera wiele cennych składników, takich jak potas, żelazo, cynk, selen, magnez czy wapń.

Inne zastosowania szafranu

Poza tym, że szafran wykorzystywany jest w kuchni, z jego zalet korzysta się także w innych dziedzinach życia. Traktowany jest jako roślina ozdobna i hodowany w domowych ogródkach. Szafran, znany wtedy bardziej jako krokus, to roślina bardzo estetyczna, doskonale komponuje się z innymi kwiatami, nadając rabatom ciekawego charakteru. Szafran nie ma dużych wymagań, potrzebuje jednak próchniczej gleby oraz dobrego nasłonecznienia. Zbieramy znamiona słupka i wykorzystujemy jako przyprawę. Szafran stosowany jest także jako barwnik poza przemysłem spożywczym, w tym do barwienia tkanin czy produkcji perfum, a w starożytności używano go jako afrodyzjaku.

Dlaczego on tyle kosztuje? Cena szafranu

Opakowanie przyprawy o wadze 0,3 grama kosztuje około 15 złotych. Wiele osób dziwi się, dlaczego szafran jest taki drogi. Odpowiedź jest prosta: z uwagi na ilości kwiatów, niezbędną do wytworzenia kilograma przyprawy. To aż 150 tysięcy, co odpowiada pond 450 tysiącom znamion szafranu uprawnego. Wszystko zbierane jest ręcznie, co podwyższa wartość gotowej przyprawy.

Przeciwwskazanie do stosowania szafranu

Szafranu nie zaleca się kobietom w ciąży, gdyż jego spożycie zwiększa ryzyko poronienia. Pamiętajmy jednak, że przedawkowanie szafranu może skończyć się ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią! Jest to związane z jego działaniem przeciwdepresyjnym. Badania wskazują, że śmierć wywołuje porcja 20 gramów szafranu na kilogram masy ciała.

Komentarze