Kapary - czym są? Właściwości, smak, przepisy

KaparyKapary coraz częściej widujemy w sklepach ale ich popularność rośnie bardzo powoli. Dlaczego tak się dzieje? Główną przyczyną jest mała wiedza o tym, czym są kapary, jak smakują, jakie mają właściwości i jak można je wykorzystać.

Kapary - warzywo czy przyprawa?

Wiele osób nie wie, jak zaklasyfikować kapary czy to warzywo czy też przyprawa? Tak naprawdę jednak kapary jakie znamy to ususzone pączki kwiatowe kapara, czyli rośliny z rodziny kaparowatych, rosnących głównie w krajach tropikalnych. Z ponad 250 gatunków kaparów w naszym kraju spotykamy zaledwie kilka. Kapary dostępne w polskich sklepach to pąki kaparów ciernistych, które rosną głównie w Azji, w tym na terenie Pakistanu ale także w Himalajach, Australii ale także krajach Śródziemnomorskich. To właśnie Grecy i Włosi wyjątkowo upodobali sobie kapary i chętnie włączają je do swojej diety. Teraz zatem pora na nas.

Jak wyglądają i smakują kapary?

Kapary to niewielkie, zaschnięte pąki kwiatów, przypominają nieco brukselkę ale są o wiele mniejsze i podobne do oliwek. Są zielonkawe, w smaku gorzkie, cierpkie, delikatnie ostre, zwłaszcza te marynowane. W smaku przypominają oliwki ale daje się wyczuć również nutę chrzanu oraz mocnego pieprzu. Co ciekawe, kapary kwitną tylko kilka godzin: od rana do popołudnia i od razu pojawia się piękny kwiat.

Właściwości zdrowotne kaparów

Kapary składają się w zdecydowanej większości, bo aż w ponad 80% z wody, a pozostałą część stanowią ważne składniki odżywcze i zdrowotne. Dzięki temu posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych, najcenniejszą jest wspomaganie trawienia. Kapary niwelują wzdęcia, wzmacniają apetyt. Poza tym chronią wątrobę. Przyspieszają także metabolizm tłuszczów, dzięki czemu wspomagają odchudzanie, działają moczopędnie oraz wykrztuśnie. Zawierają rutynę, co sprawia, że wzmacniają odporność oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Wykazują działanie przeciwzapalne. Kapary są bogate w polifenole, które są cennymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia oraz chronią przed chorobami nowotworowymi. Uznawane były za afrodyzjak - ich spożywanie miało chronić mężczyzn przez impotencją, w co wierzy się do dziś. Wykazują działanie antyreumatyczne, chronią stawy, zapobiegają dolegliwościom bólowym. Można z nich przyrządzić też leczniczy napar, którzy wykazuje działanie łagodzące w bólach stawowych, a płukanie nim gardła pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Można go pić także w celach profilaktycznych dla układu trawiennego, skutecznie zapobiegają wzdęciom oraz uczuciu pełności po posiłku.

Kapary w kuchni - wiele możliwości

Kapary zakupimy w słoiczku w różnej postaci: w zalewie octowej, z pomidorami czy papryką. Kapary w kuchni znajdują wiele zastosowań, są popularne w kuchni włoskiej oraz francuskiej. Ciekawy smak kaparów nadaje potrawom z ich dodatkiem wyrazistości oraz pikantności. Nie należy ich jednak poddawać obróbce termicznej, by nie straciły swojego smaku. Nie poleca się więc ich gotowania, smażenia ani duszenia. Najlepiej używa je surowe, prosto ze słoiczka.

Przepisy na dania z kaparami

Warto poznać najciekawsze przepisy na dania z kaparami. Kapary doskonale nadają się do przygotowywania sałatek. Ciekawie smakują w zestawieniu z wędzonym łososiem, sałatą, żółtym serem, pomidorami oraz delikatnym sosem majonezowym. Można też przygotować sałatkę z szynki, sera, kaparów i bobu. Wszystko doprawiamy gęstą śmietaną. Kapary dodajemy do sałatki greckiej oraz surówek. Z kaparów można przygotować smaczny sos. Potrzebujemy jajek, które rozdrabniamy, majonezu, który mieszamy z musztardą, jajkami, kaparami i koperkiem oraz przypraw do smaku. Sos jest idealny do wędlin, jaj, mięs smażonych czy gotowanych ale także warzyw. Doskonale podkreśla smak ryby, w tym pstrąga. Do ryb można przygotować także sos cytrynowo-kaparowy, na bazie białego sosu z dodatkiem soku z cytryny oraz pokrojonych kaparów. Doskonale podkreśla smak rybiego mięsa. Kapary są doskonałe do nadziewania mięsa. Z powodzeniem można nadziewać nimi polędwiczki, schab ale i drób. Możemy je dodawać również do zup, w tym zupy ogórkowej oraz warzywnej. Ciekawie podkreślają smak zup-kremów, w tym kremu z dyni czy brokułów lub kalafiora. Wielbiciele tatara uwielbiają dodawać do swojego ulubionego dania pokrojone kapary: dodają wyrazistości gotowemu daniu. Można je oczywiście dodawać do pizzy oraz zapiekanek. Dobrze smakują w połączeniu z makaronem, nawet z tradycyjnym spaghetti. Kapry idealnie komponują się z makaronem z dodatkiem suszonych pomidorów i jarmużu, nadają potrawie wyrazistości. Z kaparów można przyrządzić również wyśmienite pasty do chleba z przeróżnymi dodatkami, w tym z pomidorem, wędzonym łososiem, tartym serem czy pastę jajeczną.

Polskie kapary - co to takiego?

Nietrudno pomylić prawdziwe kapary z tak zwanymi polskimi kaparami, którymi są… marynowane pąki nasturcji. Są one bardzo cenione w rodzimej kuchni, również mają wyraźny, ostry smak, można je z powodzeniem stosować jak oryginalne kapary. Można je oczywiście samodzielnie zamarynować i cieszyć się smakiem polskich kaparów.

Komentarze