Tłuszcze

Smalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?

Gęsi smalec

Smalec kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Co ciekawe, dzisiaj ...

 

Czym jest masło klarowane (oczyszczone, ghee)? Właściwości i zastosowanie

Masło klarowane, oczyszczone, ghee

Na przestrzeni ostatnich lat tłuszcze zwierzęce wypracowały sobie złą sławę. Powodują wzrost poziomu cholester...

   

Oliwa z oliwek - historia, właściwości, kalorie, zastosowania

Oliwa z oliwek

W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek znana jest od tysięcy lat, w Polsce zadomowiła się dopiero w XVI w...

 

Olej lniany - właściwości, zastosowanie

Olej lniany

Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3. ...

   

Olej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie

Olej z pestek winogron

Ceniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej zdrowych...