Zalety i wady GMO

GMO w PolsceGMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuje nowe cechy np. cechuje się wydłużonym okresem trwałości, większą odpornością na pasożyty itp.

W Polsce można było kupić np. genetycznie modyfikowaną kukurydzę, rzepak czy ryż. Na niektórych produktach znajdują się informacyjne wpisy dla klienta np. No GMO /GMO Free. GMO ma zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników między którymi ciągle toczy się zażarta dyskusja na temat GMO.

Jedni uważają to za same zło, a drudzy za postęp w produkcji żywności, który w dzisiejszych czasach jest niezbędny. Ciężko jest poprzeć jednoznacznie, jedną bądź drugą stronę, ponieważ GMO ma zarówno swoje plusy - zalety jak i wady - minusy.

Zalety GMO

  • GMO mogą być uprawiane na terenach, które nie są przyjazne dla upraw ( zbyt niska/wysoka temperatura, susze, zła gleba itp. )
  • są bardziej odporne na wiele czynników co jest ważne między innymi w transporcie
  • mają dłuższy okres trwałości - są dłużej świeże
  • genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa zarówno dla ludzi jak i zwierząt - jednak skutki dłuższego spożywania GMO nie są do końca znane
  • modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych
  • często żywność GMO posiada lepsze walory zapachowe i smakowe od żywności naturalnej
  • niższe koszty upraw - zredukowanie ilości używanych pestycydów do ochrony roślin
  • zmodyfikowane genetycznie rośliny służą również do produkcji biopaliw
  • właściwości medyczne - wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne i wirusowe
  • wczesne wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA
  • można także do zalet zaliczyć zmniejszenie głodu na świecie.

Jednak GMO nie jest także pozbawione wad - minusów, dlatego oprócz swoich zwolenników ma także "twardych" przeciwników.

Wady GMO

  • jednym z głównych argumentów przeciwników GMO jest to, że spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory
  • istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej. wielu ludzi jest alergikami na żywność roślinną, która produkuje białka chroniące je przed chorobami i szkodnikami. Genetycznie modyfikowane rośliny są w taki sposób zaprojektowane, aby produkować zwiększone ilości tych protein, dlatego ryzyko alergii wzrasta.
  • jedną z głównych wad z pewnością jest to, że żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych
  • nie wiadomo, jakie konsekwencje niesie za sobą dłuższe spożywanie GMO - obecnie badania lekarskie wykazały, że żywność ta nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale na dłuższą metę jeszcze nie wiadomo
  • GMO może szkodzić ptakom, owadom, płazom, wpływać na morskie ekosystemy i organizmy glebowe
  • zmniejszenie bioróżnorodności przyrody - rośliny GMO zawierające gen warunkujący odporność na pestycydy mogą "przekazywać" swoje geny blisko rosnącym, dzikim, spokrewnionym z nimi roślinom.

Zmodyfikowana genetycznie roślina może przekazać swoją odporność na środki chemiczne chwastom przez co będą one wymagały większego użycia toksycznych środków chemicznych do ich zwalczania.

Patrząc na wady i zalety GMO ciężko jest jednoznacznie określić czy jest dobre czy złe być może obie strony mają racje, a prawda leży gdzieś po środku.

Komentarze


Siemie lnianeNiepozorne ziarenka siemienia lnianego w 100 gramach produktu zaspokajają 100


Herbata RooibosDo Europy dotarła dopiero ok. 100 lat temu, jednak w krajach południowej A


Dieta wspomagająca pracę mózguDieta większości z nas kojarzy się z jadłospisem, którego za


Herbata LOYDW bogatej gamie herbat LOYD każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.