Warzywa
Brukiew - właściwości, wartości odżywcze, uprawa
Brukiew często jest nazywana karpielem lub kwaczkiem. Jeszcze do niedawna była uważana przede wszystkim za war...
Rukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli
Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właści...
Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie
Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny. Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w...
Łoboda ogrodowa - charakterystyka, uprawa, kuchnia
Łoboda ogrodowa to warzywo, które było znane i cenione już w czasach starożytnych. Jest ono nie tylko bardzo s...
Bakłażan - właściwości, wartości odżywcze. Jak go przygotować?
Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tysiącleci j...
Pomidor - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Pomidory w kuchni
Pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw, zaraz po ziemniakach, sałacie oraz ce...
Bób - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa. Bób w kuchni
Bób jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego ślady znaleziono w wykopaliskach pochodzących z epoki brą...
Kapusta kiszona - właściwości, walory zdrowotne i odchudzające
Kiszona kapusta świetnie smakuje i wykazuje świetny wpływ na zdrowie. Warunkuje rozwój odpowiedniej mikroflory...
Okra - piżmian jadalny
Okra jest nazywana warzywem mądrości. Uprawiana od ponad 5 tysięcy lat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchn...
Rabarbar ogrodowy i lekarski - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Chociaż jest warzywem, wiele osób uparcie twierdzi, że to owoc. Kojarzy się przede wszystkim z babcinym kompot...
Więcej artykułów…
- Skorzonera (inaczej czarny korzeń, wężymord) - właściwości, uprawa, przepisy
- Ziemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany
- Pietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie
- Co potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego
- Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - właściwości, smak, przepisy
- Roszponka - księżniczka wśród warzyw