Właściwości czosnku - wykorzystaj je w domowym syropie

CzosnekCzosnek, od lat słynący ze swoich właściwości wspomagających odporność, niedawno znalazł się na liście najzdrowszych pokarmów roślinnych, określanych jako superżywność (ang. superfoods). Ta powszechnie dostępna w Polsce roślina, uplasowała się wśród innych produktów, cenionych ze względu na swoje prozdrowotne działanie, dlatego warto dokładnie poznać jej właściwości i wykorzystywać do różnych celów - zwłaszcza gdy mamy ją na wyciągnięcie ręki.

Czosnek i jego właściwości

Czosnek, dzięki zawartej w nim substancji, zwanej allicyną wspomaga walkę z wirusami chorobotwórczymi, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca. Czosnek zawiera także selen, cynk i flawonoidy, to jednak nie wszystko - ząbek tej wartościowej rośliny to bogactwo witamin, minerałów i innych dobroczynnych składników. Znajdują się w nim także aminokwasy, olejki eteryczne, cukry oraz:

  • sole mineralne (m.in. wapna, magnezu, potasu),
  • witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A),
  • mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Związki te, zgromadzone w jednej roślinie, powodują, że czosnek wykazuje wielokierunkowe działanie prozdrowotne.

Syropy z czosnku

Połączenie czosnku i innych naturalnych składników, może okazać się świetnym sposobem na wzmocnienie odporności. Składniki takie jak 2-3 główki czosnku, 6 łyżeczek miodu naturalnego, sok z trzech cytryn (można go zastąpić octem jabłkowym) i 1 szklanka wody mineralnej lub przegotowanej, pozwolą uzyskać zdrowy i wartościowy syrop, który przyda się w okresie osłabionej odporności, a także podczas infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę, a uzyskany w ten sposób sok, należy wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 24 godziny. Według innego przepisu, do wykonania syropu przydadzą się także 3-4 cebule, pokrojone w plastry i zasypane cukrem. Ułożone w zakręconym słoiku i odstawione na kilka dni, puszczą sok, który następnie należy zmieszać z kilkoma posiekanymi ząbkami z czosnku. Uzyskany syrop trzeba spożyć w ciągu dwóch tygodni i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeżeli nie masz czasu na samodzielne zrobienie syropu z czosnku, możesz sięgnąć po preparaty dostępne w aptekach, które posiadają w swoim składzie m.in. wyciąg z tej wartościowej rośliny. Zajrzyj na: http://pelafen.pl i zapoznaj się z ofertą.

Ocena: 5.0