Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Czarnuszka jest rośliną, która przez tysiąclecia była uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej. Obecnie, z powodzeniem jest wykorzystywana jako przyprawa o cennych właściwościach leczniczych, dzięki czemu zdobyła inne kontynenty, jak Europę czy Amerykę.

Nasiona czarnuszki mają czarny matowy kolor, trójkątny podłużny kształt, są małe (1-3 mm długości) i przypominają kminek (dzięki temu czarnuszkę nazywają czarnym kminkiem). Olej z czarnuszki jest wyekstrahowaną substancją powstałą podczas zgniatania lub ściskania nasion.

Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia twierdzi, że jest to prawdziwe panaceum na wiele dolegliwości.

Składniki odżywcze

Nasiona czarnuszki zawierają aminokwasy, białka, węglowodany, tłuszcze ciekłe, olejki eteryczne, alkaloidy, saponiny i włókna. Węglowodany nasion obejmują monosacharydy, arabinozę, glukozę, ramnozę i ksylozę. Zawierają także sole mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas i sód.

Kwiaty i nasiona czarnuszki

Olej czarnuszki zawiera oleje stałe składające się z 84% kwasów tłuszczowych. I co najważniejsze jego unikalność polega na tym, że zawiera 22 procentowy kwas alfa-linolenowy, przeciwzapalny kwas tłuszczowy omega-3, 59 procentowy kwas linolowy, kwas tłuszczowy omega-6, witaminy: B1, B2, B3.

Właściwości lecznicze

Olej z czarnuszki wspomaga terapię i leczenie wielu chorób. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że hamuje wzrost komórek nowotworowych. Stymuluje syntezę między innymi immunoglobulin czy interferonu - eliminujących antygeny rakowe.

Choroby wątroby

Olej ten posiada właściwości antyoksydacyjne, co pozwala chronić wątrobę oraz hamuje uwalnianie histaminy, dzięki czemu pozwala leczyć alergie. Składniki nasion mogą działać przeciwpasożytniczo i przeciwzapalne - są korzystne dla układu immunologicznego.

Leczenie Cukrzycy Typu I i II

Powoduje stopniowe częściową regenerację komórek beta trzustki, zwiększa obniżone stężenie insuliny w surowicy krwi i zmniejsza podwyższone stężenie glukozy w surowicy krwi.

Zapobiega infekcjom

Olejek z czarnuszki możne zwalczać wiele różnych szczepów bakterii, w tym salmonelli, E.coli, Listerii, gronkowca;wszystkie rodzaje bakterii, które mogą powodować niebezpieczne infekcje.

Dolegliwości żołądkowe

Stymuluje trawienie i działa wiatropędnie, zapobiega także nudnościom i rozstrojowi żołądka.

Łuszczyca

Łuszczyca jest nieprzyjemnym stanem skóry, którą dotkniętych jest wielu ludzi. Właściwości  przeciwzapalne czarnuszki wspomagają leczenie przykrych objawów. Pozytywne skutki daje smarowanie i przyjmowanie kapsułek.

Alergia i astma

Liczne badania wykazały, że czarnuszka działa przeciw astmatycznie. Wspomaga także leczenie alergii. Poprawia właściwości rozszerzania oskrzeli.

Choroby serca

Skutecznie chroni przed chorobami serca. Zmniejsza cholesterol całkowity i trójglicerydy. Może także wpływać na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego.

Oddychanie i nieżyt nosa

Zmniejszenie objawów zapalenia błony śluzowej nosa (katar, świąd, kichanie i przekrwienie).

Osteoporoza i artretyzm

Działanie czarnuszki potwierdzają skuteczność w leczeniu osteoporozy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Padaczka

Wstępne badania okazały się pomyślne w leczeniu padaczki u dzieci. Najprawdopodobniej unikalne związki zawarte w czarnusze mają także działanie przeciwdrgawkowe i przeciwpadaczkowe.

Skóra

Olej złożony z niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasu, jest doskonałym balsamem do włosów.

Bezsenność

Przyjmowanie oleju z nasion na bezsenność i inne zaburzenia snu może być bardzo skuteczne. Wiele osób twierdzi, że pomógł im wyeliminować ich zaburzenia snu w ogóle.

Zastosowanie

Nasiona czarnuszki używa się najczęściej jako przyprawę kuchenną, można je również zalewać wrzątkiem i wypijać napar. Dobrze smakują także dodawane do kawy lub herbaty, zapiekanek lub pieczywa. W Indiach i Pakistanie nasiona są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym.

Nasiona czarnuszki

Olej z czarnuszki można wypijać codziennie przed posiłkiem lub wykorzystać w celach kosmetycznych do olejowania włosów podczas kąpieli. Jako przyprawa doskonale smakuje z sałatkami i smażonymi potrawami, w połączeniu z cytryną i kolendrą. W czasie infekcji bakteryjnych olej można dodawać do napojów, takich jak herbata ziołowa, a w razie infekcji skóry, można stosować go bezpośrednio na skórę.

Dawkowanie

Standardowa dawka oleju wynosi od 1 do 2 łyżeczek lub 2 kapsułek dziennie przyjmowanych z posiłkiem. Ekstraktu z nasion czarnuszki nie należy stosować w czasie ciąży. Również pacjenci z cukrzycą powinni konsultować przyjmowanie tego specyfiku. Olej z czarnuszki trzeba przechowywać w temperaturze 4-10 stopni C.

Ocena: 4.4

Komentarze

Michał
Ja stosuje olej z czarnuszki na refluks. Działa i pomaga. Olej kupuje z olejarni https://olej-istny.pl
Monia
Olej z czarnuszki poza właściwościami leczniczymi posiada także walory, które są wykorzystywane przez kosmetyczki. Bardzo dobrze wpływa na suchą skórę i ma właściwości antyalergiczne, jest też dobry po opalaniu :)