Zioła w kuchni - jakie i do czego stosować?

Zioła w kuchniZioła i przyprawy to rzadkość w dzisiejszej kuchni. Dlaczego? Ponieważ przyzwyczailiśmy się o kupowania dań gotowych, które niejednokrotnie są sztucznie doprawiane. Wzmacniacze smaku, glutaminian sodu i cała lista "E" skutecznie zepsuły nam kubki smakowe.

Nie używamy przypraw, bo często po prostu nie wiemy jakich. Nie znamy nazw ziół, ani ich zastosowania. Konsumpcyjny styl życia skutecznie odstrasza nas od indywidualnego podejścia do gotowania.

Jak doprawiać?

Ważne jest, aby nie bać się przesadzić. Kuchnia i gotowanie to pole do eksperymentów, zatem na początek warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych ziół i przypraw, aby mieć z czego wybierać i tworzyć smaki. Mieszanka zioła powinna być przynajmniej 3-4 składnikowa. I ważne, aby była dostatecznie słona, ale nie przesolona.

A czemu właściwie służą zioła w kuchni?

Po pierwsze przede wszystkim poprawiają nasze trawienie. A także mają wpływ na przyspieszenie przemiany materii i wspomagają pracę wątroby. Zresztą nie da się nie zauważyć, że zioła i przyprawy pobudzają nasze kubki smakowe i węch do pracy. Zioła to też źródło witamin i magnezu. Mają istotny wpływ na wygląd i smak potraw, a przy tym pomagają zachować ich świeżość na dłużej. Na koniec dodajmy, że mają dobre oddziaływanie na wygląd naszej skóry, pomagają nam zachować zdrowie i właściwą wagę. To tylko lakoniczny skrót dobrobytu płynącego z zastosowania ziół w kuchni. Jeśli już jesteś gotowa na włączenie przypraw do swojej kuchni, poznaj, jakie zioła wybrać.

Zioła w kuchni

Bazylia - jest jednym z najważniejszych i też najczęściej używanych ziół w kuchni. Zawiera olejki eteryczne i jest bardzo aromatyczne. Możesz dodać ją do sałatek, spaghetti, tart, twarogów, a nawet mięs. Łagodzi wzdęcia i wzmaga apetyt. Świetnie komponuje się z czosnkiem.

Cynamon - skrobia, śluz, żywica, garbniki i olejki lotne to jego najważniejsze składniki. Ma cudowny słodko-korzenny smak i zapach. Istotnym jest, że roślina ma przeróżne zastosowanie. Można go dodać do mięs, ryżu, kompotów, ciast, herbat i ponczów. Jest iście rozgrzewającą przyprawą, dodatkowo zapach cynamonu odpręża.

Pietruszka - tę możesz wykorzystać podwójnie. Korzeń jest idealny do zup i sałatek. Liście natomiast do potraw z ryb i mięs. Świetnie komponuje się też z warzywami i jako ozdoba wszelakich potraw.

Koper - jest symbolem witalności już od czasów starożytnego Rzymu. Nadaje potrawom świeży i wyraźny smak. Dodawaj go ziemniaków, serów, sałatek i zup. To przyprawa, której nie może zabraknąć w połączeniu z owocami morza - rakami, krabami oraz rybami i ślimakami. Używany jest też do sosów, likierów, a także do dekoracji dań.

Oregano - ta znana od stuleci przyprawa, znalazła swoje zastosowanie przy wszelakich sałatkach, sosach i potrawach mięsnych. Z powodzeniem można jej też używać do przyprawiania wódek i likierów.

Mięta - to wszechstronne zioło, po które możesz sięgnąć przy przygotowywaniu zarówno pikantnych, jak i wytrawnych dań. Wykorzystasz ją też przy tworzeniu deserów i napojów. Wypity po posiłku napar z mięty, złagodzi bóle brzucha i wspomoże trawienie.

Tymianek - ma silny aromat. Idealny do ryb, mięs i sosów. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami strączkowymi. Zapobiega wzdęciom oraz pobudza pracę jelit.

Majeranek - jest podstawową przyprawą do dań ciężkostrawnych i tłustych. Używaj go też do zup, flaków oraz potraw z roślin strączkowych. Dobrze harmonizuje się z tymiankiem, czy szałwią.

Szałwia - zawiera bardzo dużo witaminy C oraz oleje eteryczne. Świeżą szałwię dodawać możesz do warzyw i marynat. Nie oszczędzaj jej przy przygotowywaniu zup, potraw z mięs czy sosów. Przy grillowaniu dodaj do szaszłyków. Ma gorzkawy smak, dlatego z tą przyprawą zachowaj umiar.

Pieprz - to najczęściej używana przyprawa w kuchni. Źródło błonnika, białka i magnezu. To też jedna z bardziej uniwersalnych przypraw, zatem możesz go stosować praktycznie do wszystkiego: do dań z mięs, sosów, potrawek. Dodany do sałatek, czy jarzyn podkreśli ich pełnie smaku. Doskonały do zup i galaretek. Nie oszczędzaj go przy przygotowywaniu potraw z jaj. Mielony pieprz dodaje się pod koniec gotowania, natomiast ziarnisty na początku.

Estragon - ta pochodząca z Azji roślina ma słodko-gorzki smak. Idealna przy przyrządzaniu dań rybnych, czy zup i sałatek. Jeśli nie stronisz od kiszenia ogórków i kapusty, śmiało dodawaj estragon. Nie żałuj go też do drobiu i jaj. Tylko pamiętaj, estragonu się nie gotuje.

Kolendra - świeże liście kolendry dodawaj do curry, a także do dań z kuchni meksykańskiej i chińskiej. Idealna w połączeniu z koprem i kminkiem.

Goździki - po tą przyprawę sięgaj, gdy przygotowujesz marynaty, czy też potrawy mięsne. Goździki są idealne do kompotów, deserów czy ciast, a także sosów i pieczeni. To przyprawa używana też do win i likierów. Dobrze łączy się z cebulą i liściem laurowym.

Liść laurowy - tej aromatycznej przyprawy nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Dodawaj do bigosu, galaret z mięsa, zup, sosów i pieczeni. Jest bardzo ważnym składnikiem wszelakich marynat i zalew.

Kminek - używaj go do wszystkich ciężkostrawnych i tłustych potraw. Nie szczędź przy gotowaniu kapusty, czy grochu oraz potraw smażonych. Ma działanie łagodzące na nasz układ trawienny. Nasiona kminku odświeżają oddech.

Ziele angielskie - najczęściej używać go możesz, aby przyprawić zupy, wędliny, mięsa oraz konserwy. Jeśli dodasz go do kompotów, podniesiesz jego aromat ( kompotu, nie ziela ). Jeśli chcesz, aby Twoja potrawa miała niezwykły smak i zapach, dodawaj ziele angielskie na początku gotowania.

Kurkuma - nadaje przygotowywanym potrawom lekko złocisty kolor. Dodawaj jej do dań z ryżu i makaronu. Przyprawiaj kurkumą sosy, dania z drobiu oraz omlety.

Imbir - niezastąpiony przy wypiekach pierników i ciasteczek. Składnik piwa imbirowego oraz herbat. Jeśli chodzi o potrawy to dodawaj go do sałatek, sosów, pasztetów, rosołu i flaków. Tylko używaj go z umiarem, jeśli przesadzisz, nieodwracalnie zniszczysz smak potrawy.

Gałka muszkatołowa - ta przyprawa znalazła swoje zastosowanie, jako dodatek do sosów i potrawek mięsnych. Także przy pieczeniu ciast będzie Ci niezbędna. Gałka muszkatołowa jest bardzo aromatyczna, co świetnie podnosi smak win, piwa i ponczów.

Przechowywanie ziół

Samo zastosowanie ziół w kuchni to jedno. Ważne, abyś wiedziała, jak prawidłowo je przechowywać, by długo cieszyć się ich świeżością i aromatem.

Świeże zioła najłatwiej włożyć do szklanki z wodą i postawić na blacie. Tylko pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę. Możesz też włożyć zioła do lodówki. Foliowa torebka, czy pojemniczek plastikowy pozwolą na szczelność, która utrzyma je dłużej świeże. Dobrym pomysłem będzie też zamrożenie niektórych ziół. Pietruszkę czy koper możesz tak przechowywać kilka tygodni. Warto też ususzyć sobie niektóre przyprawy. Połóż je w przewiewnym miejscu na 10 dni. Ususzą się same, ale wcześniej upewnij się, że są dokładnie suche. Potem zamknij w szczelnym pojemniczku i używaj.

Warto pamiętać, że kiedy tylko zioła stracą swój aromat albo przejmą inne zapachy, wyrzuć je. Takie przyprawy na nic się przydadzą.

Zioła w naszej kuchni odgrywają istotną rolę. Podnoszą smak i wygląd naszych dań. Ich aromaty wpływają bezpośrednio na całą potrawę. Są źródłem witamin, składników mineralnych, ale też wpływają na nasze zdrowie i wygląd. Używaj ich z głową, ale nie bój się eksperymentów. Wzbogać swoją gotowanie o nowe smaki. Każde zioło to inne zastosowanie, odnajdź je w swojej kuchni i gotuj z przyjemnością i zdrowiem.

Ocena: 5.0

Komentarze

Siewka
U mnie ostatnio coraz częściej gości w kuchni imbir. Dodatek imbiru do mięsa, ryb, roślin strączkowych i jajek poprawi ich strawność. Wspomaga trawienie tłustych potraw. Imbir ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, napotne, wykrztuśnie, łagodzi wzdęcia, pomaga, przy bólach głowy (bóle migrenowe), obniża poziom cholesterolu. Ufff ogrom tego. Ostatnio stosuje nie w całości jako korzeń tylko w sypkiej postaci. Knorr ma fajny imbir z Nigerii z mono przypraw. Jak dla mnie najlepszy z tych obecnie na rynku.