Tymianek: lecznicze właściwości aromatycznej przyprawy

TymianekTymianek, czyli thymus vulgaris to roślina z rodziny jasnotowatych, tak jak macierzanka, bazylia czy melisa. Od wieków jest stosowany w kuchni - jest aromatyczną przyprawą, dzięki której nasze potrawy nabierają wyjątkowego charakteru.

Tymianek jest rośliną miododajną, może nas zaskoczyć nie tylko smakiem i wspaniałym zapachem, ale też swymi leczniczymi właściwościami. Dlaczego ta przyprawa powinna na stałe zagościć w naszej kuchni?

Tymianek: jakie właściwości lecznicze znajdziemy w tej roślinie?

Tymianek ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, zwalcza bakterie i grzyby, a także pasożyty. Tak szerokie spektrum działania wynika z dużej zawartości karwakrolu, tymolu, związków trójterpenowych, garbników, substancji goryczkowych, związków fenoli i flawonoidów. Niezwykłą moc tymianku możemy wykorzystać w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, przy czym roślina ta wyjątkową skutecznością odznacza się w walce z bólem gardła, pomaga również wydalić zbierający się śluz z dróg oddechowych (działanie wykrztuśne). Osoby z nawracającymi schorzeniami dróg oddechowych powinny używać dużo tego zioła, suszonego oraz świeżego. Pobudza krążenie krwi w naczyniach włosowatych, reguluje łaknienie, pobudza wydalanie moczu, wywołuje miesiączkę, zwiększa liczbę białych krwinek. Ożywia i lekko podnosi ciśnienie. Tymianek będzie też cennym wsparciem dla tych, którym wiele przykrych dolegliwości sprawia układ pokarmowy. W walce z biegunkami i dolegliwościami wątrobowymi tymianek sprawdza się doskonale. Antyzapalne właściwości tej przyprawy sprawiają z kolei, że z tymianku i jego leczniczych właściwości mogą z powodzeniem korzystać te osoby, którym życie utrudniają stany zapalne stawów. Moc zioła z pewnością docenią też te kobiety, które cierpią z powodu infekcji intymnych oraz zapalenia pochwy. Można go wykorzystać do poprawy stanu skóry, ponieważ działa odkażająco i regenerująco, oraz ściągająco.

W tymianku znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia olejków eterycznych, które pomagają w walce z groźnymi przypadłościami. Olejek z tymianku może wywoływać przejściowe zaczerwienienie skóry, spowodowane silnym działaniem. Działa jednakże niszcząco na m. in. meningokoki, prątki gruźlicy, gronkowiec złocisty, dur, a nawet wąglik. Tymol, składnik olejku eterycznego z tymianku, również ma zastosowanie w lecznictwie. Można go nabyć w postaci proszku. Stosuje się go jako środek m. in. przeciwbakteryjny, antyseptyczny i ściągający. Użyty zewnętrznie jest świetny jako środek do odkażania ran, wyprysków, łagodzenia świądu.

Tymianek jest też źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Przyprawa ta może nam dostarczyć sporych ilości witaminy B2 oraz beta-karotenu, znajdziemy w niej również sporo witaminy A oraz witaminy C. Potas, wapń i magnez to kolejne substancje, dzięki którym tymianek staje się tak wartościowym dodatkiem do naszej diety.

Tymianek - przyprawa

Tymianek w walce o piękny wygląd

Z niezwykłych właściwości tymianku można korzystać w walce z licznymi schorzeniami, świetnie sprawdzi się on również w starciu z dolegliwościami o charakterze dermatologicznym. Przeciwzapalne i odkażające właściwości tej rośliny sprawiają, że staje się ona cennym wsparciem dla osób walczących z trądzikiem. Wyciąg z tymianku może się jednocześnie okazać skutecznym sposobem na rozwiązanie wielu problemów z łupieżem oraz z przetłuszczającymi się włosami. Niezwykłe właściwości tej przyprawy można wykorzystać także w trakcie codziennej pielęgnacji jamy ustnej. Tymianek często pojawia się przecież w płynach do płukania jamy ustnej lub w pastach do zębów, w których odgrywa rolę bardzo ważną. Dlaczego? Bo ta roślina lecznicza rewelacyjnie wspiera nasze dziąsła i przyspiesza proces ich regeneracji.

Tymianek w kuchni

Gorzki smak oraz aromatyczny zapach to czynniki, dzięki którym stał się tymianek przede wszystkim jedną z najpopularniejszych roślin przyprawowych w naszych domach. Dzięki niemu nasza dieta staje się zdrowsza, a liczne przepisy na dania z jego dodatkiem sprawiają, że nasze menu jest ciekawe i różnorodne. W jaki sposób warto korzystać z tej przyprawy w kuchni? Tymianek to przede wszystkim rewelacyjna przyprawa do drobiu oraz do ryb, idealnie komponuje się on również z dziczyzną.

Przykłady zastosowania tymianku

  • Aby się wzmocnić, przyrządź sobie herbatkę z tymianku. Zalej wrzątkiem proszek, pozwól, aby naciągnął i pij w sezonie grypowym do trzech razy dziennie. Napar ten pomaga też we wzdęciach, problemach z trawieniem, zwalcza glisty, reguluje miesiączki. Jednocześnie można zioło to dodawać do zup, sosów czy marynat itp.
  • Zamiast kupnego peelingu z mnóstwem takich szkodliwych składników jak glikole polietylenowe, disodium EDTA itp., możesz zrobić sobie odżywczy i aromatyczny peeling z naturalnych składników. Zaparz przez kilka minut w szklance łyżeczkę suszonego tymianku i lawendy. Dodaj 2 łyżki naturalnej glinki odpowiedniej dla twojej skóry, do tego łyżkę mleka i kilka kropel olejku z lawendy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Nałóż na twarz na kilka minut. Zmyj i przetrzyj tonikiem. Jest to świetny sposób na wygładzenie i odmłodzenie twarzy. Wystarczy ją zrobić raz na dwa tygodnie.
  • Tymianek ze swoim pobudzającym działaniem jest też dobrym środkiem na wypadające włosy. Aby skorzystać z jego właściwości, można zrobić odwar w proporcjach 1 litr wody na 1 szklankę tymianku. Gotuj roślinę na małym ogniu bez przykrycia, aż wody ubędzie. Wcieraj we włosy codziennie, a ich stan na pewno się poprawi.
  • Niestety, dzieci czasem zarażają się wszawicą. Aby pozbyć się tej przykrej dolegliwości, zaopatrz się w olejek eteryczny z tymianku, z sosny, rozmarynu, cynamonu. Zrób mieszankę w ilości 0, 25 l. Masuj skórę głowy i wyczesuj włosy dwa razy dziennie przez kilka dni. Są to mocne olejki, których wszy nie znoszą. Po trzech dniach problem powinien się rozwiązać.
  • Wieczorne oczyszczanie ciała może być również rytuałem odmładzająco-zdrowotnym. Zaopatrz się zawczasu w suszone zioła: tymianek, szałwię, rozmaryn, hyzop, płatki róży i fiołka. Gotuj przez kilkanaście minut, dorzuć nieco soli zwykłej lub Epsom, do tego trochę octu jabłkowego. Odcedź i wlej do wanny. Ta niesamowita mieszanka pobudzi cię, wygładzi ciało i rozjaśni umysł.
  • Naturalny sposób na pocące się dłonie, to napar z tymianku, przecedzony i wystudzony, z dodatkiem spirytusu kamforowego. Umyj ręce tym naparem, osusz, możesz natrzeć je talkiem. Powtarzaj w miarę potrzeby, a pozbędziesz się problemu.
  • Tymianek możemy spotkać w pastach do zębów, płynach do płukania ust. Olejek tymiankowy działa tak silnie odkażająco, np. na jamę ustną że wystarczy odrobina suszonego tymianku do mycia zębów, aby je wyczyścić i wspomóc dziąsła w przypadku ich krwawienia. Aby ułatwić sobie aplikację, tymiankowy proszek należy wymieszać z naturalną glinką.
  • Na uporczywy kaszel można przygotować sobie taką mieszankę - po 10 g tymianku, anyżu, kwiatów malwy i dziewanny, babki lancetowatej, kopru włoskiego, skórki pomarańczowej niekandyzowanej oraz 20 g korzenia prawoślazu wymieszaj. Weź łyżkę mieszanki, zalej wrzątkiem i odstaw do naciągnięcia. Przecedź i wypij między posiłkami trzy razy dziennie.
  • Na łysienie plackowate również można coś poradzić wspomagając się ziołami. Wymieszaj poniższe zioła w równych proporcjach: tymianek, pokrzywę, krwawnik, łopian, fiołek trójbarwny, perz, tatarak, pięciornik, przywrotnik, skrzyp polny, liście brzozy. Pij herbatkę dwa razy dziennie za każdym razem przyrządzając ją na świeżo.
  • Na zapalenie zatok urządź sobie inhalację. Weź po łyżce tymianku, mięty, lawendy, rumianku i melisy, zalej wrzątkiem, odstaw na pół godziny. Następnie wlej do miski z mocno ciepłą wodą, przykryj głowę ręcznikiem i wdychaj nie dłużej niż 15 minut. Potem odpocznij i daj organizmowi się zregenerować.
  • W przypadku częstych infekcji można spożywać 3 krople olejku tymiankowego wymieszane z łyżeczką miodu trzy razy dziennie. Zrób z niego inhalację, aby poprawić stan twoich dróg oddechowych. Świeże listki można także żuć, jeśli chorujesz na astmę lub anginę. Jeśli wymieszasz wywar z tymianku z oliwą uzyskasz świetny kompres na rany i ukąszenia.
  • Aby odkrztusić zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, przyrządź sobie kąpiel. Zrób odwar z większej ilości tymianku i dodaj do wody. Pozostałości włóż do cienkiego woreczka, zawiń go i również włóż do wanny. Taka kąpiel pomoże ci też, jeśli cierpisz na artretyzm i dnę.
  • Jeśli masz problem z trawieniem, możesz przygotować napój, który nie tylko je wyreguluje, ale i dostarczy bogactwa składników odżywczych twojemu organizmowi. Wyciągnij ze spiżarki dawno nieużywaną sokowirówkę i do dzieła! Dwie marchewki, dwa pomidory, ząbek czosnku oraz burak dostarczą soku, do którego dodasz nie więcej niż po pół łyżeczki suszonego tymianku, kopru, kurkumy, kminu, bazylii i ewentualnie odrobinkę pieprzu cayenne (jeśli lubisz ostre smaki!), lub mielonych goździków (jeśli wolisz na słodko i aromatycznie). Wypij od razu, wymyj urządzenie i już go nie chowaj! Z pewnością ci się jeszcze przyda!
  • I na koniec odmładzająca herbatka. Wymieszaj suszone zioła, takie jak: tymianek, mięta, szałwia, melisa, rozmaryn i oregano. Rób napar z jednej łyżeczki i pij go regularnie, a zobaczysz efekty. Taka mieszanka działa przeciwutleniająco (przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki).

Tymianek to jedna z tych roślin leczniczych, które swą wszechstronnością mogą zaskoczyć każdego. Z jego niezwykłych właściwości możemy korzystać zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, jest jednocześnie tymianek cennym lekiem na wiele uciążliwych dolegliwości. Wniosek? Warto tę aromatyczną roślinę przyprawową włączyć do swej diety i postawić na przepisy na te dania, w których przyprawa ta odgrywa istotną rolę. Wyjdzie nam to na zdrowie, a i na smak potraw doprawionych tymiankiem narzekać nie będziemy.

Uwagi

Tymianek ma silne działanie. Olejek z tymianku może działać drażniąco, nie wolno go używać w postaci nierozcieńczonej. Kobiety ciężarne oraz dzieci do drugiego roku życia powinny ograniczyć spożycie tej rośliny. Jeśli masz choroby tarczycy, jest to również wskazane unikanie tego zioła. Tymol - stosowany doustnie w formie nierozcieńczonej może wywoływać bóle głowy, zapalenie błony śluzowej żołądka, a nawet krwiomocz. Nie należy stosować go razem z alkoholem.

Komentarze


PrzyprawyPrzyprawy niewątpliwie wzbogacają smak i aromat potraw. Stosujemy je na co dzień, nie zawsze


Wasabi -chrzan japońskiKuchnię japońską zna każdy z nas, choćby ze słynnego sushi, które ma zarówno swoi


KaparyKapary coraz częściej widujemy w sklepach ale ich popularność rośnie bardzo powoli. Dlaczego tak s


Lubczyk ogrodowyLubczyk kojarzy się nam z przyprawą, której używamy w kuchni ale tak naprawdę