Współczesne rozwiązania w małej kuchni

Mała kuchniaJeśli powierzchnia kuchni jest dla nas wyznacznikiem pozwalającym ocenić, ile miejsca mamy do wykorzystania w całym lokalu, to zdecydowanie popełniamy błąd. Współczesne rozwiązania, jakie oferują producenci mebli oraz akcesoriów kuchennych, pozwalają na zagospodarowanie obszarów, które dotychczas były dla nas niedostępne.

Coraz bardziej popularna staje się kuchnia otwarta na salon, a dokładniej mówiąc - aneks kuchenny. Na pewno jest to rozwiązanie przyczyniające się do poprawy komfortu pracy, uzyskania większej przestrzeni, a co za tym idzie - również światła. Daje także możliwość pozostawania w stałym kontakcie z innymi domownikami. Ponadto pozwala nam na montaż dodatkowych szafek na granicy obu stref, dzięki którym zyskujemy miejsce do przechowywania oraz do przygotowywania posiłków. To jednak nie jedyne rozwiązanie polecane dla właścicieli niewielkiego pomieszczenia. Najważniejsze, by projektowanie wnętrz było wykonywane z przyjemnością oraz w zgodzie z architekturą danego lokalu, o czym więcej można przeczytać np. na Zmieniamy Miasto.

Przechowywanie akcesoriów kuchennych

Szafek, w których możemy pomieścić akcesoria oraz produkty, nigdy nie jest zbyt wiele, dlatego ważne, aby w całości wykorzystać wszystkie dostępne powierzchnie. Jedną z możliwości są narożne szuflady i szafki, które w maksymalny sposób pozwalają zagospodarować dostępne miejsce. Alternatywą są kosze cargo, czyli system kilku połączonych ze sobą koszy zamontowanych na odpowiednich stelażach w szafkach bądź też na wewnętrznej stronie drzwiczek. Dzięki temu kosze wysuwają się równocześnie z całą zawartością, przez co bez trudu można sięgnąć po wybrany produkt. Dość popularny staje się dublet, czyli otwarcie dwóch szuflad za jednym pociągnięciem, co jest działaniem funkcjonalnym, a ponadto oszczędza nasz czas. Nowoczesnym rozwiązaniem są szuflady kuchenne ze specjalnymi otworami wentylacyjnymi, które jednocześnie spełniają rolę suszarki. Co więcej, specjalne przegrody zaprojektowane do głębokich szuflad ułatwiają uporządkowane i przechowywanie naczyń czy sztućców. Z kolei suszarka powieszona na ścianie nie zabiera cennego miejsca, a jej łamane drzwiczki chronią przed kurzem.

Zabawa w kolory

Bawiąc się kolorami, można zdecydowanie powiększyć, a przynajmniej optycznie ukształtować przestrzeń. Barwy ścian, wyposażenia oraz dodatków w kuchni powinno się dobierać w zależności od kształtu i rozmiaru powierzchni, którą dysponujemy. W zamkniętej, niewielkiej kuchni idealnie prezentują się jasne kolory, gdyż sprawią, że będzie wydawała się większa. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest całkowita rezygnacja z mocniejszych akcentów. Ważne, aby mały lokal ożywić intensywnym odcieniem przez detale albo pomalowanie fragmentu ściany, np. nad blatem roboczym. Jeśli kuchnia jest otwarta na pokój - a taką, jak wynika z raportu pt. "Jaką kuchnię mają Polacy", posiada 44% badanych - to do wyboru są dwie opcje: albo scalić ją z wystrojem salonu, albo zdecydowanie odciąć. W praktyce oznacza to, że jeżeli salon jest urządzony w odcieniu kremowym lub w jasnym brązie, to kuchnia powinna być całkowicie biała. Ważnym aspektem, o którym nie powinniśmy zapominać, jest fakt, że w całej kompozycji to salon jest tym istotniejszym elementem. Dlatego w kuchni powinny dominować odcienie spokojniejsze. Poza umiejętnym wykorzystywaniem kolorystyki warto również użyć jasnych mebli o lakierowanych i błyszczących frontach czy też wzbogaconych elementami przeszklenia oraz chromowania, co nada zaprojektowanemu wnętrzu głębi i lekkości.

Mobilne meble

Jeśli dysponujemy otwartą kuchnią, czyli tzw. aneksem kuchennym, najczęściej zależy nam na ukryciu jak największej ilości sprzętu kuchennego. Z tego względu ważnym elementem wyposażenia będzie przesuwany blat wyspy, pod którym można ukryć chociażby zlew czy płytę elektryczną. Inną opcją są blaty całkowicie wysuwane, które na ogół są ukryte, a w momencie przygotowywania posiłku, gotowania czy też innych, kuchennych czynności po prostu wyciągane. Obecnie producenci mebli wychodzą naprzeciw potrzebom klienta, oferując meblościanki w formie kompaktowego zestawienia. Ich celem jest skonstruowanie takich mebli, które idealnie dopasują się do wymiarów pomieszczenia, wnęk czy też niewymiarowych zakamarków i szczelin. Bardzo często w niewielkim lokalu wykorzystuje się zróżnicowaną zabudowę, której celem jest zyskanie głębi. Jednym z przykładów takiego rozwiązania są szafki z górnym systemem otwierania drzwiczek, co znacznie ułatwia pracę. Meblem mobilnym może stać się równie dobrze cała wyspa, która sprawdzi się jako kuchenny pomocnik do zadań specjalnych. Niekwestionowaną zaletą będzie możliwość umieszczenia jej w dowolnym miejscu. Inną opcją są ruchome barki czy też wózki służące do przechowywania towarów oraz do przygotowania dań. Mogą występować w formie winiarki, składziku na środki czystości czy też miejsc na przyprawy, a to wszystko z możliwością przestawiania w dogodne miejsce w zależności od potrzeb.

Źródło zdjęcia: shutterstock.

Komentarze


PiekarnikPiekarnik to niezbędny element w kuchni. Może nie używa się go tak często, jak lodówk


Nóż japońskiJaponia to kraj o bardzo długiej historii i bogatej kulturze. Kraj Kwitnącej Wiśni sły


Kuchenka indukcyjnaKażdy, kto remontuje lub urządza swoją kuchnię staje przed koniecznością


Blachy do pieczeniaZ całą pewnością nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki własnej