Właściwości cynku: gdzie jest najwięcej?

Właściwości cynkuCynk to niezwykle ważny dla naszego zdrowia mikroelement, którego jednak nasze ciała nie potrafią same wytwarzać. Dlatego tak ważna jest dbałość o dostarczanie go w diecie lub poprzez suplementację, by nie nabawić się niedoborów skutkujących w poważnych problemach zdrowotnych.

Rola cynku w organizmie

W organizmie ludzkim zawartość cynku jest śladowa, bo wynosi ona zaledwie 2 do 4 gramów, z czego około 80% znajduje się w kościach, mięśniach oraz skórze. Ten pierwiastek metaliczny jest jednak niezbędny dla zdrowia człowieka. Uczestniczy w wielu procesach metabolicznych oraz aktywuje szereg ważnych enzymów, których jest składnikiem. Ponadto, wpływa na utrzymanie kluczowej dla życia człowieka równowagi kwasowo-zasadowej oraz jest stabilizatorem witaminy E w tkankach. Odpowiada za prawidłowy podział komórek i jest szczególnie ważny w procesie rozwoju płodu. Dodatkowo, jest on kluczowy do prawidłowego funkcjonowania wielu hormonów. Nie może go więc zabraknąć dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, ponieważ wpływa na wydzielanie somatotropiny - hormony wzrostu. Uczestniczy również w magazynowaniu insuliny i jest ważnym czynnikiem odpowiadającym za sprawną pracę trzustki i tarczycy.

Niedobory cynku - objawy

Do niedoborów cynku należą między innymi:

  • łamliwe paznokcie;
  • wypadanie włosów;
  • problemy skórne - pojawianie się zmian zapalnych;
  • trudne gojenie się ran;
  • obniżenie odporności;
  • zaburzenia węchu i smaku;
  • nieregularne miesiączki;
  • stany przewlekłego zmęczenia;
  • brak apetytu
  • stany depresyjne.

Jakie produkty spożywcze zawierają cynk

Organizm człowieka nie potrafi wytwarzać ani syntetyzować cynku, dlatego tak ważnym jest dostarczanie go codziennie wraz z pożywieniem. Najwięcej tego mikroelementu znajdziemy w produktach zwierzęcych, takich jak:

  • wątróbka,
  • mięso,
  • owoce morza - wyjątkowo dużo tego składnika zawierają ostrygi,
  • jajka,
  • mleko (odtłuszczone w proszku).

Znaleźć go mogą jednak również wegetarianie, powinni oni sięgać w dużej ilości po:

  • kiełki pszenicy,
  • nasiona dyni,
  • gorczycę,
  • grzyby shitake,
  • kaszę gryczaną,
  • zarodki pszenne.

Warto jednak pamiętać, że proces przyswajania cynku jest silnie blokowany przez znajdujące się w roślinach strączkowych i orzechach fityniany. Aby uniknąć tego szkodliwego działania kwasu fitynowego, co jest szczególnie ważne w przypadku diet wegańskich i wegetariańskich, należy rośliny strączkowe i orzechy namaczać i dokładnie płukać przed spożyciem lub ugotowaniem oraz unikać łączenia ich z produktami obfitującymi w cynk. Więcej na ten temat przeczytać można w artykule pod adresem https://optymalnewybory.pl/wlasciwosci-cynku-za-co-odpowiada-i-gdzie-go-szukac.

Suplementacja cynku

W związku z tym, że regularna podaż cynku jest tak istotna dla zdrowia wiele osób decyduje się na rozpoczęcie suplementacji tego mikroelementu w postaci tabletek. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli wiemy, że nie możemy dostarczyć go w odpowiednich ilościach w diecie lub jeśli mamy wzmożone na niego zapotrzebowanie (na przykład w czasie ciąży, okresie dorastania lub w podeszłym wieku). Należy jednak uważać i skonsultować to z lekarzem, bowiem nadmierna podaż cynku może być również niebezpieczna.

Ocena: 5.0

Komentarze