Warzywa

Łoboda ogrodowa - charakterystyka, uprawa, kuchnia

Łoboda ogrodowa

Łoboda ogrodowa to warzywo, które było znane i cenione już w czasach starożytnych. Jest ono nie tylko bardzo s...

 

Rośliny strączkowe - właściwości, składniki odżywcze, potrawy

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są pełne ważnych składników odżywczych: mają niską zawartość tłuszczu, są bogate w minerały...

   

Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

Pasternak

Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny. Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w...

 

Papryka - właściwości, wartości odżywcze, rodzaje, przepisy

Papryka

Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw, dostępne jest w kilku kolorach, wersjach, odmianach. Jest smacz...

   

Bakłażan - właściwości, wartości odżywcze. Jak go przygotować?

Bakłażan

Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tysiącleci j...

 

Pomidor - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Pomidory w kuchni

Pomidor

Pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw, zaraz po ziemniakach, sałacie oraz ce...

   

Bób - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa. Bób w kuchni

Bób

Bób jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego ślady znaleziono w wykopaliskach pochodzących z epoki brą...

 

Okra - piżmian jadalny

Okra - piżmian jadalny

Okra jest nazywana warzywem mądrości. Uprawiana od ponad 5 tysięcy lat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchn...

   

Brukiew - właściwości, wartości odżywcze, uprawa

Brukiew

Brukiew często jest nazywana karpielem lub kwaczkiem. Jeszcze do niedawna była uważana przede wszystkim za war...

 

Rabarbar ogrodowy i lekarski - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Rabarbar

Chociaż jest warzywem, wiele osób uparcie twierdzi, że to owoc. Kojarzy się przede wszystkim z babcinym kompot...