Tłuszcze
Smalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?
Smalec kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Co ciekawe, dzisiaj ...
Czym jest masło klarowane (oczyszczone, ghee)? Właściwości i zastosowanie
Na przestrzeni ostatnich lat tłuszcze zwierzęce wypracowały sobie złą sławę. Powodują wzrost poziomu cholester...
Oliwa z oliwek - historia, właściwości, kalorie, zastosowania
W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek znana jest od tysięcy lat, w Polsce zadomowiła się dopiero w XVI w...
Olej lniany - właściwości, zastosowanie
Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3. ...
Olej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie
Ceniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej zdrowych...