Zboża

Czy mąka pszenna może być zdrowa?

Mąka pszenna

Chleb, pizza, makaron, pierogi, naleśniki, racuchy...to potrawy darzone w Polsce szczególną sympatią. Łączy je...

 

Kamut - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa

Kamut

Chociaż jego ziarna są dwukrotnie większe niż doskonale nam znanej pszenicy, zawierają o wiele mniej substancj...

   

Miłka abisyńska (teff) - właściwości, składniki odżywcze, cena, uprawa

Miłka abisyńska - teff

Zboża od zawsze odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Jeszcze do niedawna sięgaliśmy po te rodzime, uprawia...

 

Sorgo - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa

Sorgo

O tym, że zboża są ważnym elementem w diecie człowieka wiemy wszyscy. Z tego względu tak dużą popularnością ci...

   

Proso - właściwości, wartości odżywcze, cena, uprawa

Proso

Jeszcze do niedawna proso kojarzyło się głownie z ptasim karmnikiem. Wzrastający poziom świadomości żywieniowe...

 

Amarantus (szarłat) - właściwości, ziarno, popping, mąka, uprawa

Amarantus - szarłat, Amaranthus cruentus L

Amarantus (amarant, szarłat wiechowaty lub wyniosły, łac. Amaranthus cruentu...

   

Orkisz - właściwości, wartości odżywcze, uprawa. Orkisz w kuchni

Orkisz - ziarno

Właściwości orkiszu doceniono już w starożytności. Pisała o nim Hildegarda z Bingen, stosowały go w kuchni pop...

 

Młody, zielony jęczmień - właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, cena

Młody jęczmień

Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Na Bliskim Wchodzie znany był już w okresie ...

   

Ryż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości

Ryż

Ryż jest produktem stanowiącym podstawę codziennego pożywienia dla ponad połowy ludzi zamieszkujących Ziemię. ...