Szklane i ceramiczne naczynia do pieczenia. Porównujemy możliwości!

Ceramiczne naczyniaPrzyrządzanie zdrowych i smakowitych dań nie byłoby możliwe, gdyby nie naczynia żaroodporne. To dzięki nim możemy zapiekać potrawy w piekarniku, czyniąc je soczystymi, pełnymi aromatów i niezwykle smacznymi. Do wyboru mamy dwa główne typy naczyń, które sprawdzą się na tę okazję, a mianowicie naczynia szklane oraz naczynia ceramiczne. Które z nich będzie w stanie spełnić nasze oczekiwania?

Szklane naczynia żaroodporne

Szklane naczynia żaroodporne są jednymi z najbardziej popularnych. Szkło świetnie sprawdza się w kontakcie z produktami spożywczymi, bo jest obojętne chemiczne i bezwonne. Nie wydziela żadnych toksycznych substancji, nawet pod wpływem wysokiej temperatury. Dużym atutem jest jego przezroczystość, dzięki której możemy kontrolować, na jakim etapie pieczenia jest nasza potrawa. Szkło nie przejmie zapachów potraw, ale i pieczone czy duszone produkty nie zaczną nagle pachnieć szkłem.

Jeśli wybieramy takie kompozycje, warto pamiętać, by były dopasowane kształtem i rozmiarami do naszych potrzeb. Gdy rzadko pieczemy coś w piekarniku, nieduże naczynie będzie wystarczającym. Jeśli zaś wolimy piec i dusić zamiast smażyć na patelni, możemy wybrać większe naczynie, w którym zmieści się danie dla całej rodziny. W naszej kuchni równie dobrze może zagościć kilka takich naczyń, w podobnych bądź różnych kształtach i o różnych rozmiarach. Jeśli różnica jest jedynie w tych ostatnich, warto wybierać naczynia, które można włożyć jedno w drugie. W ten sposób oszczędzamy miejsce w szafkach kuchennych.

Ceramiczne naczynia żaroodporne

Estetycznym, a nawet eleganckim produktem, stanie się ceramiczne naczynie żaroodporne. To zwykle wykonanie, które zachwyca kolorystyką bądź zdobieniami. Upieczoną potrawę możemy podać bezpośrednio do stołu, bo ceramiczne naczynie staje się ozdobą przyjęcia. Zarówno rodzinnego, jak i oficjalnego, gdy odwiedzają nasz ważni goście.

Wysoka jakościowo ceramika znosi nie tylko wysokie temperatury. Równie dobrze można w niej mrozić potrawy. Gwarantuje, że każde danie będzie dopieczone, smaczne i wilgotne. Uwaga zwrócona na wysoką jakość wykonania jest ważną, bo tylko taki produkt wykaże się odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nie chcemy przecież, żeby nasza elegancka ceramika w piekarniku zaczęła się szczerbić czy odpryskiwać. Takie naczynie nie przestaje spełniać swoich funkcji użytkowych, ale niestety nie jest już tak ładnym.

Uniwersalne zasady

Przytoczyć można zasady wyboru zarówno szklanych, jak i ceramicznych naczyń żaroodpornych, których warto się trzymać. Zwróćmy uwagę na kształty. Prostokątne czy kwadratowe naczynia świetnie się sprawdzają w naszych kuchniach, ale wyjęcie potrawy może stwarzać nieco problemów. Okrągłe i owalne wykonania w tym aspekcie są najlepsze.

Nasze naczynia powinny być pozbawione żłobień, zakamarków czy ostrych kątów, bo nie dość, że staną się niepraktyczne podczas wyjmowania potrawy, to zacznie się w nich gromadzić jedzenie. Szybko zastygnie w piekarniku i jego późniejsze "wydłubanie" i doczyszczenie naczynia, będzie naprawdę trudnym zadaniem. Nie wspominając o tym, że przy takim pozbywaniu się zaschniętych zabrudzeń na siłę, łatwo uszkodzić szklany lub ceramiczny produkt.

Na naczyniach tego typu nierzadko znajdują się ozdoby. Rezygnujmy z takich propozycji, bo szybko ulegną zniszczeniu w wysokiej temperaturze. To samo tyczy się uchwytów, które ułatwiają korzystanie z naczyń żaroodpornych. Jeśli są to integralne części szklane czy ceramiczne, tym lepiej dla nas. Gdy jednak przed sobą mamy produkt z plastikowymi uchwytami, lepiej poszukajmy innego wykonania. Plastik stopi się w piekarniku i przysporzy więcej problemów niż jest tego wart.

Dopasowanie do kuchennej aranżacji

Nie mniej ważny pozostaje aspekt estetyczny. Jeśli nasze dania mają trafiać wprost na stół i liczymy na najwyższą elegancję, wybierzmy ceramiczne naczynia, w ciekawych kształtach czy kolorystyce dopasowanej do stylistyki wnętrza, nie tylko kuchennego. Gdy chodzi głównie o funkcjonalność, szklane naczynia z powodzeniem spełnią nasze oczekiwania.

Więcej o naczyniach żaroodpornych i nie tylko, znajdziemy pod adresem https://dogotowania.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze